- Han er utrolig lettet

Foto: Lise Åserud (Scanpix)

Håvard Bøkko var først irritert. Så ble han veldig glad.

21.02.10 05:16

WHISTLER (Nettavisen): Etter 19.-plass på 1000-meteren måtte Håvard Bøkko jobbe knallhardt med både det tekniske og det taktiske foran 1500-meteren i Vancouver, natt til søndag.

Der fikk Bøkko nær fullklaff. Det eneste den norske landslagsledelsen ikke hadde kalkulert med, var farten til makkeren Mark Tuitert.

- Vi fokuserte veldig på at han måtte gå lavere og være mye mer aggressiv enn han var på 1000-meteren. Vi hadde fokusert på hva han burde åpnet på og følte egentlig at alt gikk fint – helt til makkeren hans suste inn til en kjempetid, forteller landslagstrener Jarle Pedersen til Nettavisen.

Eskild Ervik: - Håvard vinner 10.000

Var irritert
Nederlandske Tuitert vant nemlig parløpet på tiden 1.45,57 – mens Bøkko kom seg over streken 56 hundredeler senere.

Med blant andre Shani Davis og Chad Hedrick i de to siste parene i Richmond Olympic Oval, hadde hallingdølen ingen spesielt sterk medaljefølelse i mål.

- Håvard var irritert og sikker på at dette skulle bli en ny fjerdeplass, men de andre skulle gå først de også, forteller Pedersen.

Så vidt for Davis
Hedrick klarte ikke bedre enn 6.-plass, mens forhåndsfavoritten Davis med nød og neppe klarte å snike seg tre fattige hundredeler foran nordmannen.

Sven Kramer hadde en dårlig kveld, og ble til slutt nummer 13. Hele 1,83 sekunder bak Tuitert.

Dermed kunne Bøkko juble for bronsemedalje – og en fantastisk opptur i en sesong som ellers har inneholdt mye turbulens, en sparket trener og en sur fjerdeplass på 5000-meteren tidligere i mesterskapet.

- Hvordan hadde Håvard det etterpå?

- Han var utrolig lettet da han så hva løpet holdt til. Han var også tilsvarende nervøs før det hele var klart, forteller Pedersen.

Våt øyekrok
- Hva med deg selv, det har ikke vært noen enkel OL-oppladning for deg, heller?

- Jeg er også kjempelettet. Det ble litt vått i øyekroken, det må jeg innrømme. Det er utrolig forskjell på å bli nummer tre og fire i OL.

I natt måtte bronsevinneren igjennom en haug intervjuer og dopingkontroll, før det nok blir tid til en liten feiring for den norske skøytegjengen.

Søndag mottar han medaljen foran et fullsatt BC Stadium (British Columbia Place Stadium) i Vancouver. Der åpningsseremonien også ble avholdt.

PS! Mikael Flyging Larsen ble nummer 8. Christoffer Fagerli Rukke nummer 20, mens Fredrik van der Horst endte på 29.-plass.

Sjekk siste OL-nytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.