- Gi Norge en All Star-helg

20.02.04 16:26

Lars-Peder Nagel (22) spiller for Frisk-Asker og har 29 landskamper for Norge. Hver fredag skriver han om hockey her i TV 2 Nettavisen. Du kan sende inn dine innspill eller spørsmål tillars.peder.nagel@tv2.no.

Forrige gang skrev Nagel om hvor viktig det er at Norge rykker opp gjennom B-VM på hjemmebane i april. Denne gang foreslår han å innføre All Star-helger i Norge.

Tradisjoner - veien til suksess?
Først vil jeg ta selvkritikk for at premien i forrige ukes konkurranse i hockeyspalten var en rally-DVD! Det er skammelig i mine øyne, men det var alt vi hadde på det tidspunktet. Vi vil i fremtiden prøve så godt det lar seg gjøre å ha hockeyrelaterte premier.

Jeg påpekte i forrige uke at ishockeyens populæritet kan få et skikkelig løft med suksess i VM på hjemmebane. Dog er det allikevel mange tiltak man kan iverksette, uavhengig av VM, for å øke interessen og entusiasmen rundt sporten. Ved å effektivt fremme sportens attraktive og fengende sider, kan man appellere til publikum som ennå ikke har funnet veien til sin lokale ishockeyhall.

I NHL (den profesjonelle ligaen i USA og Canada) arrangerer man årlig en All-Star-helg.

Det er kort fortalt en helg hvor ligaens beste spillere (stemt fram av publikum) møtes til en helg hvor de ekstreme kvalitetene til hver enkelt - og showet ved god ishockey - settes i fokus. De konkurrerer i øvelser som teknikk, hardest skudd, straffer og fart. Spillerne får delta i den øvelsen de er best i. Det blir også spilt en kamp, hvor spillerne representerer hver sin avdeling av NHL.

Forrige spalte:
Nagels hockeyfredag
- Viktig å rykke opp

I Norge har man ikke ulike avdelinger, så her måtte man delt inn i to lag etter andre kriterier. Gammel mot ung eller nordmenn mot utlendinger kunne vært to alternativer.

All-Star-kampen i NHL spilles i et tempo som tillater spillerne å vise fram flere tekniske godbiter enn de får til daglig. Ferdigheter og underholdning er i fokus. Helgen er ytterst populær og utrolig vanskelig å få billetter til. Arrangementet sendes også på TV i beste TV-tid, med noe jeg bare kan anta er høye seertall.

Da er spørsmålet; hvorfor har vi ikke noe sånt i Norge? Det må jeg ærlig og redelig innrømme at jeg ikke vet. Det jeg dog vet er at vi burde ha et sånt årlig arrangement. Vi bør rett og slett kopiere opplegget til NHL. Vi bør herme! Norsk ishockey har for få happenings som kan tiltrekke seg oppmerksomhet og appellere til allmennheten. Per dags dato vil jeg påstå at sluttspillet er det eneste folk virkelig bryr seg om. Og selv under sluttspillet er det vanskelig å trekke fulle hus. Kun en finale hvor utfallet er utslagsgivende garanterer stinn brakke.

Avkrefter en myte
Denne uken vil jeg påpeke at alle ishockeyspillere ikke har det som tradisjonelt sett kalles hockeysveis. Det vil si litt kort oppe på toppen av hodet med litt langt hår i nakken. Dog skal det nevnes at mine egne krøller for tiden er litt lange i nakken!

Ved å innføre en All-Star-helg vil dette kunne være et steg på veien mot å etablere en ny happening i norsk ishockey. Det er ikke med det sagt at populariteten til ishockey ville øke over natten. Langt derifra. Å få noe fram i medias søkelys er en lang prosess. Det første arrangementet ville sikkert knapt blitt nevnt i media og neppe vist på TV. Året etter ville kanskje fått en notis øverst til høyre i en riksdekkende avis. Men om fem eller ti år, da vil kanskje denne All-Star-helgen ha slått rot som en sportsbegivenhet som folk flest gledet seg til.

Det er selvfølgelig ingen garantier for at dette vil skje, men det kan jo ikke skade å prøve. Uansett så vet jeg at alle de som allerede er interessert i ishockey, hadde satt pris på en norsk All-Star helg, hvor spillere, stemt fram av publikum, fikk vist seg fram og showet så godt de kunne. Og så får vi heller se om media etter hvert finner det interessant nok til å skrive om. Det vil i så fall komme som en bonus!

Les forbundet reaksjoner på forslaget her.

Denne uken vil jeg ta for meg fem spillere som alltid gir 110 % i alle kamper, men sjelden får den oppmerksomheten og omtalen de fortjener. Arbeidsjern er litt vanskeligere for motstandere å legge merke til enn f.eks målscorere og andre markante spillertyper, så jeg uttaler meg på litt tynt grunnlag - ut ifra egne erfaringer!

1. Stig Vesterheim . Stig spiller i Frisk/Asker og det er ingen over og ingen ved siden av denne terrieren! Han jobber livet av seg både på trening og i kamp. Stig er en maskin og jeg kan bare anta at det er et sant helvete å spille mot han. Han har bare ett tempo i kroppen og det er full guffe. Pliktoppfyllende som få og uvurderlig for oss i Asker.

2. Geir Svendsberget . Geir spiller i Storhamar og var en stund på landslaget. Han har nå takket nei til videre representasjonsoppgaver, tror jeg, og har falt litt tilbake til en anonym tilværelse på Hamar. Men Geir jobber hele tiden for fullt og er stor og sterk. Som back er man sjelden trygg når Svendsberget er i nærheten. Han kommer inn i taklinger i full fart og er en konstant trussel.

3. Erik Ryman . Erik er stabil og god. Via sin rolle på backen er han ikke like fremtredende som arbeidsjern som løpere som kan forchecke og gå mye på skøyter. Men jeg har erfart fra landslaget at Erik gjør jobber på banen som få andre gjør frivillig. Han er ekstremt flink til å spille på det han er god på og holder seg unna ting han ikke behersker. Særlig er jeg imponert over evnen til å blokkere skudd!

4. Rikard Fjeld . En tidligere Asker-spiller som nå har bodd en del år i Sarpsborg og spilt for Sparta. Jeg har aldri spilt med Rikard, men har hatt gleden av å spille mot han. Han gir 110 prosent hele tiden og har en fandenivolsk innstilling. Rikard jobber hard og produserer i tillegg en del poeng. Jeg blir positivt overrasket over han hver gang vi møter Sparta.

5. Martin Hansen . Martin spilte jeg sammen med i Manglerud Star, og han havner på femte plass i kamp med Snorre Hallem og Øystein Olsen. De sistenevnte faller utenfor fordi de er mer profilerte og dermed for mer anerkjennelse for den jobben de gjør. Hansens beste egenskap er at han gjør som han får beskjed om. Det vil med andre ord si at han er mange treneres drøm. Han jobber hardt hele veien og har spesielt gode defensive kvaliteter. Han kan se litt keitete ut til tider, men gjør allikevel sjelden feil. Har etablerte seg som en av Sparta-trener Sjur Robert Nilsens mest betrodde spillere.

Beinstyrke er utrolig viktig for en ishockeyspiller. Er man sterk i bena, er man som oftest rask på skøyter. Er man sterk i bena, klarer man også oftere å vinne nærkamper. Dype knebøy er den beste øvelsen for å øke beinstyrke. Det er dog en øvelse som krever en del teknisk trening og som ikke bør påbegynnes uten faglig opplæring. Jeg er litt usikker på hvilken alder man pleier å tillate unge utøvere å begynne med knebøy, men jeg antar at det dreier seg om 14-15-åringer.

Tipset mitt er for de som ikke kan trene knebøy, men likevel vil bli sterke i beina, er motbakke sykling. Sykling i motbakke er utrolig slitsomt og er en fin måte å bygge muskler på. Turen bør foregå på et gir som tillater deg å sitte mest mulig, men samtidig krever at du jobber hele veien. I Oslo kan jeg anbefale en seig motbakke på ca sju km fra Maridalsvannet og opp til Tryvann! Man bør trene bein to til tre ganger i uka hele året.

Hei! Bra at det endelig skrives mer om hockey!

Jeg er fortsatt små-deppa etter at min samboer nektet å kalle vår nyinnkjøpte hund for Ziggy (etter den fantastisk gode Ziggy Palffy i Los Angeles Kings), så jeg håper du kan bidra til at mitt humør bedres ved å svare på følgende spørsmål:

Shampo er en slepen tekniker, men noe fabelaktig skudd har han ikke: Hvem vil du si har Norges beste skudd?

Og hva gjør dere i garderoben for å få opp gløden minuttene før en match? Spiller dere musikk? Setter dere fyr på en drakt fra motstanderlaget???

Mvh
TC, Oslo

Hvem som har hardest skudd i Norge vil jeg komme tilbake til i en senere spalte. For å kunne vurdere det må jeg sette meg ned og prate med våre to keepere i Asker, Vidar Wold og Halvor Hårstad-Evjen. Så du får bare leve i spenning...

Når det gjelder de siste minuttene før kamp så spiller vi musikk kun til rett før oppvarmingen på is. Når vi kommer tilbake fra den har alle forskjellige ritualer. Treneren kommer inn og sier noen ord før vi samles i midten for et tradisjonelt rop. Viktige elementer om hvordan vi skal spille, blir tatt opp. Før kampen starter er det kapteinen som prater, mens det i pausene ofte er de assisterende kapteinene som tar seg av samlinga. I tillegg til det går folk rundt og klapper hverandre litt på leggskinnene og kommer med generelle oppmuntringer. Så ingen draktfyring, gitt.

LP

Yo!

Flott initiativ at du tar deg tid til å være spaltist i Nettavisen. Sist fredag gav du noen tips (tren deg til topps) til unge spillere om hva de bør satse på. Du skriver der at "Jeg starter med å anbefale alle å trene på skuddet sitt."

Tja, hvis de allerede er gode skøyteløpere vil det være et godt råd, men min erfaring med unge hosckeyspillere at de er for dårlige til å gå på skøyter, særlig sammenlignet med hva bandyspillere i samme årsklasse presterer. Jeg tror det skyldes at det spilles alt for lite " løkkehockey " om vinteren og at mange bare vil trene innendørs. Jeg ser poenget med å trene skuddøvelser utenom sesongen, men skal man trene på is, vil opptrening av skøyteferdighetene ha prioritet.

Hva mener du?

Mvh
Øystein Ekevik

Det er helt klart at skøyteferdigheter er viktig, men i spalten min har jeg satt fokus på øvelser som ikke inngår i tradisjonell trening. Jeg ønsker å komme med tips som unge utøvere kanskje ikke tenkte på eller visste om. At skuddtrening ble nevnt i første spalte, betyr ikke nødvendigvis at jeg rangerer det som det viktigste å trene på, men bare at det er en av mange viktige områder.

Vinner av forrige ukes konkurranse heter Morten Blaauwm, men han vil helst ikke ha Rally-DVD-en da han er interessert i hockey - ikke rally. Vi sparer ham for den og legger med Petter S som en bonus i denne ukens konkurranse:

Hvilken happening ville du helst hatt tilbake eller startet i norsk ishockey? Jeg har allerede nevnt All-Star helgen, så dere får komme med andre forslag. Jeg velger hvilket forslag som vinner. Send inn ditt forslag til lars.peder.nagel@tv2.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.