*Nettavisen* Sport.

- Føler meg som en kriminell

Foto: AFP/Scanpix

Den nye tenniskongen Rafael Nadal har sett seg lei av WADAs strenge meldepliktssystem.

13.02.09 08:14

- Det er ikke rettferdig at vi skal leve med en slik forfølgelse. Du føler deg som en kriminell. Ikke engang moren min vet hvor jeg er hver dag, sier Rafael Nadal ifølge BBC.

«Forfølgelsen» Nadal sikter til, er WADAs regelverk om tilgjengeligheten til idrettsutøvere. Reglene tilsier at utøverne skal gi beskjed om hvor de er minst én time hver dag, syv dager i uka, til sin nasjonale antidopingorganisasjon. Dopingjegerne kommer uanmeldt til de stedene utøverne opplyser om, og er ikke utøverne på plass tre ganger i løpet av 18 måneder, vanker det en utestengelse.

- Ikke verdt det
- Jeg er den første som ønsker en ren sport og rettferdig konkurranse. Men det er vanskelig å vite hvor du kommer til å være til enhver tid, spesielt i en sport som tennis, fortsetter Nadal.

Mannen som har vunnet seks Major-turneringer, sist i den legendariske finalen mot verdenstoer Roger Federer i Australian Open nylig, mener at systemet koster mer enn det smaker.

- Vi ønsker å være en OL-idrett, men det er rett og slett ikke verdt den prisen vi betaler i dag, mener Nadal.

Dette er langt fra den første kritikken mot WADA og deres utvidede – i betydning strengere – system foran 2009. I Belgia har for eksempel 65 idrettsutøvere utfordret WADA til en duell i retten, med anklager om at regelverket bryter med EUs lover om privatlivets rett.

- Ønsker en diskusjon
Også i Norge har det vært flere diskusjoner rundt de strenge dopingreglene. Sist var det volleyballspilleren Vegard Høidalen som var i klinsj med Antidoping Norge, etter et angivelig brudd på meldeplikten. Høidalen ble frikjent, og saken kan utløse en ny diskusjon rundt meldepliktssystemet.

- Vi ønsker en diskusjon om en videreutvikling av regelverket både internt, nasjonalt og internasjonalt velkommen, sa Anders Solheim i Antidoping Norge til NTB etter saken mot Høidalen.

Men meldepliktssystemet har kommet for å bli:

- Selve prinsippet om et meldepliktssystem kan vi ikke komme unna om vi vil ha et effektivt kontrollsystem som skal sørge for en ren idrett, understreker Solheim. (ANB)

Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag