RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Fryktet å dra til OL alene

Foto: Poppe, Cornelius (Scanpix)
Sist oppdatert:
Ledestjernen Tora Berger fikk norsk drahjelp da hun trengte det aller mest.

WHISTLER (Nettavisen): - Det var mye bra i dag. Jeg jobbet godt hele veien, og det fungerte godt på standplass helt til det siste skuddet. Jeg måtte skjerpe meg litt foran sisteserien. Jeg klarte det veldig bra på fire skudd, før jeg glapp litt på sisteskuddet.

- Da kom det en liten glose, sier gullvinner Tora Berger til Nettavisen.

Og selv om glosen begynte på «F», var nok ordet den siste bannskapen skiskytterjentene trenger å benytte seg av på en stund. I mål var nemlig Berger 20,7 sekunder foran polske Elena Khrustaleva.

Les også: - Dette var helt konge

At på til på den gjeveste distansen av dem alle:

- Normalen er den optimale og originale skiskytterøvelsen. For favoritter – med unntak av Ole Einar Bjørndalen – er det vanligere å vinne i sprint og jaktstart, enn i akkurat denne distansen. Derfor henger denne øvelsen ett hakk over alle de andre, forklarer trener Knut Tore Berland stolt.

- Tunge sesonger
De siste årene har verken Tora Berger eller de øvrige norske skiskytterjentene fått altfor mye spalteplass i norske medier.

Etter at både Linda Grubben og Liv Grete Skjelbreid Poirée ga seg, har 28-åringen stått sørgelig alene på toppen.

Redningen har på mange måter vært Ann Kristin Flatlands oppblomstring i verdenscupen etter jul.

- Det er utrolig viktig. Det har vært noen tunge sesonger etter at Linda og Liv Grete sluttet. Det har ikke gått helt veien for jentene. Der er utrolig viktig at de får det til når de er i form. A har vist i hele sommer og høst at hun er i kjempeform. Når hun endelig lykkes i verdenscupen, er det utrolig artig. Det er inspirerende for oss som trener sammen med henne, sier Berger.

Fikk nøkkelrolle
Flatland gjorde nok et godt løp torsdag, selv om det ble 14.-plass etter to bom på den siste stående skytingen. Berger var snar med å dele æren med de øvrige norske jentene.

- Jeg var litt redd her en stund for at jeg måtte reise til OL alene. Og da tror jeg ikke at jeg kunne prestert på et nivå som jeg gjør nå, forklarer Berger.

Faktisk gjorde tilfeldigheter at Flatland fikk en nøkkelrolle i gulløpet på normaldistansen.

- Begge jentene hørte nok over speakeranlegget at de gikk ut i tet etter Ann Kristins første og Toras tredje skyting. De hang på hverandre i to runder, og det var nok bra for dem begge, sier Berland.

Byttet på å dra
Dermed kunne Flatland dra i de flate partiene, der hun er sterkest – mens Berger satte marsjfarten i de tyngste motbakkene.

- Ann Kristin har gitt meg veldig mye matching både om sommeren og vinteren. Da vi gikk sammen ute i løypa, tenkte begge på at det er akkurat dette vi har trent på. Det hjalp meg mye, det gjorde at jeg fikk presset meg hele veien.

Norges ledestjerne
Flatland er snar med å returnere komplimentene fra torsdagens suveren gullvinner:

- I fjor følte jeg det var mye negativitet rundt oss, men vi er en fantastisk gjeng og vi har aldri gitt opp håpet om at vi skulle klare dette. Tora har vært i toppen i mange år. Hun har vist oss andre hvor lista ligger. Hun har vært positiv og hjulpet oss andre videre.

- Vi har ikke prestert godt nok, men vi har hele tiden følt at vi har mer inne, sier Flatland til Nettavisen.

Solveig Rogstad hadde følgende å si om Berger etter løpet:

- Tora er en veldig flott lagvenninne. Hun er den stabilt gode på laget som vi andre kan strekke oss etter. Det er ekstremt viktig for laget vårt, sier Rogstad.

Endelig gull
Til tross for fem seirer i verdenscupen, har Berger slitt med å få uttelling i store mesterskap. Hun tok ingen medaljer under VM-debuten i Hochfilzen i 2005, til tross for en rekke sterke prestasjoner.

Siden har det blitt både to sølv og tre bronsemedaljer, men gullmedaljen har hele veien uteblitt.

Inntil i dag.

Dermed er nok ”den evige firer”-stemplet hvisket av Berger for godt.

- Hun lykkes i den viktigste konkurransen på fire år, minner treneren om.

- Var dette ditt livs løp, Tora?

- Det var jo utrolig bra det jeg gjorde på jaktstarten. Den ene bommen ødelegger litt, men det blir ikke glemt dette her.

PS! Øvrige norske torsdag: Solveig Rogstad 61 og Liv Kjersti Eikeland 70.

Sjekk siste OL-nytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere