- Gi Edvald tid

Foto: Alessandro Della Bella/AP

Framtiden ser lysende ut for norsk sykkelsport, mener sykkeleksperten Mads Kaggestad.

28.09.09 06:34

Kurt Asle Arvesen endte på en svært respektabel tolvteplass i fellestarten i sykkel-VM søndag, der Cadel Evans tok sin største triumf i sykkelløypa da han utklasset konkurrentene mot slutten av løpet, og krysset mållinjen i ensom majestet.

Edvald Boasson Hagen, som det var knyttet store forventninger til etter sammenlagtseieren i Tour of Britain, endte på 60. plass - over fem minutter bak vinneren i mål.

TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad mener imidlertid at de norske rytterne kunne vært med og kjempet om seieren, dersom bredden i den norske stallen var større.

For selv med ni ryttere på startstreken søndag, var det tydelig at løypa var i det tøffeste laget for flere av de norske guttene.

Tendensene er likevel positive, og Kaggestad tror på en lysende framtid for norsk sykkelsport - bare rytterne får tid på seg.

Cadel Evans tok gullet: Den norske medaljedrømmen ble knust

- Ta godt vare på dem
- Ja, jeg syns det ser veldig bra ut med tanke på framtida, sier Kaggestad til Nettavisen.

- Inntrykket mitt er at det gror veldig godt nedover i de yngre klassene. Det som trengs nå er en modell som gjør at vi kan få fram masse gode yngre ryttere, og ta godt vare på dem, mener den tidligere proffsyklisten.

Før søndagen fellestart var det knyttet store forventninger til trioen Arvesen, Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd. Sistnevnte måtte bryte løpet underveis, mens Boasson Hagen altså syklet inn til en 60. plass.

Kaggestad mener imidlertid at forhåpningene til de norske syklistene var urealistiske.

- Se på Kurt Asle, som blir sett på som en hjelperytter. Han ville passet perfekt til det i dag, men vi mangler fortsatt ryttere som er sterke nok til å sette preg på rittene.

Edvald Boasson Hagen kan være en slik rytter, mener sykkeleksperten, men påpeker at unggutten fortsatt trenger tid på å bygge seg opp.

- Edvald er definitivt en mesterskapsrytter. Men han trenger fortsatt tid på seg. I dag falt han av 13 kilometer før mål, i et type ritt som Thor og Kurt Asle har brukt mange år på å bli gode på, poengterer han.

Les også: Fenomenet Boasson

- Fantastisk å vinne så mye
Forventningene til Edvald Boasson Hagen ble skrudd spesielt høyt opp etter sammenlagtseieren i Tour of Britain tidligere i høst.

Men Kaggestad er mer imponert over ungguttens innsats tidligere i år.

- Vi skal huske på at de aller fleste som stilte fra start i dag syklet Spania rundt mens Edvald konkurrerte i England, påminner han.

- For meg var det han gjorde før Tour of Britain, som i Polen og Nederland (Boasson Hagen kjempet lenge i toppen av Polen rundt, og vant Eneco Tour i Nederland sammenlagt), enda mer imponerende.

- Det er fantastisk å vinne så mye som han gjør. Han er en utrolig talentfull og god syklist, og skal ha all ære for det. Men det er ikke alltid en sammenheng mellom å vinne etapper i England rundt og det å vinne fellestarten i VM, mener Mads Kaggestad.

- Har prøvd å holde igjen
Thor Hushovds personlige trener Atle Kvålsvoll er helt enig med Kaggestad i at forventningene til de norske guttene er blitt skrudd opp på et urealistisk nivå før mesterskapet i Sveits.

- De forventningene er det jo media som har skapt, sier Kvålsvoll til Nettavisen.

- Vi har prøvd å holde det igjen så godt vi kan, for det er helt urealistisk at det norske laget kan sette farge på mesterskapet på samme måte som land som Italia, Spania og Belgia, mener han.

I likhet med Kaggestad har Kvålsvoll stor tro på framtiden for norsk sykkelsport.

- Jeg tror dette er starten på at vi kan være med å bidra i de store mesterskapene, mener han.

- Målet må være at det blir en vane å ha med ni ryttere i VM som kan være med å prege løpene. I dag var det nok flere av våre som syntes det var stort bare å få stille på startstreken med de aller beste i verden, mener han.

Sjekk siste sportsnytt her!
Her finner du nyheter om sykling!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.