- Folk synes kanskje det er skremmende

Foto: Honefossbk.no (med tillatelse) / NTB scanpix

Hønefoss går historiske veier i norsk fotballsammenheng for å berge plassen i Tippeligaen.

28.02.13 13:30

TIPPELIGATIPSET:
16.PLASS: HØNEFOSS

Det var mange misfornøyde ringerikinger da Hønefoss avsluttet forrige sesong med 13 kamper uten seier.

Kun 30 mål ble scoret på like mange kamper, og nedrykksspøkelset ble jaget vekk i siste runde.

Trenerne Leif Gunnar Smerud og Pål Arne Johansen satte seg derfor ned for å analysere sesongen, og det ble raskt klart at noe måtte gjøres.

Da keepertrener Johan Malm ikke lenger orket å pendle frem og tilbake de fem timene fra Kvinesdal, bød det på en mulighet til å tenke annerledes foran kommende sesong.

Foto: Honefossbk.no (med tillatelse)

Klubben kvittet seg med rollen som ren keepertrener, og inn kom Frode Birkeland - i rollen som en rendyrket «boks-trener».

Den tidligere tippeligaspilleren har nå fått ansvaret for både keeperne og angrepsspillerne i Hønefoss.

- Vi er i en situasjon ressursmessig der vi er mindre enn mange av de andre. For å henge med, må vi være smarte, tenke nytt og utradisjonelt. Rollen til Frode er et eksempel på det, sier hovedtrener Smerud til Nettavisen.

- Synes det er skremmende
Han forteller at analysen av fjorårssesongen viste at uttelingen foran mål var altfor lav. Uttellingsprosenten på 17-18 prosent gjorde at Smerud bestemte seg for å spisse kompetansen på treningsfeltet.

- Da vi skulle ha inn en ny mann i teamet, hvorfor ikke rette fokus inn mot den delen av boksspillet? Det er tradisjonelt sett vanlig med ren keepertrener, og det er viktig, men vi mener det er mulig å samarbeide i større grad, sier Smerud.

Frode Birkeland forteller til Nettavisen at han tente på idéen med en gang han ble forespeilet muligheten før jul i fjor.

- Det er innovativt og nytenkende, og folk synes kanskje det er skremmende, sier Birkeland til Nettavisen.

- Hvorfor tror du folk synes det skremmende?

- Fordi det alltid har vært sånn at keeperne har hatt en egen trener, nå må keeperne bli trent av meg. Men jeg ønsker å lære, ta til meg kompetanse og utvikle meg. Hvorfor har man ren keepertrener, men for eksempel ingen som har et rent ansvar for pasningstrening og skuddtrening? I USA og NFL har de for eksempel offensiv trener, defensiv trener, «running coach», «punting coach», alt. Det er riktig vei å gå, påstår Birkeland.

Smerud har forståelse for at Hønefoss-supportere og andre fotballfolk kanskje ikke har full tiltro til den nye arbeidsfordelingen.

- Jeg tror alle nye ting er forbundet med en viss skepsis, det er en del av menneskets natur. Men for oss fungerer dette bra, forsikrer han.

Foto: Daniel Sannum Lauten / NTB scanpix

Ser mot Brattbakk
Frode Birkeland har absolutt ingen bakgrunn som keeper. At han nå har ansvaret for keepere, kom også som en overraskelse for Birkeland selv.

- Jeg snakket med Dan Riisnes (keepertrener Brann) og Espen Granli (keepertrener Stabæk) nylig, og da sa jeg til dem at «dette her så jeg aldri komme. At jeg skulle stå og snakke om keepere med dere». De så det ikke komme, de heller, men de syntes det var kult. Jeg er blitt veldig interessert i keeperarbeid, og ønsker å ta keeperkurs etter hvert, sier Birkeland.

Selv om han er fersk innen keeperarbeid, har han lang erfaring med å banke baller i nettmaskene. Birkeland forteller nå at han jobber hardt på treningsfeltet med å skape målscorere av Hønefoss-spillerne.

- Harald Brattbakk var en spiller som satte ballen i hjørnet hver gang han fikk muligheten. Det var automatisert, og det er målet vårt i Hønefoss. Hvis spissene har 200 avslutninger i uken, blir man ikke dårligere. Det er tanken, og jeg har et kjempefokus på det, sier Birkeland.

Nå krever han at spillerne blir mer opptatt av hvordan de avslutter på.

- Vi scorer mye på trening, og de klinker ikke bare til, de bruker innsiden av hodet og foten. De terper på å legge den i hjørnet, ikke gå for kraft. Det er vanskeligere å treffe hjørnet hvis du klinker til, mener Birkeland.

Nettavisen snakker med Smerud og Birkeland mens Hønefoss fortsatt er på La Manga. Nå er stallen på 18 mann, men Smerud forteller at de håper å forsterke troppen innen seriestart.

- Vi skal opp i 20 mann, sier Smerud.

Dagens oddstips fra Sportspill:Kniven på strupen for Brynäs

Smerud: - Helt utrolig
Han lar seg ikke stresse av bredden i stallen, og påpeker flere ganger at de har spillere som kan bekle flere posisjoner og at troppen har «en del innebygd fleksibilitet».

Han lar seg heller ikke stresse av den horrible høstsesongen Hønefoss hadde i fjor, da de avsluttet sesongen med 13 kamper på rappen uten seier og kun seks poeng på de 13 siste kampene.

Fra august og ut sesongen var Hønefoss Norges desidert dårligste tippeligalag, hvis man ser på poengfangsten.

- Hvis vi ser bak de 13 kampene uten seier, tapte vi bare to kamper på rad én gang. Vi hadde veldig lav uttelling, og at vi ikke fikk en seier på de 13 siste egentlig helt utrolig. Men folk må bare tro at vi ikke vinner kamper, det har vi ikke noe i mot. Vi er fortsatt i en utfordrerposisjon, til de grader, men vi viste at vi klarte oss i fjor, og til dels klarte vi det på en veldig god måte lenge, mener Smerud.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Vegard Grøtt

Nettavisen tipper likevel at Hønefoss får et tungt år og rykker ned, men Smerud har ikke noe imot at forventingene er lave.

- Det er naturlig når høsten ble som den ble. Vi er i angrepsposisjon, og det var en sulten gjeng som kom tilbake etter ferien. Vi blir enda bedre i år. Hvis alle andre tror det går dårlig, er det greit for oss, sier han.

- Hva lærte du i løpet av din første sesong som tippeligatrener?

- Jeg lærte at man kan ta poeng i absolutt alle kamper. Jeg lærte at hver dag krever litt mer, i hvert fall for spillerne er tempoet og det andre litt høyere, men jeg tror vi er bedre rusta for å tåle det i år. Jeg lærte også at det i løpet av sesongen kommer perioder med flyt og perioder med motgang. At vi tåler det, er viktig, avslutter Hønefoss-sjefen.

Vår analyse av Hønefoss:
Vi tror dette blir et år med få oppturer og mange nedturer for Hønefoss. Smerud & co avsluttet som nevnt forrige sesong med 13 kamper uten seier - desidert verst i Tippeligaen - og laget er ikke nevneverdig forsterket siden den gang.

3577394

Hønefoss har i to sesonger på rad manglet evnen til å avgjøre kamper til sin fordel. I 2011 rykket de opp til Tippeligaen, men noterte seg for tredje flest uavgjortkamper i Adeccoligaen det året (ni stykk).

Fulgte opp med å «vinne» uavgjorttabellen i fjor (12 kamper), samme antall som Lillestrøm. Skal Hønefoss motbevise tipset vårt, må de begynne å plukke trepoengere når kampene står og vipper.

Slik vi vurderer det, er Hønefoss altfor avhengig av stjernespilleren Riku Riski. Finnen var den eneste som noterte seg for tosifret antall scoringer forrige sesong. Riski scoret 10 mål og ble klubbens toppscorer, nestemann på lista ble midtstopper Kristjan Ørn Sigurdsson. Han endte med tre scoringer.

Skal Hønefoss lykkes i år, må de få frem flere målscorere. Kevin Beugre kan bli en slik mann, men akkurat nå ser det veldig tynt ut.

Det må nevnes at Hønefoss likevel har flere positive ting på gang. Riski er blant Tippeligaens beste spillere når han har dagen, og 23-åringen har trolig tatt nye steg siden forrige sesong. Frode Birkelands nye rolle som boks-trener er spennende, og kan føre til at Hønefoss lykkes bedre foran begge mål denne sesongen.

Toni Kolehmainen og Mikkel Vendelbo ble hentet forrige sesong, men kilder i Hønefoss forteller at det stilles høyere forventninger til hva duoen kan utrette denne sesongen. Hvis de lykkes, skal man ikke se bort fra at Hønefoss gjør vårt tips til skamme.

Det er uansett for mye som tyder på at dette blir en sesong preget av nedturer for det hvite og grønne laget fra Ringerike.

Nettavisen spår derfor bunnplass og nedrykk for Hønefoss.

Plusser:
+ Kompetent og dyktig trenerteam, spisset med Frode Birkeland som nyansatt boks-trener.
+ Riku Riski og Steve Clark er blant Tippeligaens beste spillere i deres posisjoner.
+ Flere spillere med solid erfaring, som Helge Haugen, Frode Lafton og Kristjan Örn Sigurdsson.
+ Ifølge fysisk ansvarlig Christian Thorbjørnsen hadde Hønefoss en såkalt tilgjengelighetsprosent på 91,5 forrige sesong, noe som er nest best i Tippeligaen. Snittet i Tippeligaen har vært 88.9 de to siste årene. Skadeomfanget var derfor svært lavt, sammenlignet med andre klubber. Det tyder på at det jobbes bra med den fysiske biten i Hønefoss.

Minuser:
- Stallen virker veldig tynn på papiret, særlig fremover på banen.
- Går inn i den alltid vanskelige andresesongen, vel vitende om at de gikk på 13 strake kamper uten seier mot slutten av forrige sesong.
- Mangler en storscorer.
- Leif Gunnar Smerud har ett år igjen av kontrakten. Om det går dårlig fra første spark, kan det fort bli hett rundt ørene hans og presset vil bli stort. Da er det få lag som lykkes.

Vårt tips: 16.plass.
Leif Gunnar Smerud om Nettavisens tips:

- Dere tar feil. Men det gjenstår å bevise.

Se opp for: Mats Kaland.
23-åringen får gode rapporter fra Hønefoss-trenerne, og skal ha tatt store steg på kort tid. Kaland er anvendelig, smart i bevegelsene og har gode ferdigheter med ball. Kan bli brukt som spiss når Smerud & co ønsker andre spillertyper enn Beugre/Mendy/Riski. Kaland har allerede vist glimt av det han kan, men må stabilisere seg på et høyere nivå. Trolig har han hatt problemer med tippeligatempoet, men går etter alt å dømme mot sin beste tippeligasesong noen gang.

Hønefoss serieåpner borte mot Start 17. mars klokken 18. All dramatikk i Tippeligaen kan du som vanlig følge i vårt livesenter NaLive.

HER FINNER DU ALLE VÅRE TABELLTIPS.

HTML EMBED

Norsk Tipping

BGFlashEmbed('http://widget.tippebannere.no/Moduler/MestSpilte.swf','popular','http://widget.tippebannere.no/OddsenHome.ashx?func=favorites','Nettavisen_Oddsen2.0');

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag