*Nettavisen* Sport.

- Føler meg snytt for en medalje

Fullt kaos etter målgang i NM. Se video.

19.06.11 13:09

HTML EMBED

Lørdagens NM-gateritt ble tett og jevnt som forventet.

Men i den avgjørende spurten ble det tettere enn det burde blitt mellom Sparebanken Vest-rytter Roy Hegreberg og Ringeriks Kraft-rytter Frans-Leonard Markaskard.

Hegreberg kaprer bronsemedaljen bak suverene Bystrøm og Kristoff, mens Markaskard må ta til takke med den bitre fjerdeplassen, etter nesten å ha krasjet i gjerdet.

Ønsker du å se spurten forfra? Klikk på denne linken.

Den tøffe kampen mellom Hegreberg og Markaskard er et typisk tvilstilfelle, som vi opplever flere av i sykkelfeltet i løpet av en sesong. Markaskard er klar på hva han synes.

Mener Hegreberg byttet linje
- Jeg lå på hjulet til Hegreberg, med Kristoff lenger fremme. Først går Hegreberg mot høyre, før han så går mot venstre, forteller Markaskard til procycling.no

- Følte du at Hegreberg byttet linje i spurten?

- Ja det syntes jeg. Han sperret meg inne. Jeg prøvde å skrike på han i kampens hete, for jeg syntes det var usportslig.

- Føler du deg snytt for bronsen?

Ja, jeg føler at jeg ble snytt for en medalje.

Sportsdirektør i Ringeriks-Kraft, Lars Holm, vurderte å legge inn en protest, men bestemte til slutt å la saken ligge.

- Jeg var inne på tanken og kunne sikkert gjort det. Det er ikke så godt å si hva som burde vært gjort. For min egen del så har jeg aldri oppfattet Hegreberg som noe annet enn fair, så jeg syntes ikke det hadde vært så kjekt å gjøre det, forklarer han til procycling.no

Etter at fristen for å legge inn en protest hadde utløpt snakket Holm med en av dommerne for å høre om de hadde sett på saken. Det hadde de ikke gjort.

- Du kan kanskje si at det ikke var så veldig offensivt av oss, men det er en vanskelig avgjørelse å ta der og da. Det er ikke alltid at en spurters første reaksjon etter en målgang er helt korrekt, oppsummerer Holm.

- Merket at det var noen der
Selv forklarer Roy Hegreberg spurten på denne måten:

- Jeg hadde hjulet til Aelxander (Kristoff) gjennom siste sving og tenker ikke så mye på hva jeg har bak meg. Alexander går til høyre, så da velger jeg å gå til venstre. Med en gang jeg gjør det kjenner jeg at det er noen rett bak meg. Da er det for sent å gjøre noe annerledes, og omtrent før jeg rekker å reagere er vi i mål.

- Jeg har sett videoen i ettertid og ser jo at det blir trangt når han kommer på innsiden, men han burde gått på motsatt side. Det er slik det ofte blir i gateritt. Det er sånn gateritt er. Det er teknisk krevende og tett.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Burde Maskaskard vært med i spurten?
Kontroversene stopper ikke der. For å gjøre saken ekstra komplisert er det ikke sikkert Frans-Leonard Markaskard i det hele tatt burde vært med i spurten. For innenfor de siste fem rundene får Ringeriks Kraft-sykliten et teknisk uhell og må stå over en runde, for så å kaste seg inn i feltet igjen neste gang de passerte.

Dette er standard prosedyre for hvordan det skal gjøres underveis i et gateritt når ryttere får tekniske problemer. Men hvordan dette skal gjøres innenfor de siste fem rundene virker til å være uklart. De to partene har i hvert fall hvert sitt syn på det.

- Jeg var ikke selv i depoet (der mekanikere/lagledere står og utfører service på syklene til de som opplever tekniske uhell underveis i rittet), men vet at det var diskusjoner der. Noen lag mente at Markaskard ikke burde vært med i spurten, sier Lars Holm, før han legger til:

- Jeg har fått bekreftet at det ikke er en regel (som sier at han ikke kan komme tilbake i rittet, red. anm.), men at det kanskje har vært praksis tidligere. Vi var litt usikre, men siden det ikke var nevnt på lagledermøtet i forkant, følte vi oss ganske sikre på at vi hadde rett.

Procycling.no får bekreftet fra jurymedlem Vidar Roskifte at det ikke står noenting i regelverket om at det ikke er lov å motta hjelp i løpet av de siste fem rundene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Alexander Kristoff (BMC), Roy Hegreberg (Sparebanken Vest) Frans-Leonard Markaskard (Ringeriks-Kraft) Foto: Håvard Solerød (procycling.no)

- Henger ikke med hodet
Roy Hegreberg, som har vært med i gamet lenge, er av en annen oppfatning, når vi konfronterer han med saken.

- Det er en regel (som sier at det ikke er lov, red. anm.), og slik har det vært i alle år. Han (Markaskard) skulle ikke vært med i spurten.

- Om denne spurten hadde skjedd med en annen så kunne man kanskje tatt en diskusjon, men han skulle ikke hatt fjerdeplassen heller, mener Sparebanken Vest-rytteren.

Det som er helt sikkert er at plasseringene fra lørdag blir stående. Og med et nytt ritt allerede søndag (fellesstart U23) henger ikke Ringeriks-Kraft med hodet og depper over hva som kunne ha vært.

- Jeg føler meg trygg på at vi kommer til å vinne medaljer senere i NM, så vi er offensive. Det virker som at gutta bruker dette som ekstra motivasjon, avslutter Holm.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag