*Nettavisen* Sport.

- Han la egne ambisjoner til side

Foto: Lauten, Daniel Sannum (NTB Scanpix)

Sykkeleksperter skjønner ikke Idrettsgallaens nominasjoner.

21.12.12 18:56

«Årets hjelperytter i verden». Den prisen fikk Edvald Boasson Hagen av sykkelmagasinet Velo Magazine.

I Norge er imidlertid ikke Sky-rytteren engang nominert til prisen som årets lagspiller på Idrettsgallaen.

Les også:«Ikke den siste kula i Wiggins' revolver, men»

Marit Malm Frafjord, Brede Hangeland og Patrick Thoresen er de tre nominerte til prisen. Det har fått flere fra sykkelmiljøet til å rase.

- Jeg ble sjokkert da jeg fikk høre det. Jeg har nettopp gått en skitur og irritert meg over dette, sier Dag Otto Lauritzen til Aftenposten.

- Burde forstå at det er en lagidrett
Heller ikke TV2s sykkelkommentator Ole Kristian Stoltenberg smiler over valget til juryen.

- Det har ikke vært en trend å nominere syklister, så jeg er ikke veldig overrasket, sier Stoltenberg til procycling.no.

- Men jeg mener juryen burde lære seg mer om sykkel. Jeg tror kanskje de tenker på sykkelsporten som en individuell idrett. Men nå har sykkel blitt en så stor idrett i Norge, at juryen burde forstå at det er en lagidrett.

Han mener også at det burde diskuteres hva en lagsport egentlig er.

I Tour de France tauet Boasson Hagen kilometer etter kilometer for Bradley Wiggins, opp og ned fjell. Det endte med en soleklar seier, en seier Boasson Hagen var er en stor del av.

Det ble ingen etappeseier, men han var en av de sterkeste på suverene Team Sky. Det burde holde til å bli nominert i kategorien «årets lagspiller», mener Stoltenberg.

- Wiggins hadde ikke vunnet Tour de France alene, og jeg mener Edvald er en av årets lagspillere. Han var en sterk del av Sky-laget, og la bort sine egne ambisjoner for å hjelpe en lagkamerat. Hvis ikke det er lagspill, vet ikke jeg.

- Kompetent jury
Stoltenberg er kanskje ikke fornøyd med juryens valg, men presiserer også at dette ikke er noen lett oppgave.

- Det blir alltid en diskusjon, og det er umulig å gjøre alle fornøyde. Det er jo også bra med debatt, da blir alle sett og hørt. Men vi må huske at det er en kompetent jury som nominerer.

Boasson Hagen er imidlertid ikke helt glemt av juryen. 25-åringen er nemlig nominert i kategorien «årets mannlige utøver», sammen med Anders Bardal, Henrik Ingebrigtsen, Aleksander Hetland og Eirik Verås Larsen.

- Det er mange gode kandidater, og jeg er glad jeg ikke skal velge. Alle de andre har blitt nominert gjennom store prestasjoner i verdensidretter, sier Stoltenberg før han legger til:

- Men jeg hadde stemt på Edvald, det hadde ikke tatt meg så lang tid å bestemme meg for det.

(Artikkelen fortsetter undet bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Petter Tenstad

Fornøyd med Kristoff
I 2011 vant Thor Hushovd prisen som «årets mannlige utøver», etter sitt VM-gull i Australia. Stoltenberg er ikke sikker på at Boasson Hagen kan gjenta det.

- Han ville nok at større sjanse dersom han hadde vært nominert i «årets lagspiller». I «årets mannlige utøver» har alle de andre også gjort det veldig bra i verdensidretter. I lagspillerkategorien bille det nok vært mer åpent.

I tillegg til Boasson Hagen, er også Alexander Kristoff nominert. Bronsevinneren fra OL i London er nominert i kategorien «årets gjennombrudd».

- Det synes jeg er bra, da er det flere som har tenkt som meg. Han har vært god i flere sesonger, og er ikke ny for de som følger med, men i år løsnet det skikkelig. Han har blitt en spurter som endelig har begynt å vinne. Jeg synes det er kjempebra at Alexander er nominert.

Idrettsgallaen finner sted 12. januar neste år.

Her finner du alle de nominerte (ekstern lenke)

Annonsebilag