*Nettavisen* Sport.

- Han stinket noe sykt!

Foto: Dominic Ebenbichler (Reuters)

Andreas Thorkildsen feiret EM-gullet på vemmelig vis.

01.08.10 15:19

Andreas Thorkildsen innfridde alle forventninger, og tok sin femte mesterskapsseier med gullet i spydkonkurransen i EM i Barcelona på lørdag.

Nordmannen avgjorde konkurransen allerede i andre kast, da spydet strakk seg 88,37 meter avgårde.

På forhånd var finnene Tero Pitkämäki og Teemu Wirkkala utpekt som to av de største konkurrentene, men det var en ukjent tysker som skulle gi Thorkildsen mest kamp.

Matthias De Zordo gjorde nemlig et strålende førstekast med 86,22 meter, før Thorkildsen svarte med 86,32.

I andre omgang tok De Zordo tilbake ledelsen med 87,81 meter, men nordmannen viste altså hvem som var best ved å kaste 88,37 meter.

Da var det i realiteten avgjort.

Sjokkert tysker
Ingen andre var i nærheten av å true ledelsen, og en jublende seierherre kunne konstatere at han fortsatt er verdens desidert beste spydkaster.

- Det var forferdelig morsomt, og det som gjør det morsomt er at jeg klarer å svare, sier en smilende Andreas Thorkildsen til NRK etter konkurransen.

- Hvis ikke jeg klarer det, er det jo ikke så gøy lenger, legger han tørt til, samtidig som den tyske overraskelsesmannen De Zordo stikker innom nordmannen.

Han er nærmest i sjokktilstand etter å ha levert sin livs konkurranse, bare 22 år gammel.

- Det er utrolig. Jeg vet ikke hva jeg kan si, får De Zordo stammet fram.

Men Thorkildsen forteller at han tenkte sitt da den tyske konkurrenten åpnet konkurransen på strålende vis.

- Stinka noe sykt!
- Jeg tenkte «oi, dette blir litt tøft i dag», forteller gullmedaljevinneren.

- Men det var morsomt, det var mye mer spenning i denne konkurransen enn hva det har vært i noen Diamond League-stevner. Han perset jo ikke bare en gang, men to ganger. Jeg syns det var kjempegøy, sier Thorkildsen.

Én opplevelse denne kvelden skulle han imidlertid ha vært foruten: Etter sitt siste kast feiret Thorkildsen seieren med å løfte opp EM-maskoten, som kom løpende bort for å gratulere nordmannen.

- Han stinka noe sykt! forklarer nordmannen.

- Du kan tenke deg det, når han har løpt rundt her i 35 grader, han lukta ikke bra. Han hadde svetta gått gjennom drakta, skjorta lukter forferdelig nå, ler han.

- Må vise hvor skapet står
Underveis i konkurransen var Thorkildsen som vanlig i god prat med finalemotstanderne, deriblant De Zordo - som altså viste seg å være den store utfordreren i EM-finalen.

Men nordmannen avviser NRKs spørsmål om han ga 22-åringen råd om hvordan han kunne kaste enda bedre.

- Nei, jeg ga ikke noen råd. Vi hadde det gøy på banen, og jeg måtte jo bort og gratulere ham. Han var jo tre ganger over persen han hadde fra før finalen. Han er ikke gamle karen, så vi voksne må vise hvor skapet står, sier 28 år gamle Thorkildsen med et glimt i øyet.

For selv om han ikke akkurat er pensjonist selv, kan nordmannen vise til en fantastisk merittliste - med fem gull og to sølv i OL, VM og EM.

Målet er å likevel å ta minst elleve medaljer, og dermed passere legenden Jan Zelezny.

- Jeg er nok tilbake neste år, lover Thorkildsen.

Det er visst bare å glede seg.

Her har du oppsummeringen av spydfinalen, og friidrettskvelden generelt:

21.38: Kveldens siste øvelse er unnagjort: Storbritannia tar sitt sjette gull for mesterskapet på 5000 meter, med Mo Farah som vinner. 1) Mo Farrah (Storbritannia), 2) Jesús Espana (Spania), 3) Hayle Ibrahimov (Aserbajdsjan).

21.26: Thorkildsen gjør ikke noe kjempekast i siste omgang, men betyr det noe som helst? Mannen har nå vunnet to OL-gull, ett VM-gull og to EM-gull. Det er bare å ta av seg hatten, og alt annet som du måtte ha på deg av hodetøy og klær generelt.

21.25: Andreas Thorkildsen har vunnet gullet! Tyske De Zordo kaster 84,12, og tar sølvet. Super-Andy har gjort det igjen!

