*Nettavisen* Sport.

- Froome kunne tapt mer enn minuttet

Foto: Joel Saget (AFP/Scanpix)

Johan Kaggestad gir likevel håp til konkurrentene.

18.07.13 20:22

ALPE D’HUEZ (procycling.no): 20 sekunder var straffen Chris Froome ble avspist med etter å ha fått langing innenfor de siste to milene av etappen.

Det bryter mot rittreglementet.

Sky-versjonen av hendelsen peker på at mekanisk trøbbel med følgebilen umuliggjorde langing før den siste klatringen opp Alpe d’Huez.

TV-kameraene fanget opp at Richie Porte slapp seg ned til følgebilen seks kilometer unna toppen. Deretter ga han hurtigvirkende gel til en sukkertom Chris Froome.

Les også: Froome sprakk på legendarisk fjell

Fikk 1000 francs i bot
Sportsdirektør Nicholas Portal har tatt alt ansvaret for hendelsen, men juryen har altså gitt både Porte og Froome en «billig lærepenge» i etterkant av etappen.

Foruten tidsstraffen fikk de 200 sveitserfrancs i bot. Portal ble 1000 francs fattigere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Guillaume Horcajuelo

Sammenlagtlederen latet ikke til å ha spesielt dårlig samvittighet etter hendelsen. I stedet dyttet han lagkameraten sin foran seg.

- Regler er regler, og har jeg fått 20 sekunders tidsstraff er det greit. Men jeg mottok maten fra Richie Porte, og jeg blir samtidig straffet. Det er noe arrangøren bør ta med i vurderingen, sa Froome fra podiet før straffen var klar.

Smalt i samme fjell i 2008
For toppidrettsutøvere er det ingen spøk å gå næringstomme fem kilometer fra toppen. Spesielt ikke opp Alpe d’Huez, en av de mest utmattende klatringene i Tour de France.

Det vet Froome alt om. Briten ble sukkertom opp fjellet som Barloworld-rytter i 2008.

Da satt han med favorittgruppen et godt stykke oppover Alpe d’Huez før all luft gikk ut av ballongen.

- Jeg har lært av den opplevelsen, har Froome siden uttalt.

Frykter for restitusjonen
I etterkant av kraftanstrengelsen spurte procycling.no Johan Kaggestad om hvor skjebnesvangert Froomes kortslutning kunne ha blitt.

- Vi så at det var kritisk. Han kunne tapt mer enn minuttet om ikke Porte hadde hentet den energibaren. Det er ingen tvil om at han tjente mer på det enn de 20 sekundene han mistet, sier Kaggestad, som ikke forstår hvorfor rytterne ikke skal få næring mot slutten av etappene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jarle Freadgsvik

Han peker likevel på at matsmellen kan gi briten en tøff reise mellom Bourg-D’Oisans og Le Grand Bornand på fredagens etappe.

- Det er bare 18 timer til starten av neste etappe. Vanligvis trenger utøverne 24 timer på å bli normalt restituert. Så tom som han gikk nå kan han få problemer om det kjøres beinhardt fra start av i morgen, advarer utholdenhetseksperten.

Les også: Knallsterk Nordhaug tauet kapteinen

Froome: - Jeg er menneskelig
Torsdag ble han spurt av en journalist om svakheten han viste i dag kan være bra for en fyr som ofte blir omtalt som en «supermann».

- Det er galskap å høre at folk snakker slik. Selvsagt er jeg et menneske som alle andre. Alle kan ha en dårlig dag, og alle kan gå tom for energi. Jeg vet ikke hva dette gjør med imaget mitt, men jeg vet hva jeg har gjort for å komme hit jeg er nå, og jeg stolt av det. Det kan ingen ta fra meg, svarte Froome og la til at det langt ifra var første gang han gikk næringstom på en sykkel.

Froome syklet i mål til sjuendeplass på etappen. Over tre minutter bak etappevinner Christophe Riblon, men nesten minuttet foran Alberto Contador.

PS! Fredag skal rytterne bryne seg på den aller tøffeste etappen i årets Tour de France. Den starter med to ukategoriserte stigninger. Kun de tøffeste fjellen får den rangeringen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag