*Nettavisen* Sport.

- Fargede diskrimineres i Premier League

Foto: AFP/Scanpix

Norsk dommersjef: - Aldri vært en problemstilling her.

10.10.12 10:44

En omfattende undersøkelse gjennomført av universitetene i Birmingham, Cambridge og Oxford, viser at fotballhverdagen er tøffere for utenlandske og fargede spillere.

Etter å ha tatt for seg hele 760 kamper fra sesongene 2006-07 og 2007-08 har forskerne kommet fram til at det er 15 prosent større sannsynlighet for at en spiller pådrar seg gult kort - om han er utenlandsk og farget.

Sikkert resultat
Forskerne har inkludert hver minste handling underveis i kampene, og føler seg derfor sikre på at aggressiv spillestil ikke er grunnen til at fargede blir straffet oftere.

- Vi analyserte et bredt spekter av faktorer, som spillestil, alder og posisjon i tillegg til data fra hver enkelt kamp. Derfor er vi overbevist om at det ikke er et resultat av spillestil, men andre faktorer, sier Doktor James Reade fra University of Birmingham til universitetets hjemmesider.

- Resultatene fra undersøkelsen var helt tydelig: Det er større sjanse for at dommere i Premier League gir gult kort til en utenlands spiller som har samme bakgrunn som de større etniske minoritetene i Storbritannia, forteller Reade.

Ubevisst
Til tross for det noe nedslående resultatet, er forskerne likevel helt tydelige på én ting: Diskrimineringen er ikke en bevisst form for rasisme.

De mener derimot at dommerne er helt ubevisste i forhold til at dette fenomenet eksisterer, og at det hovedsakelig kan skyldes situasjoner der dommerne må ta raske avgjørelser og det er mer rom for diskusjon.

- Ikke overraskende tyr dommerne til raske, ubevisste avgjørelser under Premier League-kamper med svært høyt tempo, der noen situasjoner er så utfordrende at de ikke engang kan oppklares av ekspertene i Match of the day (BBCs oppsumering av fotballrunden), sier Doktor Edoardo Gallo.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tillit til norske dommere
Dommersjef i Norges Fotballforbund, Rune Pedersen, ønsker ikke å kommentere resultatet av den engelske undersøkelsen, men insisterer på at slik diskriminering ikke foregår blant norske dommere.

- Jeg har ikke noe tro på at slikt finner sted i Norge, og for oss er dette en fremmed problemstilling, sier Pedersen til Nettavisen.

Han er klar på at om det hadde vært tilfeller av diskriminering, ville det med en gang blitt satt fokus på problemet.

- Vi har aldri fått noen henvendelser på at noen spillere har følt seg utsatt for dette. Naturligvis har jeg full tillit til at norske dommere forholder seg til hva som faktisk skjer på banen, og ikke nasjonalitet og hudfarge, forsetter Pedersen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.