*Nettavisen* Sport.

- Han kan bli verdens beste

Foto: Sjur Kvamme (Nettavisen)

Og Peter Mueller mener Sverre Lunde Pedersen (17) kan vinne OL-gull allerede nå.

23.10.09 11:12

HAMAR (Nettavisen): Nettavisen har denne uken satt søkelyset på Norges to 17-årige skøytehåp. De ligger langt foran det Håvard Bøkko gjorde på samme alder.

Torsdag presenterte vi Kjetil Stiansen, men det er Sverre Lunde Pedersen som har vært best av de to før årets sesong.

- Sverre har egentlig aldri hatt noen konkurranse i Norge, sier en ærlig far og skøytetrener i Fana i Bergen Jarle Pedersen til Nettavisen.

Det skal for ordens skyld legges til at Sverre Lunde Pedersen og Kjetil Stiansen har gått i hver sin aldersklasse opp gjennom årene, siden de er født på forskjellige tider av året i 1992.

Her finner du Sverre Lunde Pedersens utvikling tidsmessig.

Her finner du Håvard Bøkkos utvikling tidsmessig.

Vunnet «EM» fem år på rad
Også ute i Europa har det vært vanskelig å finne jevngode konkurrenter, forteller Jarle Pedersen, som var sønnens trener fram til årets sesong.

- Sverre har vunnet Viking Race i Heerenveen fem år på rad, det vil si hver gang han har stilt opp. Dette er den gjeveste konkurransen man kan stille opp i i Europa, fram til man er 16 år, forteller Jarle Pedersen.

Dermed er det ikke fritt for at det knyttes store forventninger til 17-åringene i årene framover.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat (Privat)

Kan bli OL-gull i årets sesong
Før årets sesong ble han tatt opp på landslaget av trener Peter Mueller. Og det er ikke snaue planer landslagstreneren har for Pedersen.

- Sverre kan bli en viktig mann på lagtempoen i årets sesong, sier Peter Mueller til Nettavisen.

Og blir han først det, kan det fort ende med OL-gull i Vancouver.

Skøytelandslaget har blinket seg ut lagtempoen i OL som en mulig gulløvelse. Så fokusert har Mueller vært på denne øvelsen over 3000 meter at han fikk overtalt veteranen Eskil Ervik til å gjøre comeback i år, i all hovedsak med tanke på å delta på lagtempolaget i OL.

- Kan bli verdens beste
Ervik er imponert over det han har sett av Sverre Lunde Pedersen så langt.

- Han er teknisk veldig god, og har en bra fysikk. Han har egentlig det meste som skal til for å lykkes. Det er ingen grenser for hvor fort han kan gå, bortsett fra på null. Han har absolutt forutsetningene for å bli verdens beste skøyteløper, sier Ervik til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Håvard Bøkko er selvskreven på lagtempoen, og Mueller innrømmer at det skal bli vanskelig å sette Ervik ut av laget. Dermed er det én plass igjen, og den mener altså Peter Mueller at Sverre Lunde Pedersen har en god mulighet til å kapre.

- Peter sier det er en mulighet for OL, men det tar jeg i så fall bare som en bonus, sier en ydmyk Sverre Lunde Pedersen til Nettavisen.

Profitterer på slepen teknikk
Hans store mål for sesongen er junior-VM i Moskva i mars. Der skal Pedersen forbedre sin 6. plass fra forrige sesong, som han anser som høydepunktet i karrieren til nå.

- Jeg har lyst til å være på pallen i junior-VM i år, og det vil være ekstra gøy om jeg vinner, sier 17-åringen som fortsatt har tre år igjen i juniorklassen.

En av årsakene til at Pedersen ligger så langt fremme for alderen er den uvanlig systematiske treningen han har gjennomført i flere år, i tillegg til en eksepsjonell teknikk.

- Han har en veldig økonomisk teknikk og kan skape høy fart uten å ta i hundre prosent, sier Jarle Pedersen.

- Jeg mangler litt på den fysiske biten og har en del å gå på der, tilføyer sønnen.

Typisk allrounder
Det fører til at Sverre Lunde Pedersen relativt sett er best på litt lengre distanser, og at det er 500 meteren han har mest å hente på ved å bli sterkere. Totalt sett er Pedersen en typisk allrounder, og han jobber stadig for å forbedre svakhetene.

- Jeg er blitt både sterkere og bedre i løpet av sommeren. Jeg terper hele tiden på små detaljer også på teknikken, sier Sverre Lunde Pedersen.

Han berømmer sin nye trener Peter Mueller.

- Peter er veldig engasjert og får oss til å yte maks. Han har troen på oss unge og tør å satse på oss. Det er mer å strekke seg etter på landslaget, sier Pedersen, som legger til at han også har hatt et veldig bra miljø i Fana.

Det er i det hele tatt en svært motivert unggutt som setter seg stadig nye mål.

- Å gå fortere, å sette perser og å være med i større mesterskap. Det er hele tiden ting å strekke seg etter, sier Pedersen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Drømmer om OL-gull
Til slutt håper han det skal føre til det ultimate målet.

- Gull i OL er drømmen, sier han.

Går det som landslagstrener Peter Mueller håper kan den drømmen bli oppfylt raskere enn det Sverre Lunde Pedersen for kort tid siden kunne tenke seg.

PS. Fredag kveld starter NM på enkeltdistanser i Vikingskipet. Resultatene der vil være avgjørende for hvilke løpere som får gå verdenscup fremover. Ikke se bort fra at Sverre Lunde Pedersen vil gjøre seg bemerket på resultatlistene i helgen.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.