RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX

- Han er gæren, da

Sist oppdatert:
Men Kjetil Jansrud oppfylte likevel trenerpappa Jans elleville spådom.

WHISTLER (Nettavisen): Ingen kjørte bedre enn Kjetil Jansrud i mellompartiet. Men på vei ned mot mål, skjedde det noe i det ellers så offensive skallen:

- Det går litt på innstilling. Det var spesielt i bunnen i førsteomgangen. Det går på hvor mye du er villig til å risikere. Det er en vanlig blemme i alpint, sier han til Nettavisen.

Folk som kjenner ham godt, vet imidlertid at 24-åringen fra Vinstra ofte slår grusomt tilbake i finaleomgangen. Inkludert pappa Jan Jansrud.

Trodde ikke på det selv
Mens Kjetil psyket seg opp til finaleomgangen i storslalåm, strødde alpinpappaen om seg med spådommer på podens vegne.

- En rå annen omgang av godt, gammelt merke – så holder det til sølv, lød formaningen som både ble filmet og videredistribuert per sms.

Fra 11.-plass var det vel ikke alle som trodde på det. Selv ikke sønnen, Kjetil.

- Åtte tideler er et hav i alpint. Hvis man skal tenke på medalje med et slikt utgangspunkt, blir det bare destruktivt for deg selv. Å legge et sånt press på seg, hører ikke hjemme noe sted.

Krever bevis
Men han gjorde som han har gjort så mange ganger før denne sesongen. Jansrud suste ned til 2. omgangs beste tid – og kloret til seg nettopp sølvmedaljen bak Carlo Janka.

- Pappaen din sier han spådde dette per sms, tror du på det?

- I så fall var det veldig godt gjettet. Det var sykt, men jeg skal se bevis før jeg tror på det, sier Jansrud med et lurt smil.

24-åringen fra Vinstra har en del å takke nettopp Jan for. Etter å ha blitt trent av ham helt fram til landslaget overtok ansvaret da han nådde juniorklasssen.

- Han og Amund Rudi får den største takken for det arbeidet de har gjort i klubben (Peer Gynt alpinklubb). Og en ekstra takk for pappa for måten han har fulgt meg opp på. Det kan være vanskelig å se det selv, men jeg føler meg mye eldre nå enn jeg var for tre år siden. Når du blir litt eldre, ser du at jobben foreldre legger ned er noe du aldri kan få i en annen sammenheng.

- Det er mye vilje der
Nettavisen har tidligere omtalt treningsmiljøet og oppveksten til Kjetil Jansrud og brødreparet Mikkel og Mons Bjørge på Gålå og i Kvitfjell.

Da fortalte Mikkel Bjørge om super G-trening i minus 30 grader på Kvitfjell.

Les artikkelen her: Slik ble han alpinstjerne

OL-sølvvinneren gjør ingen forsøk på å dysse ned farens treningsiver.

- Han begynte på scratch, men han er gæren, da. Det er mye vilje der også. Det er egentlig samme hvor mye man du kan, det hjelper ikke dersom viljen ikke er til stede.

Fortapt uten
Derfor passet han på å sende en takk til både pappa og mamma Inger Helen, når han endelig hadde fått OL-sølvet om halsen.

- Foreldre har såpass mye personlig interesse og de strekker seg så langt for at du skal få til det du driver med. Uten dem hadde ikke jeg vært i nærheten, sier han.

Historien om Kjetil er ikke en strømlinjeformet promenade mot toppen. Riktignok ble han tidenes yngste vinner av europacupen sammenlagt som 19-åringen, men framgangen stoppet brått da han pådro seg en alvorlig ryggskade.

- Det er deilig å kunne stå her, når man har vært igjennom et så langt skadeavbrekk. Det er ikke lett å forklare hvor tungt det er å være ute i en og en halv sesong, sier han.

Forventet suksess
Mye på grunn av det var det også en rørt pappa som fikk se sin håpefulle på podiet under medaljeseremonien i Whistler onsdag morgen.

- Jeg må si at jeg trodde suksessen skulle komme tidligere, men du må huske på at Kjetil var ute av dette i halvannet år på grunn av skade. Da mister man både skifølelse, balanse og styrke. At jeg vet hvor vanskelig det har vært for ham å komme tilbake og prestere, gir en ekstra god følelse når det endelig lykkes i et OL.

- Har det kommet noen tårer i dag?

- Det har i hvert fall ikke vært langt unna. Det er en kjempedeilig følelse. Jeg synes virkelig han har fortjent dette, spesielt etter den vanskelige tiden han har vært igjennom.

PS! Kjetil Jansrud stiller til start i lørdagens slalåmrenn, men Aksel Lund Svindal har valgt å reise hjem fra OL for å foreberede seg til resten av sesongen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere