- Fantastisk levert

Foto: Fredrik Sandberg/Ap/Scanpix

Chris Andre Jespersen gikk inn til en sensasjonell fjerdeplass, men Marcus Hellner var overlegen på Hellner Stadion.

20.11.10 15:08

Med en hjemmeværende Petter Northug og en astmasyk Ronny André Hafsås var ikke forventningene til verdenscupåpningen i Gällivare for menn all verden, sett med norske øyne. Distansen 15 kilometer fri er ikke en norsk favoritt da det generelt står dårlig til med skøytingen, og det var i prinsippet kun lov å håpe på nordmenn blant de ti beste.

Men det ble flere gledelige overraskelser for den norske seer.

Chris Andre Jespersen gikk karrierens desidert beste renn og avsluttet med den oppsiktsvekkende tiden 32:48,0. Det holdt til en sensasjonell fjerdeplass.

Karrierebeste av Johnsrud Sundby
Og det kunne fort blitt pallen på Jespersen. Dessverre var det flere som presterte over evne, og svenske Daniel Rickardsson slo nordmannen med snaue to sekunder etter en kanonavslutning.

Det satte imidlertid ingen demper på den norske festforestillingen. Også Martin Johnsrund Sundby overrasket. 26-åringen har jobbet mye med friteknikken og fikk betalt i Gällivare da han gikk karrierens beste løp i distansen med tiden 33:13,3 og en tiendeplass.

Dermed gjorde det lite at Northug og Hafsås ikke kunne stille til start. Sistnevnte vant verdenscupåpningen i samme distanse på Beitostølen for ett år siden, men sliter altså med astma.

Les saken: - Jeg går med håndbrekket på

Suveren Hellner
Den fantastiske innsatsen til tross, Marcus Hellner var det lite å gjøre med. Svensken var suveren på hjemmebane og gikk over målstreken elleve sekunder foran sveitsiske Dario Cologna.

Sjur Røthe understreket den norske sensasjonen med sin sjuendeplass, 38,5 sekunder bak Hellner.

Ole Einar Bjørndalen, som tok fri fra oppladningen til verdenscupåpningen i skiskyting, endte på 25. plass. Tord Asle Gjerdalen ble nummer 38, mens Geir Ludvig Aasen tok 45.-plassen. Kristian Tettli Rennemo ble dårligste nordmann på 76. plass.

Team Manpower best av de norske
De to beste nordmennene, Jespersen og Røthe, går begge for Team Manpower. Trener Kåre Tønne så verdenscupåpningen fra sofaen i Norge og var med rette fornøyd etter rennet.

- Dette er hyggelig. Det er jo ikke annet å si. Fantastisk levert av begge to, sier en sjeleglad Tønne til Nettavisen.

Treneren innrømmet at 4.-plassen til Jespersen kom som en overraskelse.

- Han perser jo suverent plasseringsmessig. Det er artig med tanke på at han har jobbet hardt i så mange år. Han har tatt steg både fram og tilbake, og alltid hatt potensial selv om han ikke har blomstret fult ut. Dagens prestasjon var utrolig bra og nå må vi bare jobbe videre.

Kvalifiserte seg på Beitostølen
Jespersen gjorde en meget solid innsats på Beitostølen for en uke siden og kom på 8. plass på 15 kilometer fri. Dermed kvalifiserte han seg til verdenscupåpningen og Tønne er fornøyd med at 27-åringen beviste at han kan gå stabilt bra.

- Han går en trygg og god åpning, går for egen maskin og har ro til å gjennomføre. Chris beviser at han har både hode og fysikk.

Treneren tar imidlertid ikke for gitt at Jespersen får være med i flere verdenscuprenn.

- Vi håper han får bli med til Kuusamo. Han er like god i klassisk og kan hamle opp med verdenstoppen også der.

Tønne hadde også rosende ord om Røthe, som ble nest beste nordmann på sjuendeplass.

- Han åpnet mer offensivt enn han noen gang har gjort og gikk jevnt og godt hele veien inn.

Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Langrenn

Mest lest på Sport

Annonsebilag