*Nettavisen* Sport.

- Han er bedre enn Zuccarello

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Men eksperter tviler på et NHL-comeback for den brennhete hockeyhelten.

15.05.12 12:14

Patrick Thoresen har lenge vært en skinnende stjerne på den norske hockeyhimmelen, men søndag opplevde nok 28-åringen en av sine største dager på isen.

I den utrolige 12-4-seieren over Tyskland i VM vartet Hamar-gutten opp med solide seks poeng (tre mål og tre målgivende). Nå er han nummer to i VMs poengliga.

Thoresen spiller til daglig i russiske SKA St. Petersburg, men har også en fortid fra NHL. I perioden 2007-08 spilte han for Philadelphia Flyers. Han har også vært i Edmonton Oilers.

Men til tross for storspill under årets VM i Sverige og Finland, har ikke ekspertene den helt store troen på at 28-åringen på ny vil friste lykken i verdens tøffeste hockeyliga.

Tror ikke på NHL
Hockeyekspert og sportssjef ved WANG Toppidrett, Anders Blegeberg, mener at Thoresen har det som plommen i egget i Russland. Lønnsbetingelsene der er bedre enn i NHL.

- Det er 13 prosent skatt i Russland, mens det er rundt 50 prosent i USA og Canada. Da blir det vanskelig å matche nettolønnen, sier Blegeberg til Nettavisen.

- Jeg skjønner veldig godt at han blir i Russland, og blir overrasket om han velger noe annet. Han har muligheten til å bygge opp kapital og trygge framtiden der, sier eksperten.

Når det gjelder ferdighetene, er Blegeberg derimot ikke i tvil om at den brennhete nordmannen er god nok for å spille med de aller beste.

- Ferdighetsmessig og hockeymessig holder han NHL-nivå. Men det handler mye om roller og politikk der borte, så jeg tror ikke han drar selv om det dukker opp et tilbud, sier han.

Se høydepunkter fra Tyskland - Norge:

HTML EMBED

Tidligere landslagskeeper Jim Marthinsen er enig med Blegeberg om at Thoresen holder nivået. Marthinsen påpeker imidlertid også at 28-åringen er svært etablert i Russland.

- Det spørs jo litt hva han selv ønsker, men nå er han etablert i Russland og har kommet seg til en storby, litt mer sentralt enn hva det var de første årene, sier han til Nettavisen.

- Men NHL er en liga som frister alle spillere, og det er ikke umulig at han kan få muligheten til å etablere seg der etter hvert. Men det er ofte lønn det går på. Han har funnet seg til rette i Russland og har høy status der, så da kan NHL bli mer usikkert igjen, sier Marthinsen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

- Bedre enn «Zucca»
For tiden er det Mats Zuccarello Aasen som er Norges sterkeste kort i NHL. New York Rangers-spilleren har så langt ikke spilt i VM på grunn av at klubben henger med i Stanley Cup-sluttspillet.

Den tidligere Modo-spilleren regnes som Norges mest profilerte hockeyspiller og er blant dem som får mest oppmerksomhet. Ekspertene mener likevel at Thoresen er en noe bedre spiller.

- Patrick er vel den vi må regne som Norges beste spiller. Mats er også god, og leverte jevnt bra i Sverige, men det Patrick har gjort i KHL er på et nivå høyere, sier Blegeberg.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)

Her får han støtte av Marthinsen.

- Ja, vi kan vel kalle ham Norges beste hockeyspiller. Det startet litt dårlig i VM, men han har spilt seg fælt opp. Han har kanskje litt mer kvaliteter enn Mats, sier Marthinsen.

- Han har blant annet litt bedre fysikk, og står slik sett bedre til den internasjonale hockeyen. Slik som Patrick herjer nå, er han nok et lite steg foran Mats, ja, selv om han også er en god spiller, sier «Jimmer'n».

- Et helt nytt lag
De to ekspertene er også enige om at det Norge presterer om dagen er svært imponerende, og begge mener landslagssjef Roy Johansen skal ha mye av æren for dette.

- All ære til Roy, han har gjort en kjempejobb. Han har manet på i mange år, og snakket om styrke, at vi må bli sterkere, og nå ser vi resultatene av det, sier Jim Marthinsen.

- Vi blir ikke lenger rundspilt, og alle lag tar oss på alvor. Motstanderne må vise oss respekt og vi produserer gang på gang gode resultater, sier den tidligere keeperen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Al Bello

Blegeberg påpeker at Johansen har vært med å bygge opp et helt nytt lag under sin tid som landslagssjef. Et lag med bedre ferdigheter, som vi nå ser fruktene av.

- Jeg var der selv i 2002/03, i B-VM, da han begynte å bygge et helt nytt lag. Det var nye spillere, med bedre ferdigheter. Alle som kommer opp nå, er generelt bedre ferdighetsmessig.

Mandag ble det klart at Norge går til kvartfinale i det pågående mesterskapet, og Russland eller Sverige er sannsynlige motstandere. En oppgave ekspertene ikke tror er umulig.

- Sånn jeg har sett dem i helga, mot Latvia og Tyskland, så begynner jeg å få tro på at det er mulig. Vi kan vinne en sånn kamp. Gutta har selvtillit og ingenting å tape, sier Marthinsen.

- Møter vi Russland får vi virkelig teste oss mot de beste av de beste. Vi har ikke blitt spilt ut så langt i VM, så vi må bare fortsette, sier Blegeberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.