*Nettavisen* Sport.

- For brå overgang

Foto: (FOTO: Lise Åserud/Scanpix)

Marit Bjørgen innrømmer at hun kanskje ikke var godt nok forberedt på å miste Svein Tore Samdal som trener.

12.04.07 11:33

I påsken avslørte TV 2 at Bjørgen tar opp igjen med samarbeidet med den tidligere landslagssjefen. Etter et år med lite kontakt, legger ikke Bjørgen skjul på at hun har savnet oppfølgingen fra Svein Tore Samdal.

- Jeg og Svein Tore hadde et samarbeid som fungerte utrolig godt. Det ble kanskje en litt for brå overgang da han sluttet, medgir Bjørgen, som imidlertid ikke legger skylden på noen andre enn seg selv:

- Jeg kunne ha tatt mer kontakt, konstaterer dronningen fra Oberstdorf-VM i 2005.

Møter landslagsledelsen
Hvor mye Samdal skal involveres i Bjørgens treningsopplegg, er ennå ikke avklart.

- Jeg har hatt et møte med Svein Tore. Han har sagt at han vil hjelpe meg, og det er jeg glad for. Men han har familie og er i full jobb, så det er selvfølgelig begrenset hvor mye han kan bidra, sier Bjørgen til Nettavisen.

Neste skritt er et nært forestående møte mellom Bjørgen, Samdal, landslagstrener Egil Kristiansen og sportssjef Åge Skinstad.

- Sammen skal vi gå igjennom hva som har vært gjort, og hvordan ting skal gjøres, sier Åge Skinstad til Nettavisen.

Ikke opptatt av siste ordet
- Hvem skal ha det siste ordet i forhold til Bjørgens opplegg, Samdal eller Kristiansen?

- Vi er ikke så opptatt av hvem som har det siste ord. Vårt fokus, og vårt ansvar, er å sørge for at Marit Bjørgen skal kunne bli en enda bedre skiløper enn hun allerede er.

- Innebærer dette en nedjustering av Egil Kristiansens rolle i forhold til Bjørgen?

- Overhodet ikke. Alle løpere kommer fra et miljø, og det er naturlig at de får råd fra personer som har fulgt dem oppigjennom karrieren. Therese Johaug får råd av Maj Helen Sorkmo og Fredrik Aukland, Astrid Jacobsen av Dag Kaas og Vibeke Skofterud av Steinar Mundal. Poenget er at det hele tida er en ramme. Den rammen er i hovedsak det som skjer på landslagssamlingene, og her er det landslagstreneren som legger opplegget.

- Billigframstillinger
- Er det problematisk å legge disse felles rammene når noen løpere følger treningsfilosofien til Dag Kaas og andre filosofien til Svein Tore Samdal?

- Det kan det være, men stort sett er det ikke det. For også der er det en del billigframstillinger som råder. Det er forskjeller på Kaas og Samdal, men begge – og de fleste andre - er enige om at cirka 85 prosent av treningen skal være rolig trening.

- Hvor mye kontakt er det mellom landslagstreneren og løpernes rådgivere?

- Det er veldig forskjellig, og det kommer an på graden av involvering. Av og til går kommunikasjonen via utøveren, i andre tilfeller er det tett personlig kontakt. Men det er viktig at det er toveiskommunikasjon.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Ikke uvenner
- Burde Egil Kristiansen ha hatt mer kommunikasjon med Svein Tore Samdal om Marit Bjørgen i sesongen som gikk?

- Det er mulig at de kunne ha snakket mer sammen. Men la meg bare understreke at hvis det har vært for lite kommunikasjon, så skyldes det i hvert fall ikke at Egil og Svein Tore er uvenner, sier Skinstad, som poengterer at Samdal både har blitt far og etablert seg i ny jobb det siste året, og sånn sett har hatt begrenset kapasitet til å bidra i forhold langrennslandslaget.

Hvor tett samarbeidet mellom Svein Tore Samdal og Marit Bjørgen i tiden framover, er mye opp til dem selv.

Ingen plan ennå
- Ja, det kommer an på Marit og Svein Tore. Vi er bare opptatt av én ting, og det er Marits beste, fastslår Åge Skinstad.

Hvordan Bjørgens nye treningsopplegg vil se ut når Samdal har satt sitt preg på det, vil ikke hovedpersonen spekulere i.

- Vi har ikke lagt noen konkret plan ennå. Først må vi snakke sammen. I mai vet jeg hvordan det blir, og da kan jeg si mer om hvordan jeg skal trene, poengterer Marit Bjørgen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.