*Nettavisen* Sport.

- Han startet det norske sykkeleventyret

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Kurt Asle Arvesen blir hyllet før karrierens siste profesjonelle sykkelritt.

08.10.11 19:35

Kurt Asle Arvesen har vært profesjonell sykkelrytter i en årrekke, etter at han for 14 år siden vant U23-VM.

Etter å ha prestert godt flere år i mindre lag, fikk han sjansen hos Bjarne Riis og Team CSC, hvor han var kaptein på veien i seks år. Turen gikk så videre til Sky, som også blir hans endepunkt.

På søndag sykler nemlig Arvesen sitt siste ritt som profesjonell. Det er Paris-Tours står på menyen, rittet hvor han ble nummer to i 2006.

En karriere spekket med høydepunkter og også nedturer slutter, og procycling.no har snakket med Ole Kristian Stoltenberg, Christian Paasche og Mads Kaggestad om eresfjordingens karriere.

- Det blir nok litt tårer i øynene, sier Mads Kaggestad til procycling.no før Paris-Tours.

- Han har vært med lenge og gledet mange. Kurt har vist det beste og verste (mange og stygge velt, vår.anm.) med sporten, og sørget for følelser i hele det ganske land.

Den tidligere sykkelproffen har ikke stor tro på et resultat helt i toppen for Arvesen, men håper inderlig på en verdig avslutning for Sky-rytteren.

- Det er litt trist, men alt har sin tid. Det blir gøy hvis han får et bra resultat, eller i alle fall et godt ritt. Jeg håper han avslutter karrieren bra, men resultatet er nok ikke det viktigste. Å være hjelperytter og en brikke i laget, er vel så viktig som resultat.

En gave
Eurosports kommentator Ole Kristian Stoltenberg synes også det er trist at eresfjordingen gir seg, og håper at han fortsetter innen sykkelsporten i fremtiden.

- Kurt har vært klar på dette selv (at han gir seg), og sagt lenge at dette er siste sesong. Han gir alt i år, og så har han gjort sitt. Når vi mister én rytter, mister vi nesten 20 prosent av proffene våre, så det er klart det vil merkes, mener Stoltenberg og legger til:

- Han er en fantastisk fyr, og har opplevd mange ting, og har mange triumfer. Han vil bli savnet, men jeg håper at han vil fortsette innenfor sykkelsporten på en eller annen måte. Kurt kan bli en døråpner for flere nordmenn, og det er ingen tvil om at han kunne gjort seg som sportsdirektør.

Også Christian Paasche mener det er positivt dersom Kurt Asle fortsetter i sykkelsirkuset.

- Unge norske syklister mister en lederskikkelse, i alle fall på kort sikt. Han har en spisskompetanse vi trenger i Norge, og ingenting ville vært bedre enn at han hadde fått en rolle rundt landslaget. Det ville også vært bra dersom han får en rolle i for eksempel Sky. Vi kan dra nytte av det uansett. Han er en gave til oss alle.

Høydepunktet
Kurt Asle Arvesen har mange fine triumfer på CV-en, og på spørsmål om hva ekspertene husker best fra Arvesens karriere svarer de som følger:

- Det første jeg tenker på er etappen han vant til Foix i Tour de France. Det var utrolig spennende å få kommentere det. Han gjorde slik at Elmiger måtte bite i styretapen, og det var utrolig morsomt. Alle de sykkelinteresserte i Norge unnet Kurt den seieren, sier Stoltenberg.

- Jeg husker kanskje best det at Savoldelli akkurat slo han i 2005. Det var skikkelig bittert og ufortjent. Han hadde kjempet så hardt, og så fikk han akkurat ikke seieren sin. Dermed ble det dobbelt lykke da han vant i 2008. Da tenkte jeg tilbake til 2005, og absolutt alle unnet han denne seieren. Han hadde alltid ofret seg, og hadde i tillegg blitt snytt for en seier i touren, sier kommentatorkollega Kaggestad.

Den folkekjære TV2-kommentatoren Christian Paasche trekker frem det samme som sine kollegaer.

- For meg er seieren i Tour de France i 2008. Da var jeg tett på, og jeg var ikke så tett på sykkel tidligere, som for eksempel i 1997 da han vant U23-gull. Det at han vant til Foix i touren var ubeskrivelig kult.

Hjelperytteren
Alle tre trekker altså frem Arvesens første og eneste etappeseier i Tour de France, som den de husker best i karrieren. Eresfjordingen vant U23-VM i 1997, og har triumfer i både giroen og i touren. Selv med mange store triumfer, har han blitt mest kjent som en fremragende hjelperytter.

- Selv om han har vært mest kjent som hjelperytter, har han mange gode resultater, som seiere i giroen og touren, samt U23-VM. Han er en fantastisk kar, og en av Norges beste syklister gjennom tidene, og det vil han fortsette å være lenge, skryter Mads Kaggestad.

TV2-kollega Paasche er helt enig.

- Jeg mener det. Hadde han lagt opp for 10 år siden med den samme karrieren, hadde han kanskje ikke blitt så anerkjent. Men nå forstår nordmenn sykkel bedre, og de vet at han har løst oppgavene sine til punkt og prikke. Han er en idrettspersonlighet helt i toppen, uansett idrett, mener Paasche, og kan ikke komme på mange norske syklister med bedre merittliste enn Arvesen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Eventyret
På slutten av 90-tallet var ikke sykling spesielt stort i Norge. Utover 2000-tallet ble flere og flere nordmenn interessert i sykling. Mye av æren for dette skal Kurt Asle Arvesen ha, skal vi tro Ole Kristian Stoltenberg.

- Han har betydd utrolig mye i 15 år. Thor Hushovd har jo også sagt at han ble inspirert etter Arvesens gull i U23-VM i 1997, «kan Kurt, kan jeg». Nå hadde sikkert Thor blitt like god uansett, men Kurt har gått foran, og flere kommer etter. Han sparket på mange måter i gang det norske sykkeleventyret på slutten av 90-tallet, og har betydd veldig mye i 13-15 år, mener Stoltenberg.

Mads Kaggestad trekker mer frem hvilken betydning Sky-rytteren har hatt for det norske publikum.

- Thor Hushovd har alltid vært kapteinen man forventet resultater av. Kurt har ofret seg, og hjulpet det norske publikummet til å forstå hvor viktig alle på et sykkellag er. Det er ikke bare de som vinner som står bak seieren. Kurt har bragt en ny dimensjon til publikum på denne måten.

Den positive
Gjennom sin lange karriere har Arvesen bygget seg opp et omdømme som en meget sympatisk og hyggelig fyr. Dette kjenner Stoltenberg, Kaggestad og Paasche seg igjen i.

- På sykkelen er han veldig oppfordrende, lojal og pliktoppfyllende. Han er også veldig taktisk flink, til å velge de riktige bruddene, for så å vinne fra dem.

- Når han ikke er på sykkelen slår han meg som en meget sympatisk og likandes kar. Han er hyggelig og lett å like. I tillegg virker han til å alltid være i godt humør, og er en mann med positiv energi, mener Ole Kristian Stoltenberg.

- Kurt er enormt god til å skape humør, og er en varm person. Han skaper god stemning rundt seg, og gir alle en følelse av å bli sett og hørt. Han gjør rett og slett folk glad. I lagene han har vært i har han vært ekstremt viktig sosialt. Man blir litt bløt rundt han. På grunn av dette tror jeg også at han hadde blitt en god direktør, reflekterer Kaggestad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

HEFTIG OG BEGEISTRENDE: Kurt Asle Arvesen setter på plass selveste Paolo Bettini og tar seieren under den 8. etappen i 2007. Foto: Tim De Waele (©TDWsport.com)

For Christian Paasche er Kurt Asle Arvesen en helt unik person, grunnet sitt blide vesen og evnen til å alltid stille opp.

- Det jeg er mest fascinert over når det kommer til Kurt er hvor godt han har beina plantet på jorda. Han er alltid ærlig, svarer på telefon og SMS og stiller alltid opp for alle. Han er en utrolig bra fyr, og er så real som det går an å bli. I dagens toppidrett er det prisvedig, sier Paasche og drar frem en liten historie:

- Kurt var med TV2 en uke under touren i fjor, og han var gjennomført positiv. Han satt i baksete, det var trangt og han hadde en sykkel halvveis oppå seg, men klagde ikke. Han var med oss i studio, og bodde på et passe hotell, men det var ingen stjernenykker. Kurt Asle er noe helt eget, en utrolig bra mann.

Mads Kaggestad kjenner miljøet godt, og mener at Arvesen er en av de aller mest respekterte i sykkelfeltet.

- Han er veldig respektert i feltet. Det er mange med bedre resultater som er mindre respektert enn Kurt i feltet. Kurt har mange gode kontakter i feltet, og er veldig populær. Han vet ofte hva andre lag kommer til å gjøre, og ved å snappe opp andre taktikk kan han hjelpe sitt eget lag. Han er en luring, og har hjulpet lagene sine på den måten. Han nyter stor tillit hos alle i feltet, meddeler Mads Kaggestad.

Søndag sykler Arvesen altså sitt siste ritt, og sykkelverden mister en profil og lederskikkelse i feltet. Avskjedsrittet blir Paris-Tours, som sendes på både TV2 og Eurosport.

Hva husker dere best fra Arvesens karriere? Diskuter nordmannens karriere i kommentarfeltet nedenfor!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.