*Nettavisen* Sport.

- Flere bør gjøre som Northug

Foto: Anders Skjerdingstad (Nettavisen)

Inge Bråten fnyser av høydehusforbudet – og mener Petter Northug gjør det rette.

17.02.11 14:10

Petter Northug er på jakt etter en base i Mellom-Europa med tanke på å optimalisere høydetreningen fram mot OL i Sotsji i 2014, som går i såkalt mellomhøyde. Northug vil rett og slett tilbringe mer tid i høyden for å være best mulig forberedt.

Slike planer har ikke Emil Hegle Svendsen. Onsdag tar han imidlertid til orde for at norske utøvere igjen bør få lov til å benytte høydehus – slik utøvere fra andre nasjoner har anledning til.

- Håpløs debatt
Inge Bråten registrerer både Northugs flytteplaner og Svendsens høydehusutspill med stor interesse. Som landslagssjef i langrenn for både Norge, Sverige og Canada, har Bråten hatt et stort engasjement for høydetrening.

Mange vil kalle ham en pioner.

- Høydehusdebatten synes jeg er en håpløs debatt. Det burde ikke vært noen debatt. Det er helt meningsløst at norske toppidrettsutøvere ikke skal kunne benytte seg av denne teknologien, slik utøvere fra andre nasjoner kan, fastslår Bråten overfor Nettavisen.

Men så lenge Idrettstingets vedtak fra 2003 fortsatt står der, skjønner han at Petter Northug velger å finne en ny base i Mellom-Europa. I et intervju med Nettavisen i juni 2009, uttrykte han også undring over at ikke flere toppidrettsutøvere for lengst hadde fulgt etter Ole Einar Bjørndalen til Alpene.

Sparer reisetid
- Det kommer rett og slett an på hvor seriøs du er som toppidrettsutøver. De mest seriøse gjør det som skal til for å bli best. Å ha en base i Mellom-Europa kan være en av de tingene som utgjør en forskjell, sier Bråten.

Og da tenker han ikke bare på høydeeffekten.

- Hvor mye effekt du vil ha av å bo i høyden, kommer an på hvor mye du har vært i høyden før. En ung utøver, som Petter Northug fortsatt er, vil ha mer å hente på det enn en utøver som har tilbrakt veldig mye tid i høyden over en lang periode.

- Men det handler også om å kunne bruke tiden mer effektivt. Mange konkurranser og mange samlinger er jo uansett i alperegionen. Man sparer seg mye reising ved å ha en base i Alpene. Det er nok noe flere utøvere bør vurdere, sier Bråten.

Vil effektivisere høydetrening
Selv er han uansett mest opptatt av hvordan høydetrening kan videreutvikles og effektiviseres.

- Jeg har en teori om at det må gå an å effektivisere høydetreningen, altså at man kan få til en fullverdig høydeeffekt uten å tilbringe så mange døgn i høyden. Jeg har et inntrykk av at holdningen nå er at man minst bør være i høyden i fire uker i strekk for en maksimal effekt. Men er man det, vil det gå på bekostning av kvalitetstreningen, poengterer han.

- Hva ser du for deg som den beste løsningen?

- Jeg mener det bør forskes på utbyttet av høydeopphold på 10-12 dager, der man kan ha en tilnærmet normal treningsrytme – altså to harde økter i uka. Jeg var innom på Toppidrettssenteret og presenterte noen tanker rundt dette for Olympiatoppen så sent som tirsdag. På dette området er det mange nasjoner som har kommet lenger enn Norge.

- Er det her bruk av høydehus kommer inn i bildet?

- Det kan være ett av virkemidlene, ja, bekrefter Inge Bråten.

PS. Inge Bråten kommenterer VM i Holmenkollen for Eurosport.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag