*Nettavisen* Sport.

- Han er et monster

Foto: Vegard Grøtt (NTB Scanpix)

Se hvordan tippeligakometen sjokkerte Hønefoss.

13.08.12 11:19

LILLESTRØM - HØNEFOSS 2-2:

ÅRÅSEN (Nettavisen): Hønefoss er Tippeligaens kanskje største positive overraskelse denne sesongen.

En stor del av æren for det skal den finske 22-åringen Riku Riski ha. Riski ble egentlig hentet som midtbanespiller, men blomstrer nå som spiss på et stadig poengsultent Hønefoss-lag.

At Riski både scoret og noterte seg for en målgivende mot Lillestrøm bør ikke overraske noen som følger norsk fotball tett.

Risku har nemlig vært en åpenbaring i sin første tippeligasesong og står med ni mål på 19 kamper.

Poengkonge
At han i tillegg har notert seg for tre målgivende pasninger gjør at han har vært involvert i halvparten av målene Hønefoss har scoret i år (22, red.anm.).

- Jeg er alltid glad for å score, men i dag klarer jeg ikke å nyte det. Vi hadde tre poeng i lomma, men vi roter det bort på slutten, sier Riku Riski til Nettavisen etter 2-2-kampen mot Lillestrøm.

Fysisk trener og medisinsk koordinator i Hønefoss, Christian Thorbjørnsen, forteller at Riski er i oppsiktsvekkende god form.

- Fysisk er han et monster, og han sprinter trolig mest av samtlige spillere i Norge. Vi har hatt tester på ren sprint og repetitiv sprint, og der har han gjort det bra. Det som er oppsiktsvekkende, er de målingene han har hatt i kamp, blant annet på Lerkendal og på Alfheim. De som registrerte målingene var overrasket over hvor høyt han lå, sier Thorbjørnsen til Nettavisen.

- Hva er det spesifikt som er så oppsiktsvekkende?

- Han har om lag 50 prosent flere sprinter i løpet av en kamp enn det som er gjennomsnittet i Tippeligaen, sier Thorbjørnsen.

Ingen hemmeligheter
Selv dysser hovedpersonen ned de knallsterke testresultatene.

- Jeg føler at jeg er i god form. Vi har jobbet hardt. Grunnen til at testene har gått så bra er vel så enkel som at jeg har holdt meg frisk og gjort de rette tingene på trening. Det er ingen hemmeligheter, man kommer på trening og jobber hardt, påpeker Riski.

Hønefoss-sjef Leif Gunnar Smerud er selvsagt klar over Riskis fysiske egenskaper, og er ikke like beskjeden i sin omtale av Hønefoss-stjernens bidrag.

- Riku legger ned en enorm innsats. Foruten de målene alle legger merke til, har han en enorm kapasitet, jobber mye defensivt og er viktig for oss, sier Smerud til Nettavisen.

- Det er en viktig del av moderne fotball å kunne springe fort mange ganger, og det er få som gjør det like ofte som ham, legger han til.

- Uaktuelt å selge
Selv om Riski imponerer både på banen og i de fysiske testene, er det ikke i tankene hans at større klubber etter hvert vil komme på banen.

- Jeg er fornøyd med tilværelsen og nyter fotballen for øyeblikket. Jeg har skrevet en treårskontrakt og akter å fullføre den. I fjor spilte jeg for tre klubber på ett år, så jeg har fortalt folk at jeg har planer om å bli her en stund, forteller Riski.

- Det er uaktuelt å selge ham, også, skyter Smerud inn og smiler.

- Har han vært bedre enn du forventet før sesongen?

- Nei, han er en klassespiller og det visste vi. Vi var veldig glade for at han valgte oss, og han har hatt progresjon, slik vi lovet ham. Det er ikke overraskende, han er en klassespiller, avslutter Smerud.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.