RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Gjør skumle ting med rytterne uten å blunke

KUN TIL BRUK PÅ PROCYCLING.NO Flèche Wallone 2007
KUN TIL BRUK PÅ PROCYCLING.NO Flèche Wallone 2007 Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
Sist oppdatert:
Mannen som fanget Di Luca og Rebellin i dopinggarnet snakker ut om problematikken.

Benedetto Roberti er kanskje ikke et navn sykkelentusiaster i Norge kjenner veldig godt til. Italieneren er mannen som står bak dopingavsløringene som kommer fra Italia med jevne mellomrom.

Roberti ledet etterforskningen mot blant annet Emanuele Sella, Davide Rebellin og Danilo Di Luca. Han skal også være en viktig del av ettforskningen rundt Michele Ferrari og hans samarbeid med Lance Armstrongs tidligere US Postal Service-lag.

Han fikk nylig en pris, Premio Bardelli, for sin «kamp mot doping og arbeid med sportsetikk». På utdelingen snakket han ut om sitt arbeid.

- Jeg elsker sykling og bruker denne kjærligheten for alt den er verd i mine etterforskninger. Sportsdirektører, doktorer og trenere har bygget stor business på sine ryttere. Jeg har dem gjøre skumle ting med ryttere uten å blunke: fra EPO til veksthormoner til maskeringsstoffer som ofte er utdatert eller forurenset, fortalte Roberti til Gazzetta dello Sport.

- Han begynte å gråte
Roberti etterforsker nå ryttere i forbindelse med den såkalte Padova-saken. Lampre-rytterne Michele Scarponi og Alessandro Petacchi kan være innblandet i denne saken, begge skal kjøre Giro d’Italia.

- En av mange personer vi har intervjuet i Padova var en ekte mester som har gledet massive publikumsmengder med syklingen sin, fortalte Roberti.

- Etter to timer med avhør og full tilståelse, startet han å gråte og kunne ikke stoppe: han innså at han hadde falt ned i en avgrunn. Han var et offer for systemet, en person som led, men som fortjente hjelp og respekt. Spesielt fordi han måtte betale en høy pris, mens de som dopet ham sannsynligvis slapp unna, fortsetter etterforskeren.

Roberti gir et innblikk i kampen mot doping publikum sjelden får.

- Våre hender er bundet
Italieneren benyttet sin tid i rampelyset til å gi både ris og ros til det italienske antidopinglovverket.

- Vi har en av få gode antidopinglover i verden, men den er designet for dop og binder hendene våre når det kommer til transfusjoner (bloddoping, vår anm.), mener Roberti.

Han forteller om en doktor de så utføre ulovlige transfusjoner, men de fikk verken arrestere mannen eller beslaglegge utstyret hans.

- Vi så en berømt doktor utføre ulovlige transfusjoner i sin praksis og ville arrestere han, men lov 376 gir bare en maksimumsstraff på tre år. Vi fikk ikke tillatelse til å arrestere han eller beslaglegge utstyret hans. Situasjonen endte rytterens karriere, men legen kunne fortsette med sine transfusjoner påfølgende dag. Straffene må øke, og inkludere fengselsstraff, ellers vil ingenting endre seg, forteller Roberti.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere