*Nettavisen* Sport.

- Han skal knuses

Foto: Espen Haugen (Mediehuset Nettavisen)

Møt mannen som kan skape mye norsk langrennsglede kommende vinter.

07.08.11 16:00

Kjelsås (Nettavisen): Mannen vi snakker om er 24 år gamle Eirik Brandsdal fra Kjelsås i Oslo.

Etter skademarerittet i fjor sommer, med nesten et halvt år uten ordentlig trening, gikk Brandsdal inn til sin første verdenscupseier i estiske Otepää i midten av januar.

- Jeg må ha gjort ganske mye bra i fjor, forteller en resonnerende Brandsdal til Nettavisen da vi møtte han utenfor klubbhuset til moderklubben Kjelsås.

- Jeg gjorde en del ting forrige sesong som hevet kvaliteten på treningene. Jeg måtte kompensere fordi jeg hadde en skade og optimalisere mye av det jeg gjorde rundt. Nå gjelder det å ta med seg noen av de erfaringene og gjennomføre treningene som jeg ellers ville ha gjort, sier Brandsdal.

- Jeg har lykkes bra med den alternative treningen og jeg har ikke helt gitt slipp på den heller, utdyper han mens han tenker tilbake på mange lange og harde økter på styrkerommet.

Tenkte på lagkameratene
14. april 2010 røk korsbåndet til Brandsdal rett av i en løpeduell på fotballbanen. Dagen etter ble Kjelsås-løperen tatt ut på det norske sprintlandslaget (PS: Se fullt skadeforløp nederst i artikkelen).

- Det var veldig kjipt og jeg ble tatt ut dagen etter skaden hadde inntruffet. Det var kult å bli tatt ut på landslaget, men jeg visste at det ville ta et halvt år før jeg i det hele tatt kunne delta. Jeg gikk og tenkte mye på hva de andre på laget kom til å tenke, siden vi bare er seks personer og at en mann ikke kunne delta, forteller han.

Hell i uhellet var det at Brandsdal da fikk god støtte fra det medisinske støtteapparatet rundt landslaget som gjorde skadehverdagen enklere.

- Det var gunstig for meg å komme på landslaget fordi jeg fikk veldig god tilgang på hjelp og ekspertise, og sånn sett så jeg på positivt på det, forteller Oslo-gutten.

Endret ikke målsetting
Tross den alvorlige kneskaden senket ikke sprintkometen målene for sesongen.

- Jeg hadde skyhøye mål til meg selv helt fra starten av. Målet mitt var VM og helst komme på pallen der. Jeg følte egentlig at jeg aldri har hatt noen sesong som jeg har jobbet så hardt, forteller han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Espen Haugen (Mediehuset Nettavisen)

Brandsdal klarte målet om å komme til VM, men røk ut i kvartfinalen. Det resultatmessige høydepunktet kom isteden en måned før mesterskapet i Holmenkollen. Ikke i Norge, men i Estland.

- Det var en maksdag i Otepää, jeg følte meg helt rå. Jeg kunne helt sikkert gått enda flere heat den dagen. Det var en morsom opplevelse og helt uventet, sier Brandsdal smilende om sin første verdenscupseier.

Neste sesong skal antallet med førsteplasser i verdenscupen økes. For å klare det må han blant annet hamle opp med svenskenes sprintkonge Emil Jönsson.

- Han skal knuses
Jönsson møter ikke mye respekt og nordmannen vet hvordan han skal slå svensken.

- Han skal knuses. Vi (det norske sprintlandslaget) har lagt litt mer vekt på å gå i rykk og napp. Jönssons forse er å sette inn et støt midtveis og mørner de andre slik at han har god kontroll på heatet, forteller Brandsdal.

Dermed kan vi få se mye rykk og napp fra «den røde armé», med Brandsdal i spissen, kommende vinter.

I tillegg til flere verdenscupseire vil Brandsdal bli blant de tre beste sammenlagt i sprintverdenscupen og få delta i Tour de Ski.

En som har god tro på at Kjelsås-løperen kan nå målene han er satt er sprintlandslagstrener Ulf Morten Aune.

- I fjor gikk Eirik skadet i hele mai, juni og juli, det er klart han har fått forberedt seg mye bedre enn i fjor, forteller Aune til Nettavisen.

Kan bli topp tre
Brandsdal har satt seg som mål om å komme blant de tre beste sammenlagt i sprintverdenscupen, det har sprinttreneren stor tro på at han kan klare.

- Han er den, ved siden av Ola (Vigen Hattestad), som kan klare det. Han er jevn i både klassisk og skøyting, men har ikke vært stabil nok hittil. Men han har absolutt mulighet til å klare det, sier han.

Om sprintkometen blir å se på startstreken i Tour de Ski prolgen 29. desember i Oberstdorf er foreløpig usikkert.

-Det er litt for tidlig å si. Norge kan ha med ni løpere, men fordi det ikke er noe mesterskap vil alle være med. Men noen av sprinterne vil komme med, sier Aune.

I Tour de Ski deles det ut 50 poeng til vinneren av hver av de to sprintene, mens det i ordinære sprintrenn deles ut 100 poeng til seierherren. Skal man hevde seg i sammendraget i sprint er Tour de Ski viktig, men ikke like viktig som i distansecupen.

- Ser man på regnestykket får man 100 poeng for en seier i slovenske Rogla (der det siste sprintrennet i verdenscupen før Tour de Ski går), det er samme poengsum du får hvis du vinner begge sprintrennene i touren, forklarer sprinttreneren.

Emil Jönsson vant for øvrig sprintverdenscupen med sine 580 poeng forrige sesong, 173 poeng foran Ola Vigen Hattestad som endte på 407 poeng. Eirik Brandsdal ble nest beste nordmann med sin sjetteplass og 239 poeng.

Brandsdals vei tilbake etter korsbåndskaden:
14. april: Korsbåndet ble revet tvers av i en løpsduell på fotballbanen.
31. mai: Brandsdal ble operert på Rosenborg-klinikken i Trondheim.
10. juni: Etter en periode der Brandsdal kun har klart å tråkke frem og tilbake på ergometersykker, klarer han endelig og tråkke helt rundt.
17. juni: Brandsdal gjennomfører en stakeøkt rundt Sognsvann – sittende i rullestol!
15. juli: Han gjennomfører sin første rulleskiøkt. Han får kun lov til å stake. Beina skal kun brukes til å stå på.
24. oktober: Brandsdal kan endelig være med på de samme aktivitetene som resten av laget under en samling på Mallorca.
23. januar 2011: Brandsdal tar sin første verdenscupseier.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.