RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix/AFP)

- Fikk nesten sjokk

Sist oppdatert:
Alexander Dale Oen (22) tok EM-gull på 100 meter bryst i Eindhoven.

Det er den første gullmedaljen i et EM for en norsk herresvømmer.

- Jeg kikket opp på resultattavlen og fikk nesten sjokk. Det er fantastisk å være den fjerde svømmer i verden som har klart å komme under ett minutt på 100 meter bryst langbane, sier Dale Oen til bt.no.

Rekordmann
Bergenseren svømte inn til nye europeisk rekord med imponerende 59.76 i en veldig jevn finale. 22-åringen knuste dermed sin egen nordiske rekord og mesterskapsrekord fra forsøksheatet i finalen. Den gamle rekorden var på 1,00.11.

- Han var et stort glis etter at gullet var et faktum, han vet at han gjorde et veldig godt løp, sier landslagssjef i svømming, Petter Løvberg, til Nettavisen.

- Dette var en fantastisk opplevelse. Det er en historisk dag for norsk svømming. Ikke bare ble det gull og rekord, men Alexander svømte helt etter planen. Det var et glimrende disponert løp, sier Løvberg.

Og han fortsetter:

- Det er ingen tvil om at dette er veldig stort. I finalen i OL i Aten var seks av åtte svømmere fra Europa. I VM er det 170 nasjoner som deltar, så det er en stor idrett.

(saken fortsetter)

59.76 er den tredje beste tiden på distansen noensinne, og Løvberg tror vi har flere rekorder i vente fra Oen.

- Jeg tror ikke det er noen grenser for hva han kan gjøre, Alexander er fortsatt tidlig i utviklingen. Det neste målet er å jobbe mot den nåværende verdensrekorden (59.13), slår Løvberg fast.

Ny distanse
Løvberg mener prestasjonen er ekstra sterk med tanke på dårlige treningsforhold og bassengmangel i Norge:

- Han viser at det går an å skape internasjonale toppsvømmere også i Norge, til tross for treningsforholdene her i landet. Jeg håper og tror dette kan være med på å øke rekrutteringen.

Neste EM-distanse for Dale Oen er 200 meter bryst.

- Nå skal vi virkelig kjempe på 200 meteren i morgen. Nå er han så på hugget at jeg tror han kan gjøre det veldig bra, sier Løvberg.

- Hva skjer i kveld?

- Det blir litt rolig feiring, ikke noe mer.

Franske Hugues Duboscq tok sølv med tiden 59.78, bare to hundredeler bak Oen. Oleg Lisogor fra Ukraina tok bronsen med 1,00.53.

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter på mobilen? Send SPORT til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere