RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: SCANPIX

- Glem Bent!

Sist oppdatert:
Kåre Ingebrigtsen mener sammenlikningen med Bent Skammelsrud ikke holder vann. Til det er Alexander Tettey altfor god.

TRONDHEIM (Nettavisen): Som sentral midtbanespiller i Rosenborg, får du navnene Sverre Brandhaug og Bent Skammelsrud slengt i fjeset med en gang. Sånn er det bare.

Men etter at Alexander Tettey har stabilisert spillet sitt på RBKs midtfelt, begynner så smått ropene å stilne.

- Han er samme type som Bent Skammelsrud. Han har den samme styrken og begynner å bli bra i posisjoneringen. Men det som gjorde Bent unik, var at han aldri mistet en ball. Tettey mangler den samme erfaringen, men det vil komme med tiden. Men allerede nå mener jeg han er klart bedre enn Bent, sier Kåre Ingebrigtsen til Nettavisen.

Etter Sverre
Skammelsrud ble hentet til Rosenborg som 25-åring fra Malmø FF. Men måtte fremdeles bekle rollen som venstre indreløper, inntil Sverre Brandhaug takket av som midtbanegeneral året etter.

Selv om Skammelsrud siden ble kjent som hærføreren for RBK-generasjonen som år etter år spilte seg inn i Champions League – tok det også tid for ham å spille seg varm i den tunge sjefstrøya.

Alexander Tettey er fremdeles bare 21 år, men har viste både for U21-landslaget og Rosenborg at han ikke står tilbake for noen i den sentrale rollen.

God junior
Ingebrigtsen (nå trener i Ranheim) ble for alvor oppmerksom på Tettey, da han trente unggutten på RBKs juniorlag.

- Han var en klassespiller allerede da, og klart bedre enn andre på hans alder. Rosenborg har lenge hatt en plan med både Tettey og Per Ciljan Skjelbred og resultatet ser vi nå.

- Hvor god kan Tettey bli?

- Vi har en her nå som vi kan bygge til en klassespiller. Om to-tre år vil han spille sentralt for Norge, mener Ingebrigtsen og roser trenerparet Knut Tørum og Trond Henriksen for at de har latt unggutten få sjansen sentralt.

Forskjellige roller
Henriksen synes det er svært gledelig at både Tettey og Ciljan Skjelbred er gode nok for toppkamper i eliteserien.

- Begge to spiller på et godt nivå, og er blant de som har kommet aller lengst i utviklingen på U21-landslaget. Fortsetter de utviklingen bør ikke A-landslaget være altfor langt unna. Det er klart vi synes det er morsomt å trene så oppofrende gutter – spesielt ettersom de er trøndere begge to, sier han.

- Tettey sammenliknes ofte med både Skammelsrud og Brandhaug, hva synes du om det?

- Ofte føler jeg at de snakkes om to forskjellige ting. Det er mange måter å løse den sentrale midtbanerollen på og. Sverre Brandhaug var eminent offensivt og truet alltid bakrommet med sine pasninger, og hadde gode avslutninger fra distanse. Bent var også en slik som sto litt mer og spilte, og som knapt strødde dårlige pasninger rundt seg.

- Hva med Tettey?

- Alexander er en moderne fotballspiller. Sterk, gjennomtrent og hurtig til å være sentral midtbanespiller. Han flytter bena kjapt og dekker store rom, enten han spiller sentralt eller som indreløper. Men fortsatt mangler han litt av klokskapen som kommer av rutine, mener han.

- Bli frekkere
Det er også Kåre Ingebrigtsen helt enig i.

- Han har en enorm rekkevidde og taper sjelden dueller, men han må bli tøffere til å sette i gang tidligere fremover. Han må også bli frekkere, nå bærer han preg av at han er en ung og snill gutt. I tillegg sliter han med å få et rent tilslag på ballen, men skuddkraften i seg selv er voldsom. Derfor bør dette være en forholdsvis enkel sak å rette på.

Tettey har tidligere denne sesongen satt landslagskaptein Martin Andresen skikkelig på plass i duellspillet sitt, og fikk torsdag bryne seg på Kasey Wehrman og Espen Søgård.

- Han er god med ball, og legger alltid ned en tøff arbeidsinnsats. Tettey er en tøff spiller å møte utpå der, sa Espen Søgård til Nettavisen etter oppgjøret.

Jaktes av Kåre
For hovedpersonen selv kan alt oppstyret rundt RBKs sentrale rolle bli mye å takle, og da svarer han:

- Jeg vil ikke sammenliknes med noen andre. Jeg vil løse rollen på min måte.

Han innrømmer imidlertid at det føles godt å endelig lykkes på RBKs midtbane.

- Jeg synes det går bra. I går (torsdag) var første gangen jeg ikke tenkte på hvor jeg spilte. Jeg tenker ikke lenger på feilene jeg gjør, og jeg synes det er dritbra at trenerne ikke maser og sier at jeg ikke må gjøre sånn og sånn. Det har i det hele tatt begynt å gå mer av seg selv, sier Tettey.

Til Ranheim?
- Du får enorme skussmål av Kåre Ingebrigtsen, hva synes du om det?

- Kåre har lyst til å kjøpe meg til Ranheim, han. Eller i hvert fall å få meg på utlån dit, så får han muligheten til det i fremtiden så slår han sikkert til, sier han og smiler.

Dersom RBK ikke går bananas når overgangsvinduet åpner den 1. juli, kan nok Ingebrigtsens Ranheim se langt etter Alexander Tetteys tjenester for en god stund fremover.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere