- Griner hvis jeg tenker på det

- Det er helt uvirkelig! Jeg kan ikke tenke på det engang, jubler mannen som reddet Norges OL-søndag.

22.02.10 09:51

WHISTLER/TRONDHEIM (Nettavisen): Audun Grønvold var tidligere toppalpinist for Norge. Men i stedet for å kjempe med Aksel Lund Svindal og co, bestemte Grønvold seg for å gå i en helt annen retning. Han bestemte seg for å satse på skicross.

Det angrer han neppe på i dag.

For søndag tok han seg helt til finalen i skicross i OL, og dermed var det store muligheter for nok en norsk medalje. I heatene i skicross er det nemlig bare fire løpere med, og dermed måtte Grønvold egentlig bare sørge for ikke å komme sist og Norge kunne ta nok en medalje.

Han endte på tredjeplass og tok Norges eneste olympiske medalje søndag.

Ubeskrivelig
- Hva slags følelser har du nå?

- Det er helt uvirkelig. Jeg kan ikke tenke på det en gang. Jeg begynner bare å grine. Det er ubeskrivelig! forteller en jublende glad Audun Grønvold til Nettavisen.

Grønvold mottar medaljen sin under seremonien i BC Stadium i natt, norsk tid.

- Det må jo bli fett å stå der og motta medaljen foran et fullsatt stadion?

- Ja, ikke sant? Det kan virkelig ikke kjøpes for penger, den følelsen der.

Svindal: - Det var kult
Grønvold kjørte i sin tid på det norske verdenscuplaget, og hadde sin beste sesong på slutten av 90-tallet. På den tiden var Aksel Lund Svindal junior, og Svindal hadde ingen problemer med å glede seg over Grønvolds suksess, på en dag der han selv kjørte ut og mistet muligheten til medalje.

- Det var kult, sier Aksel Lund Svindal når han får høre om Grønvolds medalje.

- Kjenner du ham godt?

- Jeg har vært på lag sammen med ham. Jeg kjørte på lag med ham da jeg var junior og han var på world cup-laget. Jeg kjenner ham. Han var en veldig god utforløper. Han har kjørt mye alpint og dro med seg det inn i skicrossen. Han er god til å dra med seg fart. Jeg regner med det er styrken hans i skicrossen, også, sier Lund Svindal til Nettavisen.

Også alpinistenes landslagstrener, Marius Arnesen, gleder seg over Grønvolds bronse.

- Det var utrolig artig å høre. Vi får sende alle våre gratulasjoner ned til Vancouver, sier Arnesen til Nettavisen.

Fall ble avgjørende
- Er det overraskende?

- Nei, han er en vanvittig god skiløper og har gjort det bra tidligere i år, så det er ikke overraskende i det hele tatt. Han har en følelse for underlaget som er veldig bra og er god til å hoppe. Han er alltid rask i starten og klarer å lese terreng som få andre. Derfor er han så god på det.

Og løpet ble særdeles spennende. Nordmannen var ikke kjappest ut fra start, men lyktes etter hvert å komme seg opp til en tredjeplass. Det ble imidlertid tøff kamp om den siste medaljen. For hjemmehåpet Christopher Del Bosco fikk stor fart og passerte Grønvold omtrent halvveis i løpet. Og Grønvold hadde ikke noe svar.

Del Bosco på sin side fikk så stor fart at han startet jakten på storfavoritt Michael Scmid fra Sveits og østerrikeren Andreas Matt. Disse to hadde ledet hele veien. Men på det nest siste hoppet før mål gikk det galt for Del Bosco. Han satset alt, men havnet skeivt ut fra hoppet og gikk i bakken.

Dermed kunne Grønvold kjøre forbi og videre inn i mål til en velsmakende bronsemedalje. Dermed fikk Norge i alle fall en medalje denne søndagen i OL.

Schmid tok et forventet gull, mens Matt sikret seg sølvet.

- Vi kjemper sammen
Selv kjørte Lund Svindal ut i finaleomgangen av alpinistenes superkombinasjon, etter at han var best i utfordelen.

- Aksel Lund Svindal kjører ut, Ole Einar Bjørndalen skyter seg bort – men Audun Grønvold (!) tar OL-medalje; Hvordan høres det ut i dine ører?

- Det høres veldig bra ut, det. Vi er en nasjon som kjemper sammen her nede, så noen lykkes og andre mislykkes.

- Du blir beskrevet som en svært habil utforkjører, hvor mye nytte av alpinegenskapene har du i skicross? Er freestyleegenskapene dine vel så viktige?

- Jeg har grunnferdighetene inne fra tiden min som alpinist. Det er mange gode skikjørere innenfor skicross. Men det er flere som ikke har vært i nærheten av det nivået jeg har kjørt på. Jeg vil tro jeg har en fordel ettersom jeg tross alt har deltatt i VM tidligere, men to av dem som slo meg i dag har aldri vært med på noe liknende, forteller bronsevinneren.

Fysisk og psykisk påkjenning
- Hvilke egenskaper er viktig i skicross?

- Det er litt vanskelig å peke ut en, men det er en enorm påkjenning både fysisk og psykisk. Vi kjører fire runder som tar omtrent 1 minutt og 15 sekunder. Etterpå er man fryktelig sliten i huet og skikkelig sliten i beina. Det nytter ikke å være fornøyd med seg selv for lenge etter et heat, man må bare nullstille seg og fokusere på det neste.

Det klarte han svært godt på veien mot OL-bronsen. Grønvold vant alle sine innledende heat før finalen.

- Det er mange taktiske vurderinger underveis. Skal man kjøre forbi, eller ikke? Er det verdt å ta sjansen? Han som ramlet fra tredjeplassen i finalen kunne for eksempel latt være å gå på så knallhardt på det siste hoppet. Det var en taktisk feilmanøver.

Ingen kommentar
- Du er snart 34 år, og har OL-medalje. Hvor lenge fortsetter du, og tar du et OL til?

- Ingen kommentar.

- Etter sesongen skal jeg ta en liten EU-kontroll på kroppen min. Jeg har holdt på med mye fysisk aktivitet i mange år. Det blir en helsemessig vurdering, jeg må se på motivasjonen og om det er økonomisk forsvarlig. Jeg er litt oppi i åra og må finne ut om det er grunnlag for å kjøre videre. Dessuten må samboeren si seg enig.

Sjekk siste OL-nytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.