RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(AP/Scanpix)

- Forbundet tipset Lance om suspekte verdier

Sist oppdatert:
Sjokkopplysninger fra omstridt sykkeltopp i Nederland.

Magasinet Vrij Nederland påberoper seg å sitte på sprengstoff i sin nye utgave. De har nemlig intervjuet tidligere UCI-president, Hein Verbruggen.

I intervjuet bekrefter han at Lance Armstrong og mange andre ryttere med suspekte blodverdier mottok advarsler «når de nærmet verdier som kunne resultere i positive dopingprøver».

Verbruggen hevder i intervjuet at dette ikke skulle redusere sjansen for å ta juksemakere, men for at rytterne selv skulle stanse bruken av prestasjonsfremmende midler:

- I noen tilfeller klarte vi å overbevise dem om å slutte med doping, i andre tilfeller ikke, sier Verbruggen til Vrij Nederland.

Har alltid støttet Armstrong
71 år gamle Verbruggen var UCI-president mellom 1991 og 2005. Årene sammenfaller med tidsrommet Armstrong tok sine sju Tour de France-titler – de samme titlene han nå har mistet for dopingbruk.

Den omfattende dopingen i US Postal ble aldri avslørt den gang, og mange har ment at det internasjonale sykkelforbundet må ha hatt en finger med i spillet.

Dette bekrefter nå Verbruggen for aller første gang.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vrij Nederland skriver at Armstrong ble advart mot suspekte verdier i 2001 av sykkelforbundet. Verbruggen har likevel alltid støttet amerikaneren og uttalt ting som «Lance har aldri brukt doping: Aldri, aldri, aldri».

- Det var vanskelig for på den måten at jeg visste mer enn jeg kunne si. Man sitter inne med spørsmål, men man kan ikke uttrykke det offentlig, forklarer han i dag.

Ble opplært i forbundets lokaler
UCI skal ha innkalt toppryttere og lagledere til hovedkvarteret i Sveits for å bli informert om forbundets antidopingstrategi.

Les også: - Jeg forstår ikke denne oppstandelsen

Her skal legen Mario Zorzoli også ha vist PowerPoint-presentasjoner om «funn av suspekte blodverdier».

Andre ryttere skal ha blitt oppringt av forbundets leger eller antidopingpersonell og blitt advart mot uregelmessige funn.

Karsten Kroon (daværende Rabobank, nå Saxo Bank-rytter) bekrefter at han mottok en slik oppringning i 2004.

- Det er helt uforståelig
Den australske blodeksperten Michael Ashenden rister på hodet av de nye opplysningene.

Ashenden var med å utvikle det biologiske blodpasset, og uttaler til bladet at han ikke kjenner til «noen andre forbund som advarer utøvere med suspekte verdier».

Til nrksport.no ytrer både Mads Kaggestad og Dag Erik Pedersen vantro over praksisen UCI benyttet seg av på denne tiden.

- Hvis UCI har visst at Armstrong og andre ryttere har dopet seg, er det jo helt merkverdig og uforståelig at de ikke har blitt tatt, sier Pedersen til nettstedet.

- Jeg mener dette er betenkelig og helt feil å gjøre. Det er en merkelig framgangsmåte, man burde jo heller ta doperne. På denne måten fikk folk muligheten til å endre metoder, slik at de ikke ble tatt, mener Kaggestad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere