*Nettavisen* Sport.

- Garrincha var grusom, han gikk til sengs med alle

Foto: AFP / NTB scanpix

Historien om en av tidenes beste spillere er også en historie om sex, fyll og faenskap.

19.11.12 06:30

Det ligger en lærkule i kort gress. To bein - det ene pekende innover og det andre, seks centimeter kortere, pekende utover - står stille på hver sin side.

Brått rykker de bort fra ballen, lynraskt. Lærkula blir liggende igjen. Helt stille i gresset.

To andre bein, litt lenger borte, forsvinner etter de første. En spurt settes inn, nesten samtidig som de to andre beina plasserer seg på hver sin side av lærkula igjen.

Det er rom rundt Garrincha nå. Han kan legge inn, slå en pasning innover i banen eller løpe mot målet selv. Han har skaffet seg disse valgmulighetene med et enkelt triks som bare de kjappeste er i stand til å gjøre.

- Den beste noensinne
Garrincha var rask også utenfor banen, men det kan vi komme tilbake til. Det handler om sex og fyll, ikke fotball. Og det er jo fotballspiller vi skal huske ham som.

- I hans posisjon er han den beste spilleren jeg noensinne har sett, forteller legenden Pelé til Sky Sports.

Pelé har grunn til å være begeistret. Han tapte nemlig ikke en eneste landskamp med Garrincha i laget. Pelé var skadd og sto over den eneste tapet Garrincha ble påført i sine 50 landskamper.

Hans vidunderlige teknikk og kreativitet gjorde Garrincha enormt populær i Brasil. Han fikk kallenavnene «Alegria do Povo» (Folkets glede) og «Anjo de Pernas Torta» (Engelen med bøyde bein).

Når det gjelder navnet Garrincha, tror mange at det betyr «den lille fuglen» og ble gitt ham fordi han driblet seg så raskt og lekent forbi motspillerne, men det er en myte. Garrincha er navnet på en fugleart, nærmere bestemt i spurvefamilien, som han var veldig glad i å skyte med pistol eller gevær.

Derfor er altså Manuel Francisco dos Santos best kjent som Garrincha i dag.

Tre magiske minutter
Gjennombruddet kom i VM i 1958, da Brasil møtte Sovjetunionen. På den tiden var Sovjetunionen en storhet i internasjonal fotball, en storhet som var kjent for sin vitenskapelige tilnærming til sporten og for å bruke datamaskiner i sine forberedelser.

Dette var den tredje kampen i gruppespillet, og verken Pelé (på grunn av skade) eller Garrincha hadde spilt de to første. Vinneren av kampen ville avansere fra gruppespillet, så treneren til Sovjetunionen ble av den grunn overrasket da han fikk høre at Brasil skulle starte kampen med «tre reserver» (den tredje var Zito).

- Brasil er svekket, fortalte han sine spillere.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Afp / NTB Scanpix

Ingen datamaskiner i verden, verken da eller nå, kunne forberedt Sovjetunionen på hva som møtte dem på Ullevi i Göteborg denne kvelden. I løpet av kampens tre første minutter forandret fotballen seg fra en vitenskap og tilbake til en lek.

Nesten rett fra avspark stormet Garrincha opp på høyrekanten. Han driblet seg forbi to-tre spillere og skjøt i stolpen. Så fulgte Pelé opp med et skudd i stolpen bare noen sekunder senere. I kampens tredje minutt scoret Vava.

Det var total overkjøring – og Garrincha satt i førersetet (Noe han ikke alltid gjorde med hell. Mer om dette senere i artikkelen).

Vava scoret også det andre målet i 2-0-seieren, men etter kampen var det Garrincha alle snakket om. Motstanderens gode organisering var nytteløs mot denne driblekunstneren få hadde hørt om bare noen timer tidligere.

- En fysisk umulighet
- Sovjetunionens vitenskapelige fotball døde den kvelden. De sendte den første mannen ut i verdensrommet, men de kunne ikke markere Garrincha, beskriver kommentatoren Luis Mendes.

Selv brydde Garrincha seg lite om konsekvensene av resultatet. Han var ikke engang klar over at Brasil hadde gått videre til kvartfinalen.

HTML EMBED

Brasil gikk enda lenger – faktisk helt til topps – i Sverige og Pelé ble Brasils toppscorer. Verden hadde fått to nye fotballstjerner å se opp til.

Den ene av dem var utrolig nok nærmest en krøpling.

- Garrincha var en fysisk umulighet. Han hadde et kne som gikk utover og ett som gikk innover. Normalt har vi mennesker to som går utover eller to som går innover. I teorien skulle han egentlig ikke vært i stand til å gå, mener journalist Juca Kfouri.

Vraket i tre klubber
Fem år tidligere hadde Garrincha egentlig gitt opp å skape seg en karriere som fotballspiller. Han hadde vært på prøvespill i flere klubber uten å få tilbud om kontrakt og var egentlig innstilt på å si nei da Botafogo ville gi ham et prøvespill.

- Etter skuffelsene i São Cristóvão, Fluminense og Vasco da Gama, ville han ikke prøvespille for noen flere klubber. Ikke engang Botafogo. Han trodde at folk bare ville mobbe ham og kalle ham en krøpling. Han hadde fått nok, erindrer barndomsvennen João Batista.

Garrincha gikk likevel med på et prøvespill. Og fikk prøve seg mot landslagsbacken Nilton Santos, som fikk samme nådeløse behandling som Sovjetunionens venstreback skulle få fem år senere.

Etter prøvespillet tok Nilton Santos tak rundt Garrincha, gikk bort til klubbens president og ga klar beskjed: «Gi denne gutten kontrakt, så jeg slipper å spille imot ham igjen».

- Ingen var for stygge
Det ble starten på en enestående klubbkarriere. De europeiske storklubbene kom raskt med tilbud, men Garrincha var trofast mot Botafogo. I løpet av tolv sesonger spilte han 581 kamper og scoret 232 mål for klubben.

Det var bare én ting som kunne stoppe Garrincha, og det var dette vi nevnte tidligere i artikkelen: Farten utenfor banen.

Garrincha angrep både damer og alkohol med samme skjødesløse entusiasme som han angrep venstrebacker.

- Det var aldri snakk om at en dame var for vakker eller for stygg for ham. Garrincha var grusom. Han gikk til sengs med alle, smiler João Batista.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty / All Over Press

Barndomsvennen overdriver ikke.

Allerede før han som 19-åring signerte for Botafogo, var Garrincha gift og hadde barn. Mens han herjet under VM i Sverige i 1958, gjorde han en svensk jente gravid. Et par måneder senere fødte hans kone Nair parets femte barn, samtidig som elskerinnen Iraci annonserte at hun også var gravid.

Arvet alkoholismen
Når Garrincha ikke hadde sex eller spilte fotball, gikk han til angrep på flaska, nærmere bestemt spriten Cachaça, som er svært populær i Brasil og blant annet brukes til å lage Caipirinha.

Alkoholismen hadde han arvet av sin far, Amaro. Det er uvisst om det var en slags måte å si takk på, da Garrincha etter VM i Sverige dro hjem til Pau Grande og kjørte over Amaro for deretter å stikke av, men han ble i alle fall funnet litt senere i en tilstand av beruselse som var så sterkt at han ikke hadde en anelse om hva han hadde gjort.

Faren hans døde i oktober samme år, av leverkreft etter mange års avhengighet av alkohol.

Senere var Garrincha involvert i flere andre alvorlige bilulykker. I 1969 krasjet han inn i en lastebil. Ulykken tok livet av moren til hans andre kone, sangerinnen Elza Soares.

Dette ekteskapet varte helt til 1977, da hun forlot ham etter at han slo henne under en krangel, selv om Garrincha underveis hadde en rekke utenomekteskapelige dribleraid.

Fra en annen planet?
Livet var bedre på fotballbanen, der Garrincha kunne få ballen til å ligge i ro og motstanderne til å fly. Eller omvendt, om han foretrakk det.

Garrincha var sentral da Brasil gikk til topps også i VM-sluttspillet i Chile i 1962 og ble det første laget som klarte å forsvare VM-tittelen siden Italia gjorde det i 1938.

HTML EMBED

I 1962 ble Pelé satt ut av spill allerede i Brasils andre kamp, men var i storslag og herjet med både England og vertslandet på ferden mot sin andre VM-triumf.

Den chilenske avisen El Mercurio kjørte tittelen «Hvilken planet er Garrincha fra?» mens han selv skjøt seg til både toppscorerstatus og utmerkelsen VMs beste spiller.

Etter VM i 1962 gikk det imidlertid nedover med Garrincha også på banen.

Døde ulykkelig
Han spilte og scoret i den første kampen i VM i England i 1966, men i den andre kampen i dette mesterskapet måtte han for første gang i landslagskarrieren gå av banen som en taper, da Ungarn vant 3-1.

Dette ble også Garrinchas 50. og siste landskamp.

I 1973 ble han hyllet av 131.000 tilskuere på Maracanã stadion i Rio de Janeiro da en avskjedskamp mellom et verdenslag og Brasil ble organisert til hans ære.

Ti år senere døde han av skrumplever, blakk, full og ulykkelig. Det ble en trist slutt på et liv som ga mange andre mennesker stor glede.

Garrincha var dessverre like hjelpeløs i kamp mot livet som motspillerne hadde vært i kamp mot ham.

Kilder: Sky Sports, Fifa.com, Wikipedia, YouTube

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.