*Nettavisen* Sport.

- Fotballen amatører i TV-forhandlingene

Ekspert på sportsrettigheter Harry Arne Solberg mener fotballederne sviktet helt da Rune Hauge sikret seg kjempeprovisjon.

24.08.05 07:21

- Rune Hauge fikk 20 millioner da medierettighetene ble solgt i 2002, og sikret seg 100 millioner nå. Jeg tror ikke Hauge selv er så overrasket over utfallet denne gangen - han anslo nok at salgssummen var nærmere en milliard enn 500 millioner, sier førsteamanuensis Solberg ved Trondheim Økonomiske Høyskole.


I forrige uke uttalte både fotballederne og Hauge selv at provisjonen på 100 millioner av en avtale verdt en milliard ble for høy . Også i 2002 ble det bråk. Den gang var provisjonen på vel 6,7 prosent, og Rune Hauge satt igjen med 20 millioner av en avtale på 300 millioner. Men før sommerens avtaleinngåelse hadde fotballen sikret seg, trodde de. Hauge akspeterte en lav prosentsats som eksploderte da det viste seg at markedet ville betale nesten dobbelt så mye som antatt.

Le eller gråte
- Når jeg hører en del uttalelser, vet jeg ikke om jeg skal le eller gråte. Det høres ut som om man tror Hauge sitter på et trylleformular som har fått prisen i været. Men realiteten er at tre betalingsplattformer konkurrerte om rettighetene, og at alle disse er desperate etter å fylle sendeflatene sine med innhold, fortsetter Harry Arne Solberg.

De tre konstellasjonene NRK/MTG med TV3 og Visat, SBS med Canal Plus og TVNorge og TV 2/Canal Digital var på banen før sistnevnte la inn vinnerbudet.

- Vi klarte ikke å se dimensjonen, sa fotballpresident Sondre Kåfjord i forrige uke. Både han og forhandlingsleder Geir P. Solstad hadde vært fornøyd med 600 millioner istedenfor en milliard.

Enkle mekanismer
Fotballpresidenten er tidligere bankmann, mens forhandlingsutvalgets leder, Geir P. Solstad, har vært Rema 1000-direktør. Solberg mener at fotballtoppene ikke har forstått enkle markedsmekanismer.

- Man trenger ikke å ha innsikt i dokumentene eller være fagøkonom for å forstå disse markedsmekanismene. Her har fotballederne vært amatører, og inntrykket mitt er at det er Fotballforbundet og ikke Norsk Toppfotball som er verst, sier forsker Solberg.

Vinn eller blø
Han forteller at taktikken fra de tre betalingsplattformenes side har vært klar:

- Dette er gjengangene som kjemper om alle sportsrettighetene på det norske TV-markedet. De byr enten for å vinne selv eller byr såpass høyt at vinneren får blodsmak i munnen, og dermed svekkes i kampen om de andre sportsrettighetene. Og her tenker man ikke bare profitt, men også strategisk rundt fremtidige markedsposisjoner.

Fotballforbundets kontrollkomité vurderer nå Rune Hauges provisjonsavtale.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.