RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Gadd ikke ligge i feltet

Sist oppdatert:
Da 18 år gamle Therese Johaug syntes det gikk for smått, sprengte hun feltet i VM-tremila.

SAPPORO (Nettavisen): Kristin Størmer Steira gikk inn til sin beste individuelle VM-plassering da hun tok sølv på lørdagens klassiske 30 km fellesstart, etter å ha presset Virpi Kuitunen til siste slutt.

Men etterpå måtte Steira likevel finne seg i å bli stilt fullstendig i skyggen av Therese Johaug. 18 år, Tynset IL. Fra Dalsbygda i Os kommune og Hedmark fylke.

Medalje i junior-NM
En drøy måned etter at hun debuterte i verdenscupen med en åttendeplass i Otepää, gikk juniorjenta inn til bronse. I sin aller første tremil. Og i sitt aller første internasjonale mesterskapsrenn.

For i fjor var hun ikke god nok for junior-VM. I hvert fall ble hun ikke tatt ut.

- Målet i år var NM-medalje, forteller Johaug. Og presiserer:

- I junior-NM¿

Tre-fire fall
VM-debuten forløp imidlertid ikke smertefritt. Johaug startet med å falle på flatmark, og gikk ut av stadion som nest siste jente. Senere ble det to fall til. Eller tre. Johaug er ikke helt sikker.

Men det er ikke fallene som blir husket. Det er ungjentas totale mangel på blygsel i møtet med verdens beste. For tro ikke at hun ble liggende lenge bak i feltet.

- Jeg syntes ikke det gikk så fort, så jeg gadd ikke ligge baki der. Derfor løp jeg forbi feltet i en oppoverbakke, forklarer hun.

Og den offensive gåingen stoppet ikke der. Fra front klinte hun til igjen – og sprengte feltet. Bare Kristin Størmer Steira og Virpi Kuitunen klarte å henge.

Surrealistisk
Men til slutt måtte Johaug slippe de to. I stedet ble det en kamp om å holde Aino Kaisa Saarinen bak i kampen om bronsen.

- De ropte og skrek til meg, og hun kom bare nærmere og nærmere. Da det var tre kilometer igjen fikk jeg beskjed om at det var seks sekunder, og jeg bestemte meg bare for å bite tennene sammen. Jeg gikk på ren styrke, innrømmer hun.

Men det holdt. Det holdt. Og Therese Johaug synes selvfølgelig det hele er smått surrealistisk.

- Jeg tror ikke det helt har gått opp for meg ennå. Målet var en plass blant de 30 beste. Langt inni meg hadde jeg en drøm om topp 15, men det turte jeg ikke å si til noen, smiler Johaug.

Justerer planene
For ordens skyld: Skiinteresserte nordmenn har lenge visst hvem Therese Johaug er. Allerede i fjor vinter – som 17-åring – gikk hun fort nok i juniorklassen i norgescupen til at hun også ville ha vunnet seniorklassen. Og i årets NM tok hun altså bronse i duathlon, bak Marit Bjørgen og Kristin Størmer Steira.

Det langsiktige målet var en topp 10-plassering i VM i Liberec i 2009.

- Men det spørs om jeg ikke må justere målet litt nå...

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere