*Nettavisen* Sport.

- Han gir oss det vi har savnet

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix / AP

Mandag fikk Patrick Thoresen en strålende nyhet.

15.07.13 15:47

Ilja Kovaltsjuk (30) var en av de største stjernene i National Hockey League (NHL) fram til han i forrige uke fikk terminert kontrakten med New Jersey Devils. Offisielt ble det gjennomført ved at han la opp som NHL-spiller. I praksis legger han imidlertid ikke opp.

Mandag ble han nemlig enig med SKA St. Petersburg om en fireårskontrakt, ifølge Associated Press.

Den russiske vingen sa fra seg 77 millioner dollar – 467 millioner kroner ifølge mandagens kurs – for å avslutte kontrakten 15 år før den utløper. Det spekuleres i at han vil tjene omtrent det samme i løpet av fireårskontrakten med SKA, men så langt har ingen beløp blitt offentliggjort.

- Jordnær type
Patrick Thoresen gleder seg over at han og lagkameratene nå forsterkes med en av verdens beste spillere.

- Det er ikke den dårligste signeringen man kan gjøre, humrer Thoresen.

Nordmannen har nettopp startet sesongoppkjøringen med SKA, etter en seks-sju uker lang ferie. Spillerne i SKA møttes 11. juli og har allerede vært igjennom flere møter og både fysiske og medisinske tester.

- Hva tenker du om å få en sånn lagkamerat?

- Vi kjenner ham jo en del fra i fjor (Kovaltsjuk spilte for SKA mens det var lockout i NHL, red. anm.). Han er ikke bare god, men også en veldig ålreit type. Veldig jordnær. Det er det jeg synes er kult med ham, sier Thoresen til Nettavisen.

Lederskikkelse
Ettersom Kovaltsjuk er en av Russlands største hockeystjerner, får han en naturlig lederrolle i sin nye klubb. Det er en rolle han mestrer godt, mener Patrick Thoresen.

- Han går absolutt foran som en leder. Det har vi savnet, det å ha en russisk leder. Vi trenger en som kan stå fram og dra med seg de andre. Ilja er flink til å samle gutta.

- Hvor god er han som spiller, sett med dine øyne?

- Du kan gå raskt igjennom statistikken i NHL (Kovaltsjuk gjorde 816 poeng på 816 kamper, red. anm.). Han er absolutt blant de beste målscorerne gjennom tidene i NHL. Han har veldig sterk målteft, er bra på skøyter, har et veldig bra skudd, er god nok til å dra av spillere, og trekker på seg motspillere på den måten. Han har en hel pakke der.

Thoresen spilte en del i rekke med Kovaltsjuk under lockouten i NHL, og forteller at det førte til at han fikk mer «gratis» når han var på isen.

- Han kan skape mye på egen hånd og servere deg. Jeg fikk noen på bakre stolpe, for å si det sånn.

HTML EMBED

Presset øker
- Det er ingen tvil om at SKA St. Petersburg er et lag som satser ...

- Det har vi gjort de siste årene. Vi har hatt et lag som kan gå hele veien. Det har vært noen små detaljer som gjør at vi ikke har nådd helt fram. Presset blir nok ikke annerledes nå. Vi får ha det som mål, men ta uke for uke og fokusere på delmålene.

Det første delmålet er å komme i form til seriestart. På grunn av de olympiske lekene i Sotsji over nyttår, blir sesongen mer komprimert og kampprogrammet følgelig enda tøffere enn normalt.

- Det blir utrolig mange kamper på kort tid, på grunn av OL. Vi mister jo nesten hel måned.

Han merker at russerne ser fram til Sotsji-lekene.

- De har snakket om Sotsji så lenge jeg kan huske. Det er det ultimate for russerne å ha et OL på hjemmebane, sier Thoresen til Nettavisen.

Selv trives han bedre enn noensinne med livet som profesjonell hockeyspiller. Etter overgangen fra Salajavat Ufa til SKA St. Petersburg fikk han over familien. Det gjør hverdagen enklere enn den var da kona Monica og barna var hjemme i Norge, mens han selv bodde i Ufa.

- St. Petersburg er jo også en mye bedre by å bo i. Vi trives godt her nede, alle sammen. Barna trives på skolen og Monica trives med de jentene hun har møtt gjennom skolen. De har det fint og det er godt for meg å vite når jeg reiser så mye.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.