Gå til sidens hovedinnhold

- Glem dette, Norge!

De norske hopperne kunne knapt fått en dårligere start på OL-sesongen.

- Glem dette så fort som mulig. Norge har gjort en av sine svakeste lagkonkurranser på lang lang tid, sa NRKs hoppguru Arne Scheie etter Anders Jacobsens andre hopp under fredagens laghopping i Kuusamo.

Etter en godkjent første omgang i Finland slapp de norske gutta seg ned flere hakk i finaleomgangen, og måtte til slutt ta til takke med en 7.-plass under verdenscupåpningen.

Nasjoner som Sveits, Polen og Russland, samt stormakter som Finland, Tyskland og Østerrike endte alle foran nordmennene.

- Dette er ingen løfterik åpning på 2010-sesongen, men det blir heldigvis mange nye muligheter etter hvert, fortsatte den rutinerte kommentatoren i sin analyse av den norske fiaskoen.

Østerrike vant konkurransen med 1113,6 poeng, nesten 160 mer enn Norge. Tyskland ble nummer to, mens Finland kapret den siste pallplassen på hjemmebane i Kuusamo.

- Må ikke få panikk
Mika Kojonkoski gjorde heller ikke noe forsøk på å bortforklare nedturen.

- Dette er et resultat vi naturligvis ikke er glade for. Skihopping handler veldig mye om psykologi. Vi vet godt at våre gutter er mye bedre enn dette. I dag ville de for mye, og ble for ivrige. Dette var ikke engang noe i nærheten av normalen, forklarer finnen.

- Vi kan være både sinte og skuffet. Men nå må vi være tålmodige og ikke få panikk. Det lærte vi senest i fjor, sier den norske landslagstreneren om situasjonen.

- Kan bare gå én vei
Anders Jacobsen var enig med sjefen sin.

- Det positive nå er at det bare kan gå én vei. Jeg tror det bare er et tidsspørsmål før det løsner. Det kan meget vel skje allerede i rennet her lørdag, sier han til ANB.

Han ville ikke skylde på at forholdene til tider var vanskelige under rennet i Kuusamo, og at Norge hadde en del «stang ut» underveis i fredagens konkurranse.

- Vi hadde nok litt uflaks med forholdene. Men det forklarer slett ikke alt. Vi gjorde personlige feil alle mann. Gjorde med andre ord ikke jobben vår. Nå må vi ta oss sammen og senke skuldrene, sier Jacobsen, som hoppet lengst av alle i kvalifiseringsomgangen for lørdagens renn (137 meter).

- Nå er det bare å legge dette bak seg. Jeg tror ikke dette vil hemme laget den nærmeste tiden, konkluderer Anders Jacobsen etter årets første verdenscuprenn.

Måtte hoppe på ny
Anders Jacobsen var best av de norske i første omgang med et hopp på 135,5 meter. Mens også Bjørn Einar Romøren viste gode takter og svevde ned til 134,5 meter.

I andre pulje fikk Kenneth Gangnes en ny sjanse etter sitt første hopp på 102,5 meter. Juryen bestemte at puljen skulle hoppes på ny etter at tre av de største nasjonene hadde feilet på sine forsøk. I omhoppingen fløy Gangnes ned til 124,5 meter.

Johan Remmen Evensen hoppet 123 meter, noe som plasserte Norge på en tredjeplass med 522,2 poeng etter første omgang, men så kom altså nedturen.

Totalkollaps
Jacobsen fulgte opp den gode førsteomgangen med bedrøvelige 112,5 meter, mens Kenneth Gangnes landet på stusslige 111,5 meter i sitt annethopp i Finland.

Bjørn Einar Romøren og Johan Remmen Evensen presterte hakket bedre enn lagkameratene, og de to hoppet henholdsvis 125- og 125,5 meter i finaleomgangen.

Dermed endte det altså med en skuffende 7.-plass, hele 156,5 poeng opp til vinneren. Norge fikk totalt 956,9 poeng, med bare Japan bak seg på resultatlisten i finalen.

Ahonen tilbake
For det finske publikummet var det nok knyttet størst forventninger til Janne Ahonen. Den finske stjernen har bestemt seg for å gjøre comeback denne OL-sesongen.

Mye av grunnen til dette er nok at 32-åringen står uten et individuelt OL-gull.

Men selv om han har vært borte fra hoppsporten i ett års tid, ser det ikke ut til at dette har preget steinansiktet fra Lahti nevneverdig. I første omgang hoppet han «bare» 134 meter, men i finaleomgangen landet han på 140 meter, lengst av samtlige finske.

Nettavisen/ANB

Sjekk siste sportsnytt her!

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett