RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

- Forundret den dag i dag

Sist oppdatert:
Idrettspresident Tove Paule mener fortsatt det er merkelig at idrettstyret valgte «taperen» Tromsø.

NRK-dokumentaren «Spillet om et OL» vises tirsdag kveld. Den avdekker hvordan kandidaten Tromsø drev en intens lobbyvirksomhet mot politikere og aktører, som hadde innvirkning på hvem som skulle bli den norsk søkerbyen for OL i 2018.

Martinsen-utvalget felte en knusende dom over Tromsøs OL-ambisjoner. Allikevel foretrakk idrettstyret Nord-Norges kandidat.

Vektla rapporten
- Det at idrettstyret overså hele rapporten forundrer meg den dag i dag, sier Tove Paule til Nettavisen.

Hun vektla rapporten svært stor betydning. Paule mener rapporten var enkel og lettlest, og at det for henne var lett å lese hvem utvalget synes var best egnet. I Martinsen-utvalgets rapport fikk Tromsø stryk på flere viktige punkter som IOC rangerer høyt. Det var punkter som transport og innkvartering.

I motsetning til Tromsø, kjørte ikke Oslo eller Trondheim en omfattende lobbyvirksomhet mot politikere og idrettstyret. Tove Paule forteller at hun ikke var klar over spillet som ble ført fra Tromsøs side.

- Jeg merket ikke spillet. Men jeg er kjent som en person som ikke lar meg påvirke. Men det var mye rare rykter. Jeg har spurt meg selv om det kan ligge noe bak avgjørelser og lurer på hva som kan ha skjedd, sier Paule

- Som for eksempel i hvilke situasjoner?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Paule.

Påvirkning
I dokumentaren kommer det frem at det skal ha vært mye kontakt mellom Bjørge Stensbøl og styremedlem Geir Solstad, som stemte på Tromsø. Solstad hadde vært lenge ute i permisjon.

Han kom imidlertid tilbake i tide til OL-avstemningen. Ifølge dokumentaren skal det ha vært etter et sterkt ønske fra Bjørge Stensbøl, daglig leder i Tromsø 2018.

- Jeg var ikke klar over at han skal ha vært der etter forespørsel fra Stensbøl. Men jeg regner med at NRK som har 275 timer med råfilm har gjort en god jobb. Men dette var helt nytt for meg, sier Paule.

- Hvordan reagerer du på opplysningen?

- Vel nå jobber vi alle for Tromsøs kandidatur fremover. Men noen stemmer med hjernen, andre med hjertet. Hva som ligger bak her får Geir svare på selv, sier Paule.

Solstad var i går ikke tilgjengelig på telefon.

Flere av idrettsyrets medlemmer, som skulle avgjøre hvem som skulle bli norsk OL-kandidat, var helt klare på at de var i favør av Tromsø. Paule mener allikevel at avstemningen var så nøytral den kunne bli. Hun legger vekt på at alle søkerbyene var fornøyd med prosessen som ble ført i idrettstyret.

- Idrettsstyret kjørte renhårig, sier Paule.

- Mer enn vi fikk se
Odd Martinsen som ledet det mye omtalte Martinsen-utvalget var overrasket over hvor stor sterke føringer det var lagt fra politisk hold i kampen om å bli norsk søkerby. Også idrettstyret ble påvirket.

- Jeg så det var dokumentert lobbyvirksomhet og forsøk på å påvirke idrettsstyrets medlemmer i dokumentaren. For å si det slik, jeg tror ikke det var mindre av det enn det vi fikk se, sier Martinsen til Nettavisen.

Martinsen ønsker ikke å si noe om behandlingen av saken i idrettsstyret. Hans oppgave har hele tiden kun vært å vurdere søkerbyenes kvaliteter som arrangørby opp mot IOCs kriterier. Det gjorde de uavhengig av politikere.

- Vi tok ikke hensyn til hva regjeringen måtte synse og mene om dette. Regjeringen kunne skiftes ut før det skulle søkes om statsgaranti, sier Martinsen

Overrasket
Han forteller at det ikke ble drevet lobbyvirksomhet opp mot utvalget han ledet.

- Ble du overrasket over avgjørelsen til idrettstyret?

- Jeg ble det i og med at forskjellene var såpass som de var. Jeg følte vi brukte mye tid og var grundige, sier Martinsen

- Føles arbeidet bortkastet?

- Både ja og nei. Ja, fordi andre krefter styrte dette. Men nei, fordi i alle tre byene møttes idrettsinteresserte, ledere og politikere og drøftet idrettslige løsninger det kan komme noe godt ut av fremover, sier Martinsen

Han påpeker at han selv er ferdig med jobben som ble gjort i utvalget og at han nå støtter Tromsøs kandidatur.

For full oversikt over sportsnyhetene - klikk her!

Vil du ha sportsnyheter på mobilen? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster 2,- per melding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere