- Euskaltel har mistet sjelen sin

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Pierre Cazaux raser mot sin tidligere arbeidsgiver.

20.11.12 19:34

Mange øyebryn er hevet i forbindelse med UCIs poengsystem.

Systemet har nemlig gjort det lite attraktivt å være en hjelper som drar inn lite poeng. Det har flere fått merke på kroppen, blant annet Joost Posthuma som la opp da han ikke fikk et nytt lag. Grunnen var at han ikke hadde plukket nok UCI-poeng.

Men det har også gått utover flere lag, deriblant Euskaltel. Laget som tidligere hadde en policy om å kun signere baskiske ryttere, har forlatt dette konseptet. Hvis de ikke hadde det, hadde de ikke vært en del av World Touren neste sesong.

Fikk beskjed gjennom media
Én av rytterne som må forlate de oransjekledde er Pierre Cazaux. Det visste han imidlertid ikke før det kom ut i media.

- Jeg ringte ofte Alvaro Gonzalez De Galdeano, men han svarte aldri, sier Cazaux til Directvelo.com.

- Alt hadde gått bra, så jeg hadde ikke noen grunn til å bekymre meg. Men så, i midten av oktober, oppdaget jeg at jeg ikke fikk fortsette. Jeg fant det ut gjennom en nyhet i media! Jeg fikk aldri en forklaring, raser baskeren.

Men det er ikke bare ledelsen i Euskaltel som får gjennomgå. Problemet bunner nemlig i det internasjonale sykkelforbundets poengsystem.

- Sjefene og ledelsen var fornøyd med arbeidet jeg gjorde, og det er derfor det er så opphissende. Jeg har uten tvil ikke kapret nok UCI-poeng, men det er det bare kapteiner som gjør, ikke de som hjelper dem i 150 kilometer. Systemet må revideres.

Cazaux forteller videre om hvor håpløst han synes det er at ryttere som vinner ritt i Asia og Afrika får med seg like mye poeng som en rytter som kommer topp ti i en av de store treukersrittene.

- Det smerter å se
Et eksempel på en slik rytter er Mehdi Sohrabi. Han sikret i fjor Lotto-Belisol World Tour-status, men er nå uønsket videre.

UCIs poengsystem eller ikke, Cazaux mener at Euskaltel aldri burde forlatt sin unike tradisjon med å kun signere baskere.

- Som en basker smerter det å se. Euskaltel har mistet sin sjel, det er helt sikkert. Vi ville ha fått invitasjoner til mange World Tour-ritt uansett, så det ville sannsynligvis vært bedre å bli et prokontinentallag og beholde vår identitet.

Neste sesong vil Cazaux sykle for GSC Blagnac, og blir dermed amatør igjen. Det gjør han ikke velvillig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.