- Evans og Basso de største rivalene

Foto: Joel Saget (Scanpix/Ap)

Andy Schleck holder ikke lenger Contador som favoritt i touren.

14.07.11 20:43

Onsdag begynte Tour de France for alvor for sammenlagtfavorittene.

Rytterne skulle over 1.kategorien Hourquette d'Ancizan og legendariske Col du Tourmalet (HC.kategori) før avslutningen opp knallharde Luz-Ardiden.

Med andre ord en av de aller tøffeste etappene i årets Tour, og også den første fjelletappen.

Og fjorårets Tour de France-vinner Alberto Contador fikk problemer. Fränk Schleck var den første av favorittene som stakk i fra opp Luz-Ardiden. Bak jaktet Alberto Contador, Damiano Cunego, Ivan Basso og Cadel Evans, mens også Andy Schleck satt med.

På slutten ble det for tøft for Cunego og Contador å sitte med. Contador tapte hele 33 sekunder til Fränk Schleck og 13 til lillebror Andy. Med andre ord ingen god start for Contador. Det var noe brødrene Schleck var fornøyde med.

Les LIVE-referat fra etappen her!

God dag
- Det var en god dag for oss, Jeg kunne se at de (deres konkurrenter) så på oss, og jeg og Fränk angrep til høyre og venstre. Han kom seg av gårde og tok litt tid. For å være den første fjelletappen er vi temmelig fornøyde, sa Andy Schleck foran bussen etter etappen.

- Selvfølgelig er det gledelig. Både Alberto (Contador) og Levi Leipheimer tapte tid. Jeg er glad når hvem som helst av sammenlagrivalene taper tid i fjellene. Det viser at vi er på riktig vei, men vi så også at Evans og Basso kjørte bra. Man må se opp for dem.

Tidligere har alle snakket om duellen mellom Schleck og Contador, men nå lanserer Andy Schleck to nye rivaler i kampen om seieren.

- Contador er en av de beste rytterne i feltet, og jeg tror han kommer til å bli bedre for hver dag. For å være ærlig så jeg ikke at han slet, jeg så bare at han ikke var der da jeg krysset linjen og jeg var ganske tom. Cadel (Evans) og Ivan (Basso) er de største rivalene nå.

Ingen panikk
Contador hadde en sjelden dårlig dag, og nok en gang kommer spørsmålet om han har nådd toppformen etter en ekstrem hard Giro d’Italia. Men i Saxo Bank-leiren er det ikke panikk.

- Det gikk forholdsvis greit. Vi tapte litt tid. Contador var ikke helt topp,han har fortsatt litt vondt i kneet, men han blir bare bedre, sa Riis etter etappen.

(Artikkelen fortsetter undet bildet)

Foto: PASCAL ROSSIGNOL (Scanpix/Reuters)

Contadors lagkamerat Chris Anker Sørensen mente at kapteinen bare hadde en dårlig dag.

- Han var ikke 100 prosent i dag, og hvis det var hans off day så tyder jo det meget godt, for alle har normalt sett en dårlig dag i fjellene og det hadde han dessverre i dag. Jeg er overbevist om at han skal komme sterkt tilbake. Og det var ganske få sekunder han tapte. Så alt i alt kan vi være positive, sa dansken til dansk TV2 etter etappen.

Heller ikke Contador tok dagens tidstap altfor tungt.

- Jeg kunne mer de skadene jeg fikk forrige uke, men jeg er tilfreds med resultatet, sa Contador etter etappen.

- Jeg er sikker på at det vil gå bedre og bedre for hver dag, og det er det viktigste.

Det vil ikke ta lang tid før man igjen ser de beste klatrerne i verden i full kamp igjen. Fredag venter en 4.kategori, en 3.kategori og en HC-kategorisert stigning, men fra toppen av siste kategorisert stigning (HC-kategorien) er det nesten fire mil til mål, så det vil trolig ikke skje så mye på den etappen.

På lørdag er det derimot er meget tøft. Rytterne skal over to 1.kategorier, to 2.kategorier og en 3.kategori før legendariske Plateau de Beille (HC). Der vil vi nok en gang få se hvem som er best.

Dagens spørsmål (14. juli) :

Som første nordmann tok Dag Otto Lauritzen en etappeseier i Tour de France på toppen av dagens avslutningsstigning, Luz Ardiden. Men ihvilket år?

1) 1985 2) 1986 3) 1987

Svar: Kodeord «tdf» etterfulgt av «ditt svaralternativ» til 1904. Det koster tre kroner.

Dagspremie: procycling.no sykkelbukse, inkl. ben.

PS: Alle som deltar er med i trekningen om en tur til sykkel-VM i Danmark. Konkurransen er et samarbeid mellom procycling.no og P4.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.