RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(FOTO: GORM KALLESTAD/SCANPIX)

- For ung for VM

Sist oppdatert:
Hun er bare 18. Derfor blir ikke Therese Johaug med til VM i Sapporo.

MERÅKER (Nettavisen): Johaug har fortsatt halvannen sesong igjen som juniorløper. Likevel har hun gått så mange gode skirenn i vinter at det ikke var noen stor bombe at jenta fra Dalsbygda i Hedmark tok bronse i lørdagens dobbeljaktstart i NM.

Uansett blir hun neppe med til VM i Sapporo. Og ja, det skyldes alderen. I hele vinter har landslagsledelsen vært klar på at VM er uaktuelt for 18-åringen.

- Med i vurderingen
Etter NM-bronsen åpner imidlertid dametrener Egil Kristiansen døra så vidt på gløtt:

- Nå er det klart at Therese må være med i vurderingen. Men i utgangspunktet mener vi at hun skal konsentrere seg om junior-VM, sier Kristiansen til Nettavisen.

Sportssjef Åge Skinstad går også langt i å antyde at det ikke blir noe senior-VM på juniorjenta. Det eneste som kan forandre det, er at junior-VM i Tarvisio blir avlyst. Det kan det nemlig bli. Avgjørelsen faller mandag.

- Da blir det en litt annen vurdering. Men det tar vi da, sier Skinstad, som samtidig bekrefter at stortalentet kommer til å få prøve seg i verdenscupen i løpet av vinteren.

- Er du bare 18?
Selv tenker ikke Therese Johaug på VM i det hele tatt. I hvert fall ikke på «de voksnes» VM.

- Jeg er for ung, fastslår hun.

Marit Bjørgen – som faktisk trodde Johaug var et år eldre enn hun er – er enig.

- Er du bare 18? Ja, da er du nok for ung, sa hun smilende til bronsejenta under pressekonferansen etter lørdagens løp.

Der vant Bjørgen selv en suveren seier. Hun ledet med 50 sekunder allerede ved skibyttet midtveis, og økte med ytterligere 40 på skøytedelen.

Redd for Stemland
Kristin Størmer Steira tok sølv, mens Therese Johaug altså fikk med seg bronse fra sitt første senior-NM etter å ha klart å holde Kristin Mürer Stemland på avstand.

- Jeg var veldig, veldig redd mot slutten, for jeg var fryktelig sliten. Jeg snudde meg mange ganger, innrømmer Johaug – som hadde som mål å gå seg inn blant de åtte beste.

Til junior-VM reiser hun som stor gullfavoritt. Fordi hun har den største motoren.

- Therese ligger veldig langt framme på det fysiske. Hun har en enorm kapasitet. Men teknisk kan hun bli bedre, både i klassisk og skøyting, fastslår Egil Kristiansen.

- Ta hånd om dem
Han er sikker på at norsk langrenn får mye glede av Johaug i årene framover – og tar nok sammen med sportssjef Åge Skinstad imot oppfordringen fra Marit Bjørgen:

- Nå er det viktig at noen tar skikkelig hånd om disse gode juniorjentene.

Dagen før ble hun altså slått av en annen junior – Astrid Jacobsen – på NM-sprinten.

Les flere NM-saker her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere