Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Fotball er super trening

Foto: (FOTO: ANDERS SKJERDINGSTAD/TV 2 NETTAVISEN)
Sist oppdatert:
Fotball er ikke trening, mener Olaf Tufte. Petter Northug jr. kunne knapt ha vært mer uenig.

SOGNSVANN (TV 2 Nettavisen): - Fotball er kjempebra trening. Der får man trent utholdenhet, hurtighet og taktomslag samtidig, fastslår Northug.

TV 2 Nettavisen møter den seksdoble juniorverdensmesteren i langrenn på Toppidrettssenteret i Oslo. Ikke for å snakke om fotball, og langt mindre for å snakke om Olaf Tufte.

Så dreier samtalen innom nettopp det likevel. Fordi Petter Northug elsker å spille fotball. Og fordi hantil overmål mener det er utmerket trening.

Det synes altså ikke Tufte – til tross for at et realityprogram på tv om fotball heter nettopp Tufte (Tufte United, mer presist).

Puls på 140
«Fotball og andre idretter driver jeg med for å ha det gøy. Ikke for å trene. Det er avkobling», sa roeren til Dagbladet i 2003. Sommeren etter gikk han hen og ble olympisk mester.

Olympisk mester har også Petter Northug planer om å bli, selv om han – som absolutt alle nå har fått med seg – ikke fikk sjansen i Torino i år. Og fotball tar han mer enn gjerne i bruk som et virkemiddel på veien mot edelt olympisk metall.

«Jeg ble en gang innkalt til kretslagstrening i fotball, men det var uaktuelt å dra. Jeg skulle jo bli skiløper.»

Petter Northug jr.

- Jeg synes det er kjempeartig å spille fotball med kompiser. Det prøver jeg å få til så ofte som mulig. Og om det er trening? Helt klart! Det er super trening, fastslår Northug.

For å teste nøyaktig hvor god trening det er, spilte han med pulsklokke på løkka.

- Vi spilte i to timer, og den siste halvtimen var jeg skikkelig kjørt. Gjennomsnittspulsen var på 140. Det er det samme som under ei vanlig mengdeøkt, poengterer Northug.

- Da kaller jeg det trening. Jeg skriver det definitivt ned i treningsdagboka, fastslår han.

En knapp på Argentina
Northug – eller «junior» som resten av landslaget kaller ham – innrømmer glatt at han har en forkjærlighet for leken med lærkula. Det største langrennstalentet i Norge siden Bjørn Dæhlie og Thomas Alsgaard nyter fotball både aktivt og passivt.

- Jeg var brukbar for noen år siden. Jeg ble en gang innkalt til kretslagstrening i fotball, men det var uaktuelt å dra. Jeg skulle jo bli skiløper. Nå er fysikken min sterkeste side. Det er ikke så lett å ta fra meg ballen ...

Akkurat nå er VM-fotball på tv perfekt avkobling mellom treningsøktene.

- Jeg har fått med meg noen kamper, ja. Jeg holder en liten knapp på Argentina i VM, selv om de ikke har vært like bra i alle kampene. Og Spania. Jeg liker Spania, smiler Petter.

Vi sitter i venterommet utenfor toppidrettsutøvernes eget legekontor. Det er god plass. Sykdom er åpenbart ikke noe stort problem i norsk idrett akkurat denne tirsdagen – et par timer før VM-kampen mellom Brasil og Ghana.

Hardkjør
På Northugs timeplan står det «avslapping». Tidligere på dagen har han vært igjennom ei intervalløkt med innslag av maks intensitet. Det er den tredje dagen på rad med hardkjør, og selv Northugs bein begynner å merke det.

- Syra kom fort i dag, medgir 20 åringen.

Langrennslandslaget er samlet for å forberede seg til Tour de Ski – skiløpernes svar på Tour de France, som arrangeres for første gang ved årsskiftet.

Laget skal trene hardt fem dager på rad denne uka. Petter Northug valgte å tjuvstarte råkjøret.

- Jeg deltok i et løp søndag. 15 kilometer. Så det blir en dag ekstra for meg. Det er tøft, men det må til, poengterer nordtrønderen.

Helt nytt er imidlertid ikke opplegget for Petters del. Han har også tidligere kopiert Marit Bjørgens bolklegging av hardtreningen, noe som er fremmed for de andre herreløperne. Northug kommer også denne sesongen til å legge inn ekstra hardbolker i forhold til landslagskollegaene.

Perfekt Tour de Ski
- Landslaget skal ha ei tilsvarende uke i september. For min egen del kommer jeg nok til å legge inn minst én ekstra bolk med hardtrening. Det må til hvis man skal hevde seg i Tour de Ski. Der er det den som fortsatt har kraft i beina den femte, sjette og sjuende dagen som vinner til slutt, fastslår han.

«Jeg er født på et perfekt tidspunkt»

Petter Northug jr.

Av frykt for at fallhøyden skal bli altfor stor, vil ikke den offensive unggutten si at han skal vinne Tour de Ski. Men at han har lyst til å vise seg frem, er ingen hemmelighet.

- Tour de Ski blir nesten like viktig for meg som VM i Japan. Hele Tour-opplegget er jo perfekt for meg, med sprinter og fellesstarter. Jeg gleder meg noe vanvittig, innrømmer Northug, som har oppdaget at det i det hele tatt er mye å glede seg til de neste 10-15 årene: Tour de Ski hvert eneste år (forutsatt at den første utgaven blir en suksess, hvilket det meste tilsier at den blir). VM i 2007, 2009, 2011, 2013, 2015 og 2017. Og OL i 2010, 2014 og 2018.

Satser mot 2018
- At Oslo fikk VM i 2011 er helt topp. Og hvis det i tillegg blir OL i Norge i 2018, er det jo helt vanvittig. Da er jeg 32 år og på toppen av karrieren. Jeg er født på et perfekt tidspunkt, gliser han.

Northug vil gjerne ha OL på hjemmebane i Trondheim. Men Oslo går også greit. Tromsø er han mer avmålt til.

- Sånn som løypene er i dag, har Granåsen de tøffeste traseene. Bakkene der er vanvittige. Men det passer egentlig bra, for i 2018 skal jeg ha et O2-opptak på hundre, fleiper Northug – vel vitende om at alt over 90 i O2-opptak vil være oppsiktsvekkende bra for en mann på hans størrelse.

Reisverket på 184 centimeter bærer i dag 82 kilo masse. Det er mye i kondisjonsidretten langrenn.

Trenger muskler
- Men man trenger litt muskler for å hevde seg i moderne langrenn, understreker lysluggen.

Intervjuet går mot slutten. Ikke fordi Petter Northug har noe imot å bli intervjuet – snarere tvert imot, han elsker livet i rampelyset – men det lakker mot ny treningsøkt.

Og apropos muskler; under ettermiddagsøkta skal det løftes jern i to timer. Det blir noen kilo.

Deretter venter massasje. Og mer VM-fotball.

Spania-Frankrike er ikke en kamp «junior» frivillig lar gå fra seg.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!