*Nettavisen* Sport.

- Han kan bli straffet

Foto: Sara Johannessen (Scanpix)

E-postskandalen kostet ikke bare eks-idrettspresidenten det prestisjefylte vervet. Han risikerer også straff.

12.04.07 14:15

12. mars gikk idrettspresident Karl-Arne Johannessen overraskende av, angivelig på grunn av «helsemessige årsaker».

Torsdag ble det avslørt at den plutselige avgangen skyldtes langt mer enn sviktende helse.

Nettavisen mener: Med buksene nede

Johannessen innrømmer å ha gjort en feil som førte til at han måtte gå av. Han tilbakedaterte en e-post som gjorde at idrettsstyret var forpliktet til å utbetale flere millioner kroner til et regionprosjekt i Trøndelag

- Det jeg gjorde, var en irrasjonell handling, jeg har ikke gjort noe galt med overlegg. At jeg har gjort en feil, og sa fra om det, er vel noe de fleste er i stand til å akseptere, sier han til VG.

Men den tidligere idrettspresidenten og eks-direktøren ved Ullevål sykehus er nødvendigvis ikke ferdig med saken, til tross for at han tok sin hatt og gikk.

Ulovlig
Juseksperter Nettavisen har snakket med, mener det han har gjort, kan rammes av straffeloven.

- Å bruke et dokument med uriktig innhold som forleder andre, vil rammes av straffeloven, sier jourhavende påtalejurist Morten Eriksen ved Økokrim til Nettavisen.

Han understreker at han ikke kjenner saken om eks-president Johannessen og kun uttaler seg på generelt grunnlag.

- En eventuell straffeforfølgning forutsetter at dokumentet utløser, eller kan utløse, fordeler man ellers ikke ville fått.

- Kan være dokumentfalsk
Arbeidsrettsekspert og NHO-advokat Nina Melsom kjenner heller ikke innholdet i saken om Norges Idrettsforbund og ønsker derfor ikke uttale seg om den spesifikke saken.

Men på generelt grunnlag sier hun følgende om lovverket rundt e-post:

- Det finnes ikke noen eksplisitte lovbestemmelser om tilbakedatering av e-post. Men tilbakedatering av brev og e-post kan tenkes å rammes av de generelle straffebestemmelsene om dokumentfalsk i straffeloven, forutsatt at straffbarhetsvilkårene der er oppfylt, sier Melsom til Nettavisen.

Nettavisen har pratet med flere jurister som trekker fram at tilbakedatering av e-post kan falle inn under dokumentforfalskning.

Men juristen i Økokrim er ikke enig i dette.

- Dokumentfalsk er en teknisk ting. Hvis noen for eksempel underskriver eller endrer innholdet i en e-post andre har skrevet, så er det dokumentforfalsking. Men skriver man en e-post selv, og for eksempel endrer på datoen, så forfalsker man ikke. Da lager du i stedet et dokument med uriktige opplysninger, noe som altså lett kan rammes av straffeloven.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.