RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: HENRY ROMERO (Reuters)

- Forby vuvuzela i Norge

Norske fotballsupportere er ikke tvil: Forby vuvuzelaen på norske fotballbaner.

Den summende lyden av det lange plasthornet er blitt soundtracket til årets fotball-VM. Enten du er på stadion eller i stua, er det ikke mulig å slippe unna bisvermen. Arminia Bielefeld , som spiller i 2. Bundesliga, har lagt ned forbud på vuvuzelaer på sine hjemmekamper kommende sesong. Klubben ønsker å unngå støyet, som plager TV-seere over hele verden. I Norge er det foreløpig ikke gjennomført noe slikt forbud.

Bør forbys i Norge også
Nettavisen har gjennomført en undersøkelse blant våre lesere, og den viser at 79 prosent mener at vuvuzelaen bør forbys på norske baner. Aller mest negative er de over 30, men det som kanskje kan skremme disse ekstra er at man slettes ikke er så negative i aldersgruppen 18-30 - noe som også er den største aldersgruppen som går på fotballkamp.

Samtidig mener 18 proisent at lyden fra vuvuzelaen i liten grad eller ikke i det hele tatt er forstyrrende for sendingene fra fotball-VM.

Hvis du har lyst til å ha vuvuzelaen som bakgrunnslyd på jobben eller hjemme kan du besøke denne siden. (Nettavisen tar ikke ansvar for irriterte kollegaer eller medfølgende hodepine)

Ikke velkommen i Klanen.
Vålerengas trofaste fanskare er ikke spesielt interessert i vuvuzelaer på sine hjemmekamper. Talsmann Espen Knutsen fastslo følgende:

- Er det noen som kommer med Vuvuzela på Vålerenga-kamp, så kommer de til å få klar beskjed om at det ikke hører hjemme som oss. Da holder man med feil lag hvis man tror man kan ha med det på Vålerenga-kamp. Det blir nesten som å ha med tromme. Det er også uaktuelt hos oss, sier Knutsen til Nettavisen

Diskuter her på Nettavisens Facebook-side: Bør vuvuzelaen forbys i Norge? - eller si din mening i kommentarfeltet under

Årets gründer
Mannen som står bak lurvelevenet er blitt rik. I 2001 ble han kåret til årets gründer i Sør-Afrika. Navnet er Neil van Schalkwyk. Hans firma Masincedane Sport masseproduserer plastversjonen av instrumentet, og gjør svært gode penger under VM.

Siden 2004 har produksjonen gått på høygir, med omkring 2000 horn om dagen.

- Våre vuvuzelaer har renest lyd og de er lette å blåse i. En toåring kan spille på den, skrøt van Schalkwyk før VM.

Luring
Og ikke nok med det.

Neil van Schalkwyk gjør penger på å selge hørselvern også. Litt som å selge både sprit og antabus der altså

Sammen med organisasjonen Uthango Social Investments, som sikrer jobb for handikappede sørafrikanere, selger han nå nemlig hørselvern for 25 rand (litt over 20 kroner) stykket utenfor VM-arenaene, skriver sport24.co.za. Vernet heter for sikkerhets skyld Vuvuzela Unplugged.

Produktet er ifølge en pressemelding laget for å dempe lyden, men samtidig gi bæreren en opplevelse av stemningen.

Van Schalkwyk har i sørafrikanske medier nektet å oppgi hvor mye han har tjent på vuvuzela-eventyret, men totalt er markedet for plastblåseren verdt rundt 50 millioner kroner.

Undersøkelsen ble gjennomført mandag 21.juni ved hjelp av programvaren Snapquest. 1027 mennesker besvarte undersøkelsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere