*Nettavisen* Sport.

- For komplisert å kjøpe VM-billett

Foto: Paballo Thekiso/AFP

Sørafrikanerne får VM-billett for hundrelappen. For dyrt og for vanskelig, mener tidligere fotballstjerne.

26.02.10 15:28

På verdensbasis er over 2,2 millioner billetter til kampene i VM i Sør-Afrika kommende sommer allerede solgt.

Det betyr at det fortsatt er 660.000 billetter tilgjengelig for salg - noe som bør være nok å dele på for de sørafrikanske hjemmesupporterne som ser fram til den store fotballfesten i hjemlandet.

Det er bare ett problem: Billettsalget er for komplisert til at supporterne får kjøpt noe som helst.

- Verken midler eller kunnskap
- Systemet for salget av VM-billettene i Sør-Afrika er for komplisert og utilgjengelig til å kunne tiltrekke fargede fotballfans, som er den gruppen med flest potensielle kjøpere, sier den tidligere sørafrikanske toppspilleren John Moshoeu på fredag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Han mener at mange av de fattige innbyggerne i landet verken har midler eller kunnskaper nok til å kunne bruke det internettbaserte billettsystemet for å få fatt i billetter til fotballfesten i juni.

- De glemmer at de er i Afrika. De må gjøre ting enklere, mener Moshoeu, som spilte i tyrkisk toppserie i en årrekke rundt tusenårsskiftet.

Fra før har vertskapet for turneringen bekymret seg over den manglende entusiasmen fra befolkningen hva turneringen i Sør-Afrika angår.

Flere kritikere har uttalt at dette skyldes det online-baserte billettsystemet, som ekskluderer en stor del av supporterne fra å bestille billetter.

Derfor har man tatt flere grep for å øke billettsalget.

107 kroner
Tidligere denne uken ble det bestemt at hele 30 prosent av den billigste kategorien med billetter vil bli tilbudt sørafrikanske statsborgere for bare 140 rand. Det tilsvarer 107 norske kroner etter dagens kurs.

Likevel er det ikke sikkert at lokalbefolkningen drar opp lommeboka av den grunn.

- Fotball er de fattiges sport, og folk jobber for å spare opp helt fram til kampdagen, sier Moshoeu.

- De kjøper billettene på kampdagen. Vi lever fra hånd til munn, forklarer han videre.

Og om en VM-billett for en drøy hundrelapp høres billig ut for godt stilte nordmenn, samtidig som det er de billigste billettene for et verdensmesterskap i de senere årene, er ikke tilstanden nødvendigvis den samme i Sør-Afrika.

Prisen er nemlig fortsatt seks ganger så høy som det fotballsupporterne normalt betaler for en billett til en kamp i den sørafrikanske toppdivisjonen, National Soccer League.

Ikke klart for kamp
Uttalelsene fra Moshoeu kommer i forbindelse med framvisningen av den imponerende Soccer City Stadium, som fortsatt er under konstruksjon i hovedstaden Johannesburg.

Drøye 100 dager før åpningskampen mellom Sør-Afrika og Mexico på arenaen, som blir den største i hele Afrika, pågår fortsatt arbeidene for å ferdigstille områdene omkring Soccer City Stadium.

Vertskapet har imidlertid lovet at alt arbeid vil være ferdig mot slutten av mars.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.