*Nettavisen* Sport.

- Gull ett år for tidlig

Foto: (foto: scanpix)

Inge Bråten tvilte på at høydeopplegget ville gi svensk langrennsgull i Torino.

15.02.06 16:38

PRAGELATO (TV 2 Nettavisen): - Jeg hadde ikke trodd at vi skulle oppnå så gode resultater på så kort tid. Egentlig ble det gull ett år for tidlig, sier Inge Bråten til TV 2 Nettavisen.

Tirsdag frelste den norske svensketreneren en hel nasjon da hans løpere gikk inn til to gull på langrennsstadion i Pragelato. Gullene var Sveriges første i vinter-OL siden Lillehammer-lekene i 1994, og det første i langrenn siden Gunde Svan og Thomas Wassberg herjet i Calgary for 18 år siden.

Inge Bråten er ikke i tvil om at høydetreningsopplegget denne sesongen er en viktig forklaring på de svenske gullene. Tidligere har ikke de svenske langrennsløperne trent systematisk i høyden.

Blir bedre i VM
- Noen av løperne hadde litt erfaring med høydetrening, andre hadde ingen erfaring. Derfor regnet jeg med at vi måtte bruke denne sesongen til prøving og feiling. Høydeopplegget må skreddersys for hver enkelt utøver, og lærdommen fra i år vil vi jo ikke nyte godt av før neste år.

- Betyr det at Sverige blir enda bedre i Sapporo-VM neste år?

- Hvis vi gjør ting riktig, vil vi selvfølgelig bli bedre. Men det blir sikkert konkurrentene også.

Dagen etter gullfesten er Bråten og hans team allerede i full gang med å forberede de neste løpene.

- Jeg vet det høres dumt ut, men dette er en helt vanlig dag. Vi har en jobb som skal gjøres, sier Bråten.

En drøm i oppfyllelse
Tirsdagen var ikke «helt vanlig». Snarere tvert imot.

- Tirsdagen var en bra dag. Det var drømmen som gikk i oppfyllelse. Å få til resultater i OL er det vi har jobbet for i hele år. Men nå er gullene historie, fastslår Bråten.

Til tross for en offensiv målsetting om seks svenske langrennsmedaljer i OL, hevder han hardnakket at han aldri hadde trodd på to gull i lagsprint.

- Jeg visste at herrelaget kunne være bra nok, og ville ha vært skuffet hvis vi ikke hadde klart minst sølv. For jentene hadde vi håpet på en medalje, men vi visste at i hvert fall Norge hadde et bedre lag enn oss. At det ble to gull er helt utrolig, sier Bråten.

Slutter hver morgen
Reaksjonene har ikke latt vente på seg:

- Mest pris setter jeg på gratulasjonene fra mine gode venner hjemme i Norge. Det er godt å se at det går an å ha venner selv om man lever et nomadeliv gjennom hele året.

Samtidig innrømmer Inge Bråten at nettopp nomadelivet tærer på kreftene.

- Det er en tøff jobb å være sjef for et skilandslag. Jeg slutter i jobben hver morgen når jeg våkner. Det er en fortløpende evaluering.

- Hva har du gjort for å få Sverige tilbake på toppen av pallen i langrenn?

- Jeg har bare pussa toppen av isfjellet. Det er andre som har gjort en minst like viktig jobb. Men jeg har satt fingeren på en del punkter.

- For eksempel?

- For eksempel å systematisere høydetreningen. Og mer fokus på lagbygging.

De beste folkene
Inge Bråten har også bygd opp et nytt støtteapparat. Og selv om den svenske langrennstroppen arbeider innenfor betydelig trangere rammer enn sine norske konkurrenter, er Bråten godt fornøyd.

- Jeg har fått anledning til å plukke ut de beste folkene som var ledig på markedet. Jeg er meget godt fornøyd med folkene jeg har rundt meg. Det er ikke behov for flere, fastslår han.

Nå håper selvfølgelig Inge Bråten at OL-oppturen fortsetter for svenskene. Han tør imidlertid ikke garantere mer edelt metall.

- Vi har selvfølgelig gode sjanser i den individuelle sprinten. I tillegg hadde det vært veldig morsom å få til noe på et distanserenn. Både Anders Södergren og Mathias Fredriksson er i form. Derfor holder vi plass på målsettingen om seks medaljer. Så får vi når vi gjør opp regnskapet til slutt se om vi må telle lagsprintene som fire gull...

PS. Svenskene har i øyeblikket ikke et eneste sykdomstilfelle i troppen. - Bank i bordet, sier Inge Bråten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.