*Nettavisen* Sport.

- Han har vært helt enorm, helt eksepsjonell

Foto: Afp

Håvard Nordtveit skrytes opp i skyene.

TIRANA (Nettavisen): Når Norge spiller det som trolig er årets viktigste fotballkamp fredag kveld, blir det etter all sannsynlighet med en 22-åring som sjef på den norske midtbanen, nemlig Håvard Nordtveit.

- Eksepsjonell
Selv om unggutten har til gode å skinne på landslaget, har han lagt bak seg en kanonsesong i Bundesligaen og Borussia Mönchengladbach.

Nå skrytes han opp i skyene av Bundesliga-ekspert Vebjørn Buen, som kommenterer tysk fotball for Eurosport.

- Nordtveit har vært veldig bra, og har etablert seg som den defensive sjefen på midtbanen i Mönchengladbach. Jeg tipper han er det første navnet på tavla når laget settes opp, for han har vært helt enorm, helt eksepsjonell, sier Buen til Nettavisen.

- Det sier litt, når Borussia Mönchengladbach henter Granit Xhaka, en spiller som var enorm i Champions League, men Håvard har danka ham helt ut. Han skulle spille i Håvards posisjon, men Håvard er først i rekka. Det sier litt, gjentar Buen.

- Hva er han blitt bedre på, synes du?

- Spesielt det defensive, der har han vært strålende. Han er en strålende taklingsspiller, leser spillet bra, beveger seg bra og leser motstanderen før trekkene kommer. På den delen er han en av de beste i bundesligaen, sier Buen.

Når Nettavisen formidler den fine omtalen til hovedpersonen selv, reagerer han slik:

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: AP Photo/Frank Augstein

- Det er alltid kjekt med skryt, og jeg synes selv det har gått veldig bra. Jeg står igjen med syv assist i Europaligaen og Bundesligaen, og ett mål. Målene kunne vært flere, men forhåpentligvis kommer det etter hvert. Jeg har følt selv at det har vært en god sesong. Det handler om selvtillit, og at treneren og klubben gir deg tillit og forsikrer deg om at du skal spille hver helg. Det er viktig at de har tro på deg. Vi får håpe det blir enda bedre neste sesong, det hadde vært kjempekjekt, sier Nordtveit til Nettavisen.

Snakker flytende tysk
Han har etablert seg som sentral midtbanespiller i en 4-4-2-formasjon, og stortrives både på og utenfor banen. Nå bor han i et hus ti minutter unna stadion, sammen med samboeren Anna og deres to hunder. Han har lært seg flytende tysk og angrer ikke på valget han tok for tre sesonger siden.

- Når fotballen går bra, går egentlig livet bra. Det er tre andre skandinaver i klubben, så det hjelper på det sosiale. Det henger veldig sammen. Har man det bra i privatlivet går fotballen også bra. Man må trives for å bli en bedre fotballspiller, sier Nordtveit.

- Eksperten vi har snakket med tror du er det første navnet som kommer på tavla når laget skal tas ut. Hva tenker du om det?

- Jeg har en følelse av at Lucien (Favre, hovedtrener, red.anm.) liker meg godt, og jeg er en hardtarbeidende mann som gjør det jeg får beskjed om. Vi får håpe og tro det lønner seg, sier Nordtveit og smiler.

- Vært viktig
Vebjørn Buen forteller at Nordtveit begynner å få et større og større navn i tysk fotball. Han tror 22-åringens evne til å være disiplinert og hardtarbeidende har vært bidragsytere til akkurat det. Men det er én egenskap Nordtveit får ekstra skryt for.

- Han er blitt mye bedre på posisjoneringen bakover på banen, og taklingskraften hans har vært viktig. Han er veldig god på å stanse angrep fra motstanderen. Hadde det ikke vært for Nordtveit, kunne det blitt langt flere farlige angrep og skudd imot denne sesongen, tror Buen.

- Kommer automatisk
Selv er landslagsspilleren enig i at det er en av styrkene hans. Derfor blir han irritert når han ikke får brukt det i kamp, forteller han.

- De gangene jeg ikke har spilt selv, er det alltid kjedelig å se fra tribunen at spillet går gjennom midtbanen uten at du kan gjøre noe med det. Men det er ikke noe jeg har øvd på, det har bare kommet automatisk. Det handler nok også om den jobben vi gjør sammen i midtbaneleddet, vi har fått det til å fungere. Men det er kjekt å være en viktig brikke for laget, istemmer Nordtveit.

- Hvor fornøyd er du med at du valgte Bundesligaen og tysk fotball?

- Det var en risiko jeg måtte ta, men det er ganske sikkert det beste valget jeg har gjort. Vi kunne rykket ned det første året, men vi holdt plassen. I fjor gjorde vi en kjempesesong og havnet på fjerdeplass, mens i år gjorde vi nok en god sesong. Det er historisk, klubben har ikke vært så høyt oppe i to år på 17 år. Det er kjekt å være en del av det, avslutter Nordtveit.

Nettavisen er til stede i Tirana og kommer med flere saker frem mot kampen mot Albania. Kampstart fredag kveld er 20.30, og dramatikken kan du følge i vårt livesenter NaLive.

KONKURRANSE: Vil du vinne en New York Rangers-drakt signert av Mats Zuccarello Aasen? Alt du trenger å gjøre for å vinne, er å sende en mail med navn og adresse til konkurranse@nettavisen.no. Merk mailen med «Zuccarello». Konkurransen stenger 01. juli.

P. S: For å vinne må man være medlem av Nettavisen-sportens Facebook-gruppe. Trykk «like» for å bli medlem, hvis du ikke allerede har gjort det. Lykke til!

MER FRA NETTAVISEN:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag