RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Glemte å koble fra håndbrekket

Foto: STRINGER/RUSSIA (Reuters)
Sist oppdatert:
Pilotene kan ha gjort en fatal feil som førte til tapet av 45 menneskeliv.

Nesten hele det russiske ishockeylaget Lokomotiv Yaroslavl omkom da et passasjerfly av type Jak-42 styrtet i Jaroslavl i Russland like etter take off forrige onsdag.

Flystyrten krevde 45 menneskeliv, ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

- Håndbrekket ble ikke koblet fra
Årsaken til flystyrten er foreløpig ukjent. Men nå har kilder, som er knyttet til granskningen, opplyst at ulykken trolig skyldes menneskelig svikt.

- Havarikommisjonen har fastslått at flyet kjørte i vei før håndbrekket ble koblet fra, hevder kilden overfor den russiske avisen Moskovskij Komsomolets, ifølge Expressen.

Da flyet begynte å akselerere på rullebanen uten å få tilstrekkelig fart, skal pilotene ha oppdaget feilen og koblet fra håndbrekket, skriver avisen.

Det er imidlertid uklart hvorfor pilotene valgte å fortsette istedenfor å avbryte ved å sette på nødbremsen.

Les også: - Skyldes som regel menneskelig svikt

- Dårlig kvalitet på drivstoffet
I forrige uke ble det påstått at ulykken trolig skyldtes dårlig kvalitet på drivstoffet. Men da uttalte flyekspert Tomas Hesthammer til Nettavisen at dette var svært usannsynlig.

- I utgangspunktet reagerer jeg på at det antydes at det er flere ulike typer kvaliteter på drivstoff. Det finnes jo bare én kvalitet, og den skal være god, uttalte flygesjef i Norwegian, Tomas Hesthammer, til Nettavisen.

Hesthammer sa at de fleste flyulykker skyldtes menneskelig svikt.

- Da har man to muligheter. Enten er det pilotene eller så er det dårlig vedlikehold. Hvis flyet blir vedlikeholdt, så skal det mye til for at noe går galt, sa han.

Forbrent 90 prosent av kroppen
Alexander Galimov (26) var den eneste hockeyspilleren som overlevde selve flystyrten. Men tidlig mandag døde Galimov som følge av skadene på et sykehus i Moskva.

Han var én av to passasjerer om bord i flyet som overlevde selve flystyrten i Jaroslavl i forrige uke.

Galimov, som hadde fått forbrent 90 prosent av kroppen sin, ble sendt til sykehus i Moskva forrige torsdag, sammen med den andre overlevende, besetningsmedlem Alexander Sizov.

Sistnevnte ble utskrevet fra intensivavdelingen mandag, og livet står ikke lenger i fare, opplyser sykehuskilder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere