RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Et under at ingen ble skadd

Foto: Heiko Junge/Scanpix
Sist oppdatert:
Tor Arne Hetland mener sprint kan døpes om til «Crash for cash», og krever tiltak.

Mannen som både vant det første VM-gullet og det første OL-gullet i sprint er bekymret for hvordan disiplinen er i ferd med å utvikle seg. Han mener sprintløypene i verdenscupen i dag er mest egnet for å skape parodi.

«Fight Ski» eller «Crash for cash»
- Nye navn på sprintkonkurransene kan være «Fight Ski», «Crash for cash» eller «Førstemann til 75 meter vinner, men du må gå 1000 meter til», skriver Hetland (33) i et innlegg på Sprintgutta.no tirsdag.

Han sier rett ut at han mener det internasjonale skiforbundet (FIS) er akterutseilt i forhold til sprint.

- Vi løpere har ikke noe i mot tette dueller og utfordrende løyper, men vi ønsker gjerne at alt blir avgjort de siste 50 meterne og at det helst er minst fire mann som kjemper side om side, sier Hetland.

Fem krav
Han poengterer at bredden i toppen er blitt enorm. Under helgens klassiske sprint i Kuusamo skilte det bare drøyt fire sekunder mellom nummer én og nummer 30 i prologen.

Hetland lister opp fem krav han mener bør oppfylles:

  • Det må være plass til fire klassiske spor, eller bredt nok til at minst to løpere kan skøyte side om side
  • Mest mulig rettstrekker
  • Løypene må innby til bruk av alle teknikkene i klassisk og skøyting
  • Oppløpet må være på minst 200 meter rett fram og med minst fire baner
  • Løypelengde må standardiseres, for eksempel til 1450 meter

- FIS godkjenner løyper som ikke er gode, og de teknisk delegerte godkjenner dem for renn. I helga var det et under at ingen ble skadet på grunn av stor fart i altfor smale og svingete løyper, tordner Hetland.

Sprint ikke viktigst
Han får full støtte av trener Ulf Morten Aune.

- Det er nok fortsatt sånn at sprintløypa ikke er det som teller mest når man bygger anlegg. Jeg vil vel heller tro det er det siste de ser på, sier Aune til Nettavisen.

Han mener kravene FIS stiller til sprinttraseene i utgangspunktet er gode nok, men at flere av løypene i praksis ikke holder mål. De er for smale, inneholder for krappe svinger – og er ofte ikke godt nok preparert.

- Samtidig blir farten høyere og nivået jevnere, og alle løperne har skjønt at det er ekstremt viktig å være først på enkelte punkter. Dermed er det også noen som tillater seg å ta i bruk litt tvilsomme midler for å være først på disse punktene, poengterer Aune, som mener dommerne må bli flinkere til å gripe inn.

Slipper for billig
For eksempel mener han at svenske Emil Jönsson burde ha vært disket da han brøytet seg forbi Ola Vigen Hattestad i Kuusamo.

- Dommerne må ta konsekvensen at løypene er som de er. Sånn som det er nå, slipper du unna med en advarsel, poengterer Aune.

Han føler likevel at dialogen med FIS er positiv. Selv holdt Aune foredrag for teknisk delegerte i Zürich i oktober. Og i forbindelse med verdenscupen i Rybinsk i desember skal han ha et møte med Vegard Ulvang, som er leder i FIS’ langrennskomité.

- Vi er i en bra dialog med FIS og Vegard. Men man må også huske at det er en diskusjon mellom Skandinavia og Mellom-Europa. Vi har forskjellig syn på hva som er action og hva som er texas, sier Aune.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere