*Nettavisen* Sport.

- Etikk og antidoping veier tyngst

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Har Javier Guillén lært sin lekse etter fjorårets Xacobeo-blemme?

18 lag fra WorldTour, 4 invitasjoner og bøttevis med søknader.

Slik er situasjonen for Vuelta a España-direktør Javier Guillén halvannen måned før det hele skal avgjøres. I et intervju med avisen Diario de Navarra, innrømmer han at avgjørelsen er alt annet enn enkel.

For en del lag, for eksempel Geox-TMC, omtrent står og faller sesongen på at de får innpass i de største etappeløpene.

- I starten av mai publiserer vi hvilke lag som blir invitert til rittet. Vi er nødt til å bestemme oss om det blir 22 lag, noe jeg tror vi ender opp med, eller om vi tar med ett til, forteller Guillén til avisen.

Fra 22 til 23
RCS Sport, som arrangerer Giro d’Italia, falt ned på 23 lag og 207 ryttere til start. Det måtte en dispensasjon til fra UCI for å passere den magiske grensen på 200 ryttere.

Guillén vet at det sannsynligvis blir bråk rundt avgjørelsen, enten han tar med 22 eller 23 lag. Noen av lagene som ikke har WorldTour-lisens, vil føle seg snytt.

I fjor ble det bråk da spanjolene ignorerte Lance Armstrong og hans Team RadioShack. Rittdirektøren oppgir følgende kriterier som viktigst i den endelige utvelgelsen av lag:

- Det første er etikken og at lagene ikke har problemer med doping. Deretter kommer administrative, økonomiske og selvsagt sportslige hensyn, forteller Guillén.

Xacobeo hjem med skam
Han forklarer videre at det ikke har mye å si hvilke valg Tour de France- eller giroarrangøren tar.

- Hver arrangør ivaretar sine egne interesser, forteller han.

ASO har allerede bestemt at Geox-TMC ikke blir invitert til årets Tour de France, men laget har allerede fått innpass til giroen. Med spanske Carlos Sastre i spissen og tidligere Vuelta a España-vinner Denis Mensjov på laget, er nok det spanskregistrerte laget relativt trygge på et fripass.

- Vi har bare fire invitasjoner, mange søknader og vanskelige avgjørelser å ta, minner han om.

Geox-laget ligger nok først i løypa, sammen med Cofidis og Andalucia-Caja Granada. Cofidis har i en årrekke preget vueltaen med aggressiv kjøring, mens laget fra Andalucía var inne i varmen i fjor sammen med Xacobeo-Galicia.

Etter at Xacobeo-rytterne David Garcia og Ezequil Mosquera ble tatt for doping, gikk laget til slutt under. Foran 2011-versjonen betyr det at lag som Colombia is Passion, Francaise des Jeux, Saur-Sojasun eller Caja Rural har berettiget håp om å kapre den siste friplassen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag