*Nettavisen* Sport.

- For mange langpasninger

Foto: Erlend Aas (Scanpix)

Det mener faktisk Drillo.

14.05.09 20:14

SOGNSVANN (Nettavisen): Vi trodde vel nesten ikke det vi hørte, vi som var på Idrettshøgskolen torsdag. Flo-pasningens store skaper, Egil Drillo Olsen, mener det er for mange langpasninger i Tippeligaen.

Landslagssjefen kom med den noe oppsiktsvekkende uttalelsen da han skulle presentere den norske tankesmias tanker og funn om fotball så langt.

- Ikke like klar på det
Han ønsker større dristighet i Tippeliga-lagenes angrepsspill. Drillos filosofi handler selvfølgelig fortsatt om at ballen skal fremover, men har faktisk forandret seg noe. Drillo mener nå at man gjerne kan spille via midtbanen. Han mener til og med at man av og til bør driste seg til å spille på markert, feilvendt midtbanespiller - for at denne så flikker ballen videre eller vender bort sin motstander.

Akkurat det samme, altså, som Drillo mente var fy-fy på 90-tallet.

- Det var forbud mot det tidligere, innrømmer Drillo.

- Men nå er jeg ikke like klar på det lenger.

Det spesielle er likevel at Drillo oppfordrer gjennombruddshissige klubblag til å spille på den måten. Men at han faktisk fortsatt vil nekte landslagsspillerne sine å gjøre det samme.

- Handler om risikovurdering
- Skal vi spille opp på markert midtbanespiller så må han være så god at han drar av mannen som er i ryggen eller klarer å spille en god gjennombruddspasning i neste trekk, sier landslagssjefen til Nettavisen.

- Men det bør vel landslagsspillere kunne klare?

- Hvis jeg finner ut at Christian Grindheim vender bort motspilleren han har i ryggen hver gang, så skal vi spille opp på ham hver gang. Men foreløpig ikke. Fotball handler mye om risikovurdering, og taper han den ballen tre av fem ganger, så lønner det seg antakeligvis ikke.

- Og du er ikke overbevist om at han eller de andre er gode nok?

- Nei. Og derfor vil jeg fortsatt være restriktiv til dette på landslaget. Sjansen for å miste ballen er for stor når man ikke får drillet det nok. I klubblag er det sånn sett lettere, sier han.

Landslagssjefen påpeker at den aller største grunnen til at han ønsker færre langpasninger, er at han ønsker flere overganger. Og tar lagene flere overganger, så bli det rett og slett færre angrep som starter fra backrekka.

- Men du er jo kjent for Flo-pasningen?

- Ja, men jeg vil helst bli forbundet med overgangsspill, sier han.

- Ikke forutsigbart
Tankesmia, med folk som sto bak Norges og Rosenborgs suksess på 90-tallet - og Stabæks suksess i fjor, har kommet fram til en rekke punkter de mener var helt avgjørende for den suksessen. Det handler om 1) at ballen skal fremover, 2) tempo og intensitet, 3) sammenhengende defensive og offensive bevegelser, og 4) soneforsvar.

Det viktigste, både for Drillos, Nils Arne Eggens Rosenborg og Stabæk er likevel at ballen skulle fremover.

Drillo avviser også at det blir forutsigbart selv om den skal det.

- Poenget er jo at det er en masse muligheter uansett. Selv når man starter angrepet i bakerste ledd. Man kan slå i bakrom, slå på spiss i duell, på midtbanespiller eller man kan gå selv.

Sju av ti pasninger fremover?
Det store spørsmålet er hvor gjennombruddshissig den mest effektive fotballen er. Da Norge slo Brasil under fotball-VM i 1998 slo Norge 62 prosent av alle pasninger fremover på banen. Brasil på sin side hadde en gjennombruddshissighet på 36.

Det er en enorm forskjell.

En studie foretatt av 12 kamper viser at de som vant kampen hadde en gjennombruddshissighet på 58, mens de som tapte lå på 53 prosent.

Drillo tør ikke å konkludere. Til det er tallmaterialet for lite.

Men selv har han klare tanker om temaet.

- Jeg har vyer om at i den mest effektive fotballen spilles ballen fremover på banen i mer enn 70 prosent av gangene.

Så får vi se hvor gjennombruddshissige Norge blir i Drillos to neste kamper som landslagssjef - mot Makedonia 6. juni og Nederland fire dager senere.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.