21.23: Tero Pitkämäki kaster 86,31 i sitt siste kast i spydfinalen, og tar med det bronsemedlajen. Nå skal gullet avgjøres, folkens.

21.17: Sjukamp for kvinner: 1) Jessica Ennis (Storbritannia), 2) Nataliya Dobrynska (Ukraina), 3) Jennifer Özer (Tyskland)... 14) Ida Marcussen.

21.11: Tero Pitkämäki slenger avgårde et skremmeskudd: 86,67 i sitt nest siste kast er mindre enn to meter bak Thorkildsen.

21.10: Flere resultater er klare:
Stavsprang, menn: 1) Renaud Lavillenie (Frankrike), 2) Maksym Mazuryk (Ukraina), 3) Przemyslaw Czerwinski (Polen).
Tresteg, kvinner: 1) Olha Saladuha (Ukraina), 2) Simona La Mantia (Italia), 3) Svetlana Bolshakova (Belgia).

21.04: Matthias De Zordo tråkker over streken etter sitt kast, mens Andreas Thorkildsen leverer sitt svakeste kast med 84,12. Kan vi håpe på at finalen allerede er avgjort?

20.55: Ida Marcussen vil ende på en 14.-plass i kvinnenes sjukamp, etter en imponerende fjerdeplass på 800 meteren.

20.53: Godgutten fra sørlandet sparer visst på kreftene: 86,30 meter i tredje kast. Andreas Thorkildsen leder konkurransen ennå, om noen lurte.

20.44: Denne gangen klarer ikke De Zordo å tukte Andreas, men tyskeren kaster godt denne gangen også med 87,06. Tredjemann i konkurransen, Tero Pitkämäki, har for øvrig «bare» kastet 81,47 meter.

20.37: Makan til type. Andreas Thorkildsen tar tilbake ledelsen med et gigantkast på 88,37. Det er hans nest lengste kast for sesongen. Superb!

20.33: Matthias De Zordo er litt av en mann. En forholdsvis ukjent spydkaster er han, men perser nok en gang - denne gangen med 87,81 - og skyver Andreas ned på andreplass.

20.26: Fjerdeplass på Christina. Hun henger godt med, men må slippe litt mot slutten, men kan likevel være passe stolt over hva hun har levert. Løper inn til en tid som er fire hundredeler bak sin egen personlige rekord, 12,78. Vinnertiden er på 12,63. 1) Nevin Yanit (Tyrkia), 2) Derval O'Rourke (Irland), 3) Carolin Nytra (Tyskland), 4) Christina Vukicevic.

20.25: Klart for hekkefinale, folkens. Christina Vukicevic løper i bane fem.

20.22: Sånn skal det gjøres! Andreas Thorkildsen kaster 86,32, og leder spydkonkurransen!

20.18: Ops, da. Tyske Matthias De Zordo kaster spydet 86,22 meter avgårde. Det skal bli noe å bryne seg på for Andy-boy.

20.12: Britiske David Greene tar som forventet seieren på 400 meter hekk, med tiden 48,12. 1) David Greene (Storbritannia), 2) Rhys Williams (Storbritannia), 3) Stanislav Melnykov (Ukraina).

20.08: Da er spydfinalen i gang, mens hekkeløperne gjør seg klare til å krangle om medaljene på 400 meter hekk for menn.

20.02: Det har vært flere finaler på lørdag. Noen pågår ennå, mens disse er ferdige:

800 meter, menn: 1) Marcin Lewandowski (Polen), 2) Michael Rimmer (Storbritannia), 3) Adam Kszczot (Polen)
Kule, menn: 1) Andrei Mikhnevich (Hviterussland), 2) Tomasz Majewski (Polen), 3) Ralf Bartels (Tyskland
Maraton, kvinner: 1) Zivile Balciunaite (Litauen), 2) Nailya Yulamanova (Russland), 3) Anna Incerti (Italia)... 19) Kirsten Melkevik Otterbu... 26) Kjersti Karoline Danielsen... 30) Christina Bus Holth

19.55: Myriam Soumaré fra Frankrike knuser alle på kvinnenes 200 meter. Jenta hadde personlig rekord på 23,01 før løpet, men stormer inn på 22,32 sekunder i finalen! 1) Myriam Soumaré (Frankrike), 2) Yelizaveta Bryzhina (Ukraina), 3) Aleksandra Fedoriva (Russland).

19.53: Også Christina Vukicevic har muligheter til å ta en norsk medalje, når finalen i 100 meter hekk går av stabelen klokken 20.25.
Les også: Vukicevic klar for finalen

Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.