*Nettavisen* Sport.

- Fullt mulig å si opp spillere

Foto: Holm, Morten (Scanpix)

Går klubben på en smell, hjelper det lite å være profesjonell fotballspiller med kontrakt.

24.11.11 13:53

Mandag varslet Stabæk at minst seks spillere kan bli løst fra sine kontrakter – eller bli oppsagt som det også heter. Torsdag kom nyheten om at Start også varsler oppsigelser etter nedrykket, og ifølge Fædrelandsvennen er alle ansatte i faresonen.

Så er spørsmålet om det er juridisk tillatt å avskjedige spillere som er under kontrakt. Spilleren har jo ikke rett til å forlate en klubb på eget initiativ om han får et bedre tilbud et annet sted, hvis han fortsatt er under kontrakt.

- Det er en åpning for oppsigelser i standardkontrakten til NFF, forteller Gunnar Martin Kjenner, som er ekspert på idrettsjuss, til Nettavisen.

«Vesentlig» og «realistisk»
I standardkontrakten, som alle profesjonelle spillere i Norge må bruke, står følgende:

«Klubben kan si opp spilleren med én måneds varsel når:
1. Klubbens økonomi svikter vesentlig i forhold til realistisk oppsatt budsjett.»

Så er spørsmålet hva som ligger i å svikte vesentlig, og hva som kan tolkes som et realistisk budsjett.

- Nedrykk i seg selv er ingen grunn til oppsigelse, det skal foreligge særskilte grunner, sier Kjenner.

Nedrykk ikke god nok grunn
Det samme mener hans kollega Kenneth Andre Leren, som er ekspert på kontrakter innen idretten.

- Spillerkontraktene til NFF åpner for oppsigelser, gitt at klubben er i en spesiell økonomisk situasjon. Start har rykket ned, men det i seg selv er ikke nok. Det er noe klubben må ta høyde for, sier Leren.

- Stabæk er i en ny situasjon på grunn av bytte av stadion. Slik sett kan ikke sakene behandles likt. Stabæks situasjon er mer ekstraordinær, men det skal ganske mye til før oppsigelser er greit. Men sånn sett har Stabæk en litt bedre sak, mener advokaten, som ikke vil si noe mer konkret om tilfellene Start og Stabæk siden han ikke kjenner alle detaljene.

Mat for Høyesterett
Akkurat hva som skal til for at en oppsigelse på grunnlag av punktet nevnt ovenfor skal være gyldig juridisk, er usikkert. I januar skal en sak der to spillere er i konflikt med Notodden opp for Høyesterett, og den saken kan sette presedens på området.

Jukka S. Hakala og Terje Reinertsen ble oppsagt av Notodden da klubbens økonomi var trøblete. Saken er den første i sitt slag i Norge. Spillerne tapte i tingretten, men vant i lagmannsretten. I lagmannsretten ble Notodden dømt til å betale Hakala 665.000 kroner og Reintertsen 261.000 kroner etter det retten mente var en usaklig oppsigelse.

Det Høyesterett kommer frem til i januar, vil trolig sette en standard for hva slags økonomisk situasjon som skal til før en klubb kan løse sine spillere fra kontrakter.

NISO hjelper allerede Hakala og Reintertsen, og de har varslet at de vil bistå Stabæk-spillere som eventuelt tar sine saker til retten. De Stabæk-spillerne som har fått oppsigelsesvarsel, er Jan-Kjell Larsen, Torstein Andersen Aase, Jon Knudsen, Haris Skenderovic, Tor-Marius Gromstad og Gilles Ondo.

NISO-leder Joachim Walltin har ikke besvart Nettavisens henvendelser torsdag.

Annonsebilag