*Nettavisen* Sport.

- Han kan sette fyr på Premier League

Foto: Tony Marshall / PA Photos / NTB scanpix

Stortalentet Wilfried Zaha (20) er på alles lepper om dagen.

09.01.13 20:31

Den som liker å lese rykter om Premier League har ganske sikkert fått med seg navnet Wilfried Zaha. 20-åringen er brennhet om dagen.

Arsenal har lenge vist interesse for kantspilleren, og det samme har Tottenham. Siste nytt er at også Manchester United skal være med å kjempe om unggutten. Siden 2010 har Zaha vært nevnt 46 ganger i Nettavisens daglige ryktespalte. Ikke uventet har majoriteten av dette kommet den inneværende sesongen.

- Han er lynhurtig
20-åringen har lenge blitt betraktet som et stort talent, men det er først i det siste at han har begynt å blomstre for alvor. For Crystal Palace har han vært enestående i 2012/13.

- Ja, han har vært enestående denne sesongen, men i det siste har motstanderen blitt mer oppmerksom på ham. Det har gitt andre mer rom, sier Kasper Wikestad til Nettavisen.

Wikestad kommenterer både The Championship og Premier League for TV 2, og har sett Zaha i aksjon flere ganger denne sesongen.

- Han er litt som en ung Victor Moses. Han kom også fra Crystal Palace. Zaha kom fra Elfenbenskysten da ha var fire år, mens Moses kom til England fra Nigeria i ung alder, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Twitter

Den unge Crystal Palace-spilleren er først og fremst kjent for sin fart og driblestyrke, men tar stadig skritt og utvikler spillet sitt i retning av å bli mer komplett.

- Han er lynhurtig, og passer best på kanten. Det er også mye fiksfakseri, kanskje litt for mye noen ganger. Han har et stykke igjen før han er et ferdigprodukt, sier TV 2-profilen.

- Men han har potensial til å sette fyr på Premier League med tider og stunder, mener kommentatoren.

Opp- og nedturer
Zaha er fostret opp i Crystal Palace, og har allerede fått sin debut for det engelske landslaget. Han kom som nevnt til London som 4-åring, og vokste opp sammen med åtte søsken.

- Mamma sa en gang at da jeg var et par måneder gammel, og ikke engang kunne stå, så prøvde jeg å sparke en ball. Da visste hun jeg skulle bli fotballspiller, sier Zaha.

- En av brødrene mine, Serge, spilte også litt fotball, blant annet for Palace. Faren min spilte også litt hjemme i Elfenbenskysten. Jeg lærte mye av ham, forteller vingen videre.

Zaha oppdaget tidlig at han hadde et stort talent.

- Da jeg spilte for Whitehorse scoret jeg seks mål per kamp. Jeg pleide å løpe ringer rundt gutta på min egen alder. Så ble jeg oppdaget av Palace og jeg kom til U10-laget der, sier han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Pa Photos

Som unggutt hos londonklubben var det imidlertid ikke bare medgang for Zaha.

- Jeg hadde en tøff periode på ungdomslaget. En gutt ved navn Nathaniel Pinney, som nå spiller for Carshalton Athletic, pleide alltid å spille i min posisjon. sier Zaha.

- Jeg ble deprimert av det. Mamma pleide å finne meg med hode begravd nede i puta, men da sa hun alltid: «Ta det med ro, gutten min, din tid kommer når den kommer», husker han.

Walcott-erstatter?
Det store gjennombruddet kom i 2010/11-sesongen. Det året fikk Zaha hele 41 ligakamper for londonklubben. Sesongen før hadde han fått sin debut, 10 minutter i mars 2010.

Wikestad tror skotten Dougie Freedman, som først var assistent og så manager i Crystal Palace, har vært en viktig mann for de stegene kantspilleren har tatt de siste årene.

- Han har nok vært en veldig riktig manager for Zaha. Freedman er ung og har vært flink med unge spillere. Ian Holloway (som nå leder Palace) er også dyktig, men jeg tror ikke Zaha blir i klubben ut januar. Han blir nok solgt til en større klubb, eventuell solgt, og så lånt tilbake til Palace, eller at det blir enighet om en avtale til sommeren, sier han til Nettavisen.

Kommentatoren tror stortalentet har det som skal til for å lykkes i Premier League.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Ja, han her tror jeg kan være god nok, selv om det alltid trengs en overgangsperiode. The Championship er faktisk en vanvittig bra liga, og en bra læringsarena. Folk som har spilt i The Championship sier ofte det at man har mindre tid med ballen der. Folk er raske med å sparke deg over akillesen, sier TV 2-profilen.

- Hvor tror du han ender opp?

- Jeg hadde sett for meg ham som en erstatter for Theo Walcott i Arsenal, om han ikke skriver på ny kontrakt. Han er litt samme typen, en typisk hurtig kantspiller, som kan bryte igjennom, men med bedre teknikk. Han var veldig god mot Manchester United i ligacupen sist sesong, og viste da at han kan prestere foran 50.000 tilskuere, sier Wikestad.

- Jeg tror han kan ta nivået i en stor klubb. Kanskje en med historie for å utvikle unge spillere, som Arsenal eller Manchester United, sier kommentatoren.

- Fikk en vekker
I tillegg til å være en talentfull spiller, tyder mye på at Zaha også har det som trengs i hodet. I et intervju med The Guardian fortalte Zaha om hvordan han analyserer motstanderne.

- Vi møter ofte spillere med en fortid fra Premier League, som for eksempel Danny Murphy i Blackburn. Jeg har sett ham spille mange ganger og han har vært med i så mange år, men jeg visste jeg var ti ganger raskere enn fyren, så jeg trengte ikke engang drible. Jeg dyttet bare ballen forbi og løp. Jeg er ikke redd for å møte erfarne folk, jeg analyserer dem, sier han.

Zaha måtte imidlertid tåle noe kjeft etter intervjuet med The Guardian, fordi han skal ha blitt sitert på at bare Cristiano Ronaldo og Lionel Messi er bedre enn 20-åringen. Crystal Palace-spilleren skal imidlertid ha blitt feilsitert i artikkelen. Det Zaha mente var at han ikke er redd for noen motspillere, sånn kanskje bortsett fra Ronaldo og Messi.

- Han fikk seg en vekker der, og har stort sett holdt seg unna journalister etter det. Men han virker som en fyr med hodet på rett plass. Han er klok med tanke på egen utvikling, sier Wikestad.

- Jeg tror Zaha er en spiller med verden for sine føtter, avslutter kommentatoren.

Crystal Palace har i likhet med Zaha hatt en svært god sesong i The Championship så langt. Londonklubben ligger som nummer tre på tabellen etter 26 serierunder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.