- Han er hjertelig velkommen til Hesjedal gård

Foto: (TV 2 Sporten / Tim De Waele)

Sveinung Kårfinn (74) ikke overrasket av girovinnerens dopingbruk.

31.10.13 13:03

Hjemme på Hesjedal gård i Vaksdal kommune har Sveinung Kårfinn Hesjedal fulgt mangt et sykkelritt via TV-skjermen.

Høydepunktet kom i 2012 da hans fjerne slektning, Ryder Hesjedal, vant Giro d’Italia.

Ryder er etterkommer av Mons Hesjedal (Ryders oldefar), som utvandret til Amerika i 1886.

Onsdag innrømmet den norskættede kanadieren at han dopet seg under forberedelsene til terreng-VM i 2003. Dette etter at Michael Rasmussen omtalte episoden i boken «Gul feber».

- Har de brukt doping, så har de brukt doping
Da procycling.no nådde Sveinung Kårfinn med budskapet torsdag, var han lykkelig uvitende om innrømmelsen fra 32-åringen.

- Har de brukt doping, så har de brukt doping. Spørsmålet er om de har brukt det senere i karrieren, og det er jo vanskelig å vite. Så mye doping det har vært, og det faktum at en rytter kan vinne Tour de France sju ganger – uten at noen oppdager at det er noe galt, viser at det er hele sykkelsporten det er noe i veien med, sier den sykkelinteresserte 74-åringen til procycling.no.

Les også: Tidligere Giro d'Italia-vinner innrømmer doping

- Da du så Ryder gå til topps i Giro d’Italia, tenkte du at «han var dopet» da?

- Nei, for meg virker han ikke som en «doper-type». Han virker mer menneskelig, og en skal huske på at det nå er ti år siden 2003. Han var yngre og mindre moden da. Men det er vanskelig å vite hvem som er større/verre eller bedre enn noen andre. Jeg synes det var menneskelig det han gjorde i giroen. Det var ikke «Lance-overlegen» sykling.

Armstrong vekket mistanke
Gjennom et langt liv som selverklært sportsidiot, har han sett mange store prestasjoner, men også mange juksemakere i beste sendetid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Luk Benies

Sakte, men sikkert gikk det opp for ham at nivået Lance Armstrong konkurrerte på var for godt til å være sant.

- Det han gjorde var helt enormt. Han var suverent best og lekte med konkurrentene åre etter år. I ettertid er det lett å se at han ikke kunne være så mye bedre enn alle de andre uten hjelpemidler, men i begynnelsen var det ikke mange som turde å si det høyt.

- Hva gjør det med interessen din at det nå viser seg at også Ryder var dopet?

- Det utgjør ingen forskjell for min del. Jeg er så inngrodd i det. Idrett og meg er noe som henger sammen.

- Du kommer til å følge sykkelsporten videre?

- Ja, de hadde nok ikke klart å bli kvitt meg om så alle skulle ha vært dopet. Jeg er klar over at det har vært mye doping i idretten, men jeg tror de er på riktig spor med tanke å kvitte seg med de verste juksemakerne.

- Hjertelig velkommen til Hesjedal
Selv om beskjeden han mottok om sin fjerne slektning ikke var av det hyggelige slaget, er det ingen nedbrutt pensjonist som snakker til oss i den andre enden av røret.

- Dette er ikke mer enn jeg kunne tenke meg til selv. Det er så mange som har tatt doping og de har hatt kollossalt mye å vinne på det. Derfor synes jeg ikke det er så rart at Ryder også prøvde dette i starten av karrieren sin.

Sveinung Kårfinn har fremdeles ikke fått møte Garmin-Sharp-rytteren. Han sier at dopinnrømmelsen ikke endrer på det ønsket.

- Han er like velkommen her selv om han har dopet seg, men så langt har det vært vanskelig for ham å finne tiden til å reise til Vaksdal. Jeg skal ikke kutte ut noen. Det er menneskelig å gjøre feil, mener Sveinung Kårfinn Hesjedal.

- Man skal også huske på at han fortsatt er en meget god syklist, legger han til.

PS! Her kan du gjenoppleve TV 2 Sportens innslag om Sveinung Kårfinn, Ryder og Hesjedal gård!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.