*Nettavisen* Sport.

- Får ikke kjøpe spillere eller ansette folk

Foto: Hommedal, Marit (SCANPIX)

Økonomien til 20 av klubbene i norsk toppfotball er så skral at de ikke får gjøre som de vil.

03.06.10 17:32

ULLEVAAL STADON (Nettavisen):Lisensnemnda i Norges Fotballforbund ga pressen et sørgelig innblikk i den økonomiske tilstanden i norske fotballklubber torsdag.

9 av 16 klubber er plassert i kategori 1 av 3 kategorier. Det betyr at NFF har innført handlingsbegrensninger overfor klubbene.

Totalt er det innført begresninger for 20 av 32 klubber i Tippeligaen og Adeccoligaen.

Les også: Brann har kniven på strupen

Dette er kategoriene som de forskjellige tippeligalagene havnet i:
Kategori 1 (dårligst): Strømsgodset, Sandefjord, Lillestrøm, Haugesund, Vålerenga, Kongsvinger, Odd, Brann, Hønefoss.

Kategori 2: Aalesund, Molde, Viking, Start, Rosenborg

Kategori 3 (best): Tromsø og Stabæk

Handlingsbegrensningene som kan brukes er for eksempel at de ikke kan kjøpe nye spillere, at de ikke kan ansette folk i nye stillinger, og at klubbene må søke NFF for tillatelse til utlegg over 50.000 kroner. NFF ville ikke oppgi hvilke handlingsbegrensninger som er innført over for hvilke klubber.

I tillegg til de ni klubbene som er i Kategori 1, hviler det også handlingsbegrensninger på Tromsø og Start. Disse to klubbene befant seg i kategori 1 for et halvt år siden, men har nå havnet i kategori 3 og 2 henholdsvis.

Fotballforbundet har imidlertid ingen myndighet til å håndheve begrensningene.

- Ja, det er begrensninger, men det betyr ikke at det er absolutte krav. Dette er en dialog vi har med fotballforbundet. Men selv om forbundet innfører den type krav, har de ingen myndighet til å sette konsekvenser for klubbene dersom kravene ikke blir fulgt, sier Jan Løkling, leder i lisensnemda, til Nettavisen.

Poengtrekk
Forbundets straffemetoder er enten poengstraff eller at klubben kan bli fratatt lisensen.

Til tross for den elendige tilstanden, er fotballpresident Yngve Hallén optimistisk med tanke på fremtiden.

Han poengterer blant annet at kostnadene er redusert med 550 millioner kroner fra regnskapsåret 2008 til budsjettene for 2010.

- Det er grunn til optimisme som følge av de positive tendensene. Vi mener at innen 18 til 24 måneder vil det være ryddet opp i det økonomiske uføret i norske tippeligaklubber, sier Yngve Hallén.

Åtte i Adecco-trøbbel
For et drøyt halvår siden sto hele 18 av de norske toppklubbene på dame- og herresiden i fare for å miste lisensen som følge av negativ egenkapital. Til slutt var det bare Moss som mistet lisensen, for så å få den tilbake etter en anke, men tallene vitner om et korthus som når som helst kan falle sammen.

Lyns problemer er gigantiske, og Oslo-laget har forsøkt å redde stumpene ved å foreslå et lønnskutt på rundt 60 prosent. Branns problemer ble behørig omtalt i Nettavisen tidligere på torsdagen, men også flere klubber har store, økonomiske utfordringer.

Totalt er åtte klubber i Adeccoligaen i kategori 1. Disse er:

Sogndal, Tromsdalen, Bryne, Lyn, Sarpsborg 08, Sandes Ulf, Follo

Disse klubbene, i tillegg til Moss, som var i kategori 1 for et halvt år siden, er de Adeccoliga-klubbene som har begrenset handlingsrom fra NFF.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.