*Nettavisen* Sport.

- Han er den største i norsk friidrett

Foto: Cornelius Poppe/Scanpix

Nettavisens sportssjef er ikke i tvil. Det er bare å ta av seg hatten for Andreas Thorkildsen.

23.08.09 21:37

Han var Norges største gullhåp i forkant av VM i Berlin, og søndag leverte Andreas Thorkildsen varene under spydfinalen i den tyske byen.

Konkurrentene var aldri i nærheten av å true Kristiansand-gutten i løpet av finalen, og nordmannens gullkast kom allerede i den andre omgangen, og var på svært sterke 89,59 meter.

- Kastet fløt veldig pent, men siden det var sol på himmelen så jeg ikke spydet. Jeg kjente likevel med en gang at det var et bra kast, sa Thorkildsen til NRK om vinnerkastet.

Japansk bronse
I de øvrige kastene vartet 27-åringen opp med henholdsvis 77,80, og 88,95 meter, samt et dødt kast.

Guilermo Martinez fra Cuba ble nummer to i konkurransen med et kast på 86,41 meter, mens Yukifumi Murakami fra Japan sikret bronsen med et kast på 82,97 meter.

- Det var litt rart egentlig, men det har vært litt sånn i år. Morsomt at Martinez kom i siste, og med en japaner på tredjeplass. Den er ganske bra på oddsen, sa den norske vinneren.

Historisk trippel
Gullet betyr at Thorkildsen er den første spydkasteren som noensinne er tittelholder i både VM, EM og OL. Kristiansand-gutten vant OL-gull under lekene i både Aten i 2004 og Beijing i 2008, mens han tok EM-gull i Göteborg i 2006. Nå er trippelen komplett.

- Dette ble en fin dag, ingen tvil om det. Det er morsomt. Fult sett med gull, ingen har jo klart det før, sa Thorkildsen til NRK etter at konkurransen var over.

- Jeg trenger ofte et oppvarmingskast for å komme i gang. Etter det fikk jeg en følelse med banen, og det var bare og kjøre på, sier gullvinneren.

Selv ikke verdensrekordholder Jan Zelezny greide det Thorkildsen nå har oppnådd, selv om tsjekkeren fikk med seg tre OL- og VM-gull i løpet av en imponerende karriere. Zeleznys verdensrekord på 98,48 ser også ut til å være bortimot uoppnåelig.

Andreas Thorkildsen har også VM-sølv fra Helsingfors i 2005 og Osaka i 2007.

- En av tidenes største
Nettavisens sportssjef, Anders Skjerdingstad, er imponert over gullgutten.

- Andreas Thorkildsen viser nok en gang hvilken fantastisk konkurransemann han er. Nå er han virkelig i ferd med å bli en av de største i norsk idrett gjennom tidene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: EPA/Scanpix

- I norsk friidrett er han nå den største, sier Skjerdingstad til Nettavisen.

Og fortsetter:

- Av enkeltstående prestasjoner holder jeg fortsatt en knapp på Vebjørn Rodals OL-gull fra 1996.

- Men det er bare å ta av seg hatten for den imponerende stabiliteten Andreas Thorkildsen har vist i internasjonale mesterskap siden gjennombruddet i Aten i 2004.

- Han er rett og slett verdens beste spydkaster, avslutter Skjerdingstad.

Pitkämäki ikke i form
Finske Tero Pitkämäki var regnet som Thorkildsens argeste konkurrent i forkant av spydfinalen, men den regjerende verdensmesteren hadde slitt med sykdom i forkant.

Søndag morgen var imidlertid feberen borte, og alt var duket for en superduell, men det skulle vise seg at finnen likevel ikke var helt i form, og han fant aldri helt rytmen.

- Jeg var ikke i form. Jeg har fortsatt feber og følte meg syk. Beina var ikke med i det hele tatt i dag, og jeg var egentlig godt fornøyd med å bli nummer fem, sa han til NRK.

Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag