- Fant EPO i seks Armstrong-prøver

Foto: Mark Gunter (AFP/Scanpix)

Dick Pound mener Lance Armstrong lyver når han sier han «aldri har testet positivt».

29.08.12 12:33

- 500 dopingtester gjennom 20 år. Ikke én gang har jeg testet positivt, skrev Lance Armstrong på Twitter da Tyler Hamilton via TV-programmet «60 minutes» hevdet at sykkelkongen testet positivt på EPO i 2001.

Hamilton – selv en kronisk juksemaker – hadde lav troverdighet, og ikke alle hadde tiltro til ham, da han uttalte:

- Folk tok seg av testen. Jeg kjenner ikke detaljene, men jeg vet at folkene til Lance og folk fra sykkelmyndighetene (UCI) fant en måte å bli kvitt dopingprøven på. Lance fortalte meg det, sa Hamilton under TV-programmet i mai i fjor.

Les også: - Lance testet positivt i 2001

Ifølge den tidligere Lance-hjelperen skjedde forsvinningsnummeret av testen fra Tour de Suisse ved at et Johan Bruyneel (manager i US Postal) og lederen for laboratoriet i Sveits møttes, og at det i etterkant ble overført 25.000 dollar til det internasjonale sykkelforbundet.

Tunge beviser mot Armstrong
Siden Hamiltons utsagn har den føderale etterforskningen av Armstrong blitt nedlagt, USADA (det amerikanske antidopingbyrået) har gjenopptatt saken og utestengt den sjudoble Tour de France-vinneren på livstid.

Les også: Armstrong mister Tour de France-titler

Ti tidligere lagkamerater av Armstrong har åpnet munnen og vitnet mot den tidligere lagkapteinen i US Postal.

I tillegg har bevismaterialet begynt å flyte mot overflaten. USADA-sjef Tylar Tagart har varslet at både navn, vitneutsagn og beviser vil bli offentliggjort.

Det ene beviset er dopingprøven fra 2001, som både Hamilton og Floyd Landis har omtalt tidligere, men som aldri ha blitt sendt videre fra Sveits.

Antidopingbyrået mener blant annet å kunne bevise at en positiv dopingprøve på et steroid ble avslørt, men holdt skjult i 1999. I et radiointervju fortalte Tygart nylig at også rytterens blodverdier fra 2008 og 2009, viste tegn til blodmanipulasjon.

- Kan ikke si at han besto alle
Bevisbyrden gjør at Dick Pound, tidligere sjef i verdens antidopingbyrå, går ut og slår beina under Armstrongs påstander om at han «aldri har testet positivt».

- Den gamle klisjeen om at «jeg aldri har testet positivt», og at man derfor ikke kan bruke ikke-analytiske funn, er tullete. Det har alltid vært mulig å få noen domfelt selv uten en positiv dopingprøve, sier Pound til Velo News.

Les også: Hushovd: «Lance har aldri testet positivt»

- Det er riktig at han har vært igjennom flere hundre dopingprøver, men jeg tror ikke han kan si at han besto alle. Ved et tilfelle kom han opp med en terapeutisk bortforklaring i etterkant (bruk av salve mot sittesår, vår anm.) , og han testet positivt i Tour de France i 1999. Problemet var at de ikke fant ut av det før i 2003, fordi de ikke hadde gode nok testmetoder til å gjøre det.

«Løgneren Armstrong»
Den positive prøven fra 1999, utløste krigstyper i sportsavisen L’Équipe seks år senere. Med «Le mensonge Armstrong» (Armstrong-løgnen) på forsiden, omtalte avisen at seks urinprøver fra prologen og fem andre etapper det året, viste spor av EPO.

Les også: Slik lurte Lance dopingjegerne

Prøvene var frosset ned og ble testet på nytt «i forskningsøyemed» for å sjekke nye testmetoder ved laboratoriet i Châtenay-Malabry.

- Dessverre fortsetter heksejakten og morgendagens artikkel er ikke noe annet enn tabloidjournalistikk. (..) Jeg vil bare gjenta det jeg har sagt mange ganger før: Jeg har aldri tatt prestasjonsfremmende midler, skrev Armstrong på sin egen hjemmeside.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: AFP/ Scanpix

Da hadde han i forkant forsøkt å få sine advokater til å stoppe publiseringen av nyhetsartikkelen.

- Seks viste spor av EPO
Pound bekrefter opplysningene den franske avisen satte på trykk.

- Laboratoriet hadde spart på prøvene, og jeg tror seks av dem viste spor av EPO. Derfor er man også nødt til å ta uttalelsene hans (Armstrongs) med en klype salt, sier antidopingsjefen.

Selv om den tidligere WADA-sjefen hadde ønsket seg å få saken prøvd for idrettens voldgiftsrett, mener han USADAs nitide arbeid og påfølgende sanksjoner vil ha stor gjennomslagskraft i Armstrongs hjemland.

- Det største ved hele denne saken er at en amerikansk organisasjon har etterforsket, siktet og kommet fram til domsavsigelsen. Dersom dette hadde skjedd i Sveits eller et annet land, hadde ikke amerikanerne trodd på det i det hele tatt.

- Det som ikke skjer i USA, har aldri skjedd, uttaler Pound som selv er kanadier.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